Hlavní obsah

Souček prožívá šťastné dny. Narodila se mu další dcera a West Ham stoupá

Foto: Profimedia.cz

Said Benrahma (vlevo) završil výhru West Hamu nad Bournemouthem, Tomáš Souček (vpravo) zaznamenal asistenci na první branku.

Reklama

West Hamu, anglickému klubu, který spoluvlastní Daniel Křetínský, se podařilo vyškrábat se v Premier League do horní poloviny tabulky.

Článek

Reprezentační blok zhruba před měsícem se Tomáši Součkovi příliš nevydařil. V celkově nepovedeném utkání Ligy národů proti Portugalsku působil jako tělo bez duše. Ve Švýcarsku už to pak bylo lepší, ale kapitán národního týmu tam zase zahodil pokutový kop.

Aktuálně je ale jeho nálada bezpochyby na mnohem vyšších a optimističtějších hodnotách. Minulý týden se na twitteru mohl pochlubit narozením druhé dcery Karolíny. Společně s manželkou Natálií a tříletou Terezou má tedy už v Londýně děvčat plný dům.

Pro fotbalové fanoušky je podstatné to, co Tomáš Souček předvádí na hřišti. A fanoušky West Hamu potěšil v pondělí po čase opět gólovou přihrávkou, a hlavně vítězstvím.

„Oproti začátku sezony se výkonnostně zdvihá Tomáš Souček a s ním i celý West Ham,“ glosuje situaci hráčův agent Pavel Paska.

V utkání s Bournemouthem se Tomáš Souček těsně před půlí dobře zorientoval po standardní situaci a hlavou přistrčil balon spoluhráči do čisté gólové šance, kterou Zouma využil. Benrahma pak v závěru pečetil výhru úspěšnou penaltou.

V Premier League scházely Kladivářům góly

West Hamu, anglickému klubu, který spoluvlastní Daniel Křetínský, se tak podařilo vyškrábat se v Premier League do horní poloviny tabulky. Nutno říct, že mnohem přesvědčivěji se mu daří v Konferenční lize, kde v konkurenci Silkeborgu, Anderlechtu a FCSB (někdejší Steaua) zapsal ve 4 zápasech ideální bilanci, tedy 4 vítězství.

Právě díky Konferenční lize může West Ham slavit, že z 5 posledních domácích utkání získal 5 vítězství.

Horší to bylo v Premier League, kterou zahájil třemi porážkami, a to nebylo všechno. Z prvních 7 zápasů uhrál pouhé 4 body. Média už začala pochybovat o budoucnosti trenéra Davida Moyese, naštěstí pro něj i pro klub přišlo zlepšení.

Z posledních 5 utkání v Premier League už klub vytěžil 10 bodů. I díky tomu, že alespoň trochu zdvihl svou střeleckou potenci. Připomeňme, že z prvních tří duelů v sezoně anglické ligy vyšel střelecky úplně naprázdno, pak zapsal třikrát po gólu.

Aktuálně najdeme u West Hamu po 12 zápasech v tabulce záznam o 11 vstřelených brankách, což není zrovna k chlubení, stejně jako pasivní skóre.

Tomáš Souček za West Ham nastupuje v Premier League pravidelně, do bilance mu přibývají „devadesátky“ bez střídání. Ale gól zatím zapsal v této sezoně Premier League jediný, proti Tottenhamu. Teď ho doplnil gólovou přihrávkou. Oproti minulým sezonám ve West Hamu má tedy vytáhlý středopolař co dohánět.

Součkova produktivita v Premier League

Půlsezona 2019/20: 13 zápasů / 3 góly

2020/21: 38 zápasů / 10 gólů + 1 asistence

2021/22: 35 zápasů / 5 gólů + 1 asistence

2022/23: zatím 12 zápasů / 1 gól + 1 asistence

Zatímco s mimořádně úspěšnou sezonou 2020/21 byly spojené i spekulace, že o Součka má zájem Bayern Mnichov nebo Juventus Turín, v posledních měsících přeci jen nebyla forma rodáka z Havlíčkova Brodu tak zářící, aby dávala podnět k podobným úvahám.

Platnou smlouvu s West Hamem má bývalý slávista do léta 2024. Na téma možného prodloužení kontraktu reaguje agent Pavel Paska stroze a jednoduše: „Jednáme.“

Zároveň přidá krátkou rekapitulaci Součkova působení v Londýně. „Musíme si uvědomit, že ze Slavie přišel Souček do týmu, který byl v té době na sestup z Premier League. Dokonce měl Tomáš ve smlouvě klauzuli, že ve West Hamu setrvá, jen když tým nesestoupí,“ připomíná Paska.

„Tomáš vyplnil mezeru v záloze týmu, zpevnil obranu a výrazně osobně přispěl k tomu, že se celý výkonnostně zvedl. Ze sestupových míst byly na jednou příčky přední, a dokonce účinkování v pohárové Evropě,“ bilancuje Paska.

„Právě ruku v ruce s těmi pohárovými zápasy přišla ale na celý tým tak trochu únava a zatavení. Následně klub investoval do posil, ty se však zkraje sezony příliš neprosazovaly. Ale teď už zase forma a úroveň hry Tomáše Součka a jeho spoluhráčů stoupá. A West Ham jde nahoru.“

Coufal hrává Konferenční ligu

Kontrakt Součkova českého spoluhráče Vladimíra Coufala vyprší už 30. června 2023. „Jak Souček, tak Coufal odvádějí ve West Hamu dobrou práci a dobře reprezentují český fotbal,“ míní Pavel Paska.

Na začátku sezony nastupoval Coufal v Premier League pravidelně v základní sestavě. Z posledních 5 utkání anglické ligy ale nastoupil jen dvakrát. „Plnou palbu“ 90 minut proti Southamptonu a teď v pondělí 2 minuty proti Bournemouthu.

Zato Coufal pravidelně hrává ve skupině Konferenční ligy. V ní naopak Souček odpočívá, nastoupil jen na 27 minut proti Silkeborgu a na čtvrthodinku proti Anderlechtu.

K postupu do samotné soutěže přispěl Souček v předkole gólem a přihrávkou do sítě dánského Viborgu.

Ale největší trefou posledních dní je pro Tomáše Součka bezpochyby druhá dcerka Karolína.

Reklama

Doporučované