Hlavní obsah

Šmicer už do fotbalových voleb nepůjde, mluví se o miliardáři Kratinovi

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Šmicer na tribuně ve společnosti své manželky Pavlíny.

Reklama

Před rokem dala F-evoluce na volební valné hromadě své hlasy předsedovi Petru Fouskovi. Její lídr Vladimír Šmicer nepopírá, že by si F-evoluce u řady změn v českém fotbale představovala, že budou razantnější.

Článek

Český miliardář Milan Kratina by se podle informací Seznam Zpráv mohl stát kandidátem F-evoluce na pozici českého místopředsedy Fotbalové asociace ČR.

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR, který byl před rokem zvolen, dostal čtyřletý mandát. Přesto už zanedlouho může doznat personálních změn. Divizní kluby vyvolaly hlasování o případném odvolání českého místopředsedy Jana Richtera, poslance za ANO, a Martina Drobného, předsedy Řídící komise Čechy.

V pozadí celé akce stojí F-evoluce. Pokud by 17. června na valné hromadě FAČR došlo k odvolání jmenovaných, má už F-evoluce na obě místa připravené vlastní kandidáty.

Na Drobného pozici by kandidoval Tomáš Novák, předseda OFS Benešov. Překvapující může být jméno případného nového místopředsedy FAČR. Spekuluje se, že by se o tuto pozici mohl ucházet Milan Kratina, kterého časopis Forbes řadí mezi mladé české miliardáře s odhadovanou výší majetku 7,1 miliardy korun.

Milan Kratina, zakladatel holdingu Accolade, patří od počátku působení F-evoluce mezi její finanční podporovatele. Jisté je, že se o pozici českého místopředsedy nebude znovu ucházet bývalý reprezentant Vladimír Šmicer.

Ten před rokem původně uvažoval o aspiraci na roli předsedy Fotbalové asociace ČR, pak z ní ustoupil ve prospěch Petra Fouska a ucházel se, neúspěšně, právě o místopředsednickou pozici. Ve volbách prohrál s Janem Richterem, manažerem hnutí ANO, členem Poslanecké sněmovny.

A to přesto, že F-evoluce na blížící se valné hromadě vyvolá prostřednictvím klubů ze třetí ligy a divizí hlasování o důvěře českému místopředsedovi Janu Richterovi. Ten před rokem v hlasování právě Šmicera porazil.

„Ne, já už znovu kandidovat nebudu,“ říká Šmicer v rámci rozhovoru, který vedl s Jaromírem Bosákem a Luďkem Mádlem v rámci speciálního vydání podcastu Nosiči vody. Celý podcast si můžete poslechnout zde.

Šmicerovo angažmá ve fotbalové politice se odvinulo od skutečnosti, že byl v říjnu 2020 zatčen Roman Berbr, tehdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR. A fotbalu se naskytla šance rozbít berbrovskou mocenskou strukturu, která ho po léta dusila.

Bylo zapotřebí rozbít ji v regionech, odkud Berbr čerpal svou moc. A proto vznikla F-evoluce, uskupení několika osobností, které v českých okresech podněcovaly ke změnám, k tomu, aby do řídících struktur nastoupili noví lidé, nezatížení berbrovskými manipulacemi z minulosti.

F-evoluci od začátku finančně podporoval Milan Kratina, šéf holdingu Accolade, sponzoroval například natočení spotů s Petrem Čtvrtníčkem.

Vladimír Šmicer se stal jakýmsi hlasem F-evoluce, která byla až překvapivě úspěšná. Její kandidáti uspěli v řadě okresů, potažmo krajů a na velké valné hromadě v Nymburce pomohli ke zvolení předsedy Petra Fouska, který se také hlásil k progresivnímu křídlu, sliboval, že ve fotbale zavede řadu transparentních změn.

„F-evoluce ani dneska nespí, scházíme se, debatujeme. Naši zástupci získali i důležité pozice: Ruda Řepka s Tomášem Neumannem zasedají ve výkonném výboru FAČR, Tomáš Sluka je ve STES, já s Ondrou Lípou ve sportovní radě, Honza Eisenreich řídí Etickou komisi. Nadále se na prostředí českého fotbalu snažíme působit a zkultivovat ho v souladu s naším programem,“ říká Vladimír Šmicer.

„Na to, abychom ty změny mohli sami provádět, dostatek síly nemáme, nedržíme to ve svých rukou, ale snažíme se některé věci alespoň pojmenovávat a mluvit o nich veřejně. Ať už se to někomu líbí, nebo ne,“ říká Šmicer.

Zástupci F-evoluce například vyvolali ve výkonném výboru hlasování o generálním sekretáři FAČR Michalu Valtrovi, požadovali jeho odvolání z funkce. Neuspěli a předseda asociace Petr Fousek to označil za projev neloajality, který se nevidí ani v rozvojových zemích.

„My jsme se tady odnaučili říkat veřejně, když se nám něco nelíbí. A my to veřejně říkáme. Nechceme nic destabilizovat, ale vést věci ke změnám, které jsou podle nás potřeba,“ říká Šmicer.

Konkrétně Valtrovi F-evoluce vytýkala, že na obsazení klíčových pozic ve FAČR nevypisuje výběrová řízení, podrobněji zde.

Červnová valná hromada FAČR bude mít neplánovaně také volební program. Přesněji řečeno na nevolební valnou hromadu naváže ve stejný den (17. června) a na stejném místě v Praze mimořádná valná hromada s volebním programem.

Segment ČFL a českých divizí vyvolal na popud F-evoluce hlasování o možném odvolání Jana Richtera z pozice místopředsedy FAČR a Martina Drobného z role předsedy Řídící komise Čechy.

„Fotbalové prostředí reaguje na to, co se děje. Jméno pana Drobného bylo skloňováno v několika případech z minulosti,“ naráží Šmicer na kauzu Dezinfekce (více zde). „Navíc zastává volenou i placenou funkci, to se nám nelíbí a na valné hromadě by se mělo hlasovat o tom, zda je to správné, nebo ne,“ vysvětluje Šmicer.

„Samotné hlasování vyvolaly kluby, nebudu zastírat, že na náš popud. Když nic jiného, pomůže to k tomu, aby se ti pánové zamysleli nad tím, zda svou práci dělají dobře. Potkávám se s lidmi, kteří ve fotbale pracují, a ti mají silný pocit, že by toho pan Richter ze své pozice měl pro fotbal dělat mnohem více, že roli místopředsedy nenaplňuje,“ dodává Šmicer.

Reklama

Doporučované