Hlavní obsah

Sport 2022: Ledecká míří do Pekingu, fotbal do Kataru a basketbal do Prahy

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká na trati paralelního obřího slalomu snowboardistek před čtyřmi lety na ZOH v Koreji. V Číně chce i tohle zlato obhájit.

Reklama

Pokud světová pandemie zase neurčí jinak, přinese rok 2022 dvě obří sportovní akce na dvou kontroverzních místech planety: ZOH v Číně a fotbalové MS v Kataru. Do Česka přijedou na své šampionáty nejlepší basketbalisté a veslaři.

Článek

Sotva se v roce 2021 stačily uskutečnit letní olympijské hry v Tokiu a fotbalové Euro rozeseté po celém „starém“ kontinentu, v obou případech události posunuté kvůli covidu-19 z roku 2020, už se na sportovní fanoušky valí další akce pod pěti propojenými kruhy a další fotbalový šampionát.

Už 4. února by měly v Pekingu odstartovat zimní olympijské hry. Na samotný konec roku 2022 pak FIFA načasovala mistrovství světa, které uspořádá Katar. Kvůli tamním klimatickým podmínkám se ovšem turnaj neodehraje klasicky v létě, kdy v tomto koutě světa panuje až příliš teplé počasí. Góly začnou do sítí padat 21. listopadu a nového mistra světa bychom měli znát pouhých 6 dní před Štědrým dnem.

Zda si pod stromeček uloží vzpomínky na Katar i čeští fotbaloví reprezentanti, to se rozhodne až v březnové baráži, ve které by Schick, Souček a spol. museli nejprve zdolat tým Švédska a v případě úspěchu lepšího z dvojice Rusko-Polsko.

Českým sportovním fanouškům budou v roce 2022 nejblíž vrcholné akce basketbalistů a veslařů. Jedna ze skupin turnaje Eurobasket se začátkem září odehraje v pražské O2 areně, MS ve veslování uvítají Račice v termínu 18.-25. září 2022.

Do Číny nepojede Biden ani hokejisté z NHL

Umístění gigantických sportovních akcí do Číny a Kataru vyvolává řadu kontroverzí. V souvislosti s Čínskou lidovou republikou bývá její komunistický režim často kritizován za pošlapávání základních lidských práv a trýznění příslušníků ujgurské etnické menšiny, vyznávající islám, v „převýchovných“ táborech.

V souvislosti s tím už například americký prezident Joe Biden oznámil diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu. To znamená, že se do Číny v souvislosti s touto sportovní akcí nevydají političtí představitelé země. Podobný postoj prezentovaly například Japonsko, Austrálie či Kanada. V Česku k takovému postupu vyzval na podzim Senát, tedy horní komora Parlamentu.

Co se týče samotného sportovního dění v olympijském Pekingu, rozesmutnila hokejové fanoušky už před Vánoci zpráva, že navzdory původním předpokladům nedorazí hokejisté působící v kanadsko-americké NHL. Důvodem je pandemie covidu-19.

Zprvu se hokejisté z NHL obávali, že by v případě pozitivního testu na covid mohli zůstat v Číně zablokovaní až na několik týdnů kvůli karanténě. Nakonec rozhodlo rozšíření covidové mutace omikron v Severní Americe. Ta vedla k vánočnímu přerušení NHL, které způsobí kumulaci programu v této soutěži. A proto nakonec 22. prosince došlo k definitivnímu rozhodnutí, že hokejisté z NHL do Číny na olympijské hry nepojedou.

Bez Pastrňáka, zato s Ledeckou či Davidovou

České výpravě tak budou v Pekingu rozhodně scházet David Pastrňák, Jakub Voráček a další hvězdy. Trenér Filip Pešán si bude muset vystačit s hráči, kteří působí v evropských soutěžích, zejména v převážně ruské KHL. Podobně jsou na tom samozřejmě i trenéři jiných výprav, kteří původně s hráči z NHL napevno počítali.

Novinkou je skutečnost, že pod pěti kruhy budou poprvé v historii střílet góly dva české hokejové týmy. Vedle mužů se z kvalifikace dokázaly probojovat do Pekingu i české ženy, pod vedením trenéra Tomáše Paciny. Do nominace by se mohla vejít i hokejistka Karolína Erbanová, která před čtyřmi lety na ZOH v Koreji získala bronz v rychlobruslení.

S Erbanovou se trenér Petr Novák rozešel ve zlém, navíc teď řeší své finanční spory s rychlobruslařským svazem. Na ZOH ovšem znovu povede do boje svou nejslavnější svěřenku Martinu Sáblíkovou. Šestinásobná olympijská medailistka zkusí ve svých 34 letech svou sbírku ještě rozšířit.

Největší medailové šance se připisují Ester Ledecké. Ta obhajuje fascinující zlatou „úrodu“ z Pchjongčchangu, kde triumfovala ve dvou rozličných sportech: v lyžařském Super G a také v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Zejména na „prkně“ zůstává Ledecká královnou disciplíny, v mezidobí mezi olympijskými hrami se však usadila též v absolutní špičce lyžařských rychlostních disciplín. Na ZOH 2022 by měla startovat i v kombinaci.

Velké naděje budou fanoušci vkládat i do nové české biatlonové hvězdy. Markéta Davidová je úřadující mistryní světa ve vytrvalostním závodě, medailové ambice bude mít i v jiných disciplínách. A příjemně překvapit může i někdo z jejích kolegyň či kolegů, ať už v individuálních závodech nebo ve štafetách.

Česká snowboardcrossová šampionka Eva Samková se několik týdnů před olympijskými hrami zranila, zlomila si oba kotníky.

Blatterovo „dědictví“, MS na konci roku

Podobně jako Čína vyvolává četné kontroverze i Katar, dějiště fotbalového mistrovství světa 2022. Skandál provázel už samo přidělení turnaje do této země, kde je fotbal méně tradiční a populární než sokolnictví a závody velbloudů.

V souvislosti s přidělením MS 2018 do Ruska a MS 2022 do Kataru se v rámci FIFA i mimo ni rozjelo velké vyšetřování, postupně odhalující možnou korupci, která byla s přidělením těchto turnajů pravděpodobně spojena. Vyšetřován je v této souvislosti stále i Sepp Blatter, v té době nejvyšší představitel FIFA.

Přidělení turnaje do Kataru vyvolalo i debaty o termínu turnaje. Kvůli klimatickým podmínkám byl posunut na konec roku, což rozbíjí termínové listiny národních ligových soutěží. Zejména britská média také průběžně upozorňují na vysoký počet smrtelných nehod námezdních dělníků z Bangladéše a dalších chudých asijských zemí. Ti se v Kataru podílejí mj. na stavbách stadionů pro fotbalové MS.

Vedle domácího Kataru už se na turnaj kvalifikovaly týmy Německa, Dánska, Brazílie, Francie, Belgie, Chorvatska, Španělska, Srbska, Anglie, Švýcarska, Nizozemska a Argentiny. Celkem bude na turnaji startovat 32 zemí.

Mezi těmi, které si ještě udržují šanci na postup, je i Česko. Ten se díky umístění v Lize národů dostal do evropské baráže, kterou bude hrát 12 zemí a na turnaj postoupí 3 z nich. Los rozhodl, že tým trenéra Šilhavého bude hrát 24. března ve Švédsku. Pokud by uspěl, vydá se o pár dní později do Ruska či Polska. Baráž se hraje vyřazovacím způsobem, vždy pouze na jedno utkání, bez odvet.

Vedle reprezentace budou na jaře bojovat i dva čeští kluboví zástupci v Konferenční lize. Slavia narazí na Fenerbahce, Sparta na Partizan Bělehrad. Úvodní zápasy se hrají 17. února, odvety o týden později.

Eurobasket se valí do Prahy

V anketě Sportovec roku 2021 byli v kategorii týmů nejvýše oceněni čeští basketbalisté. Skvělou generaci kolem Tomáše Satoranského čeká po úspěšných vystoupeních na MS v Číně a OH v Tokiu třetí velký vrchol. A sice turnaj Eurobasket, tedy kontinentální šampionát, který bude spolupořádat i Česká republika.

Jednotlivé základní skupiny uvítají Praha, Tbilisi, Kolín nad Rýnem, Berlín a Milán. Vyřazovací část šampionátu se uskuteční v Berlíně.

„Stát nám pomohl se zaplacením licence, kterou jsme museli uhradit evropské asociaci, aby se turnaj v Praze mohl uskutečnit. Samotnou organizaci turnaje už potom zvládneme financovat vlastními silami, velmi dobře se nám rozeběhl předprodej vstupenek,“ pochvaluje si Miroslav Jansta, předseda České basketbalové federace.

„Je to tak, basketbalisti dostali na licenci ze státních prostředků 77 milionů korun. Další velkou akcí roku 2022 bude na českém území mistrovství světa ve veslování. Na něj Národní sportovní agentura přispěje sumou 47 milionů korun,“ podotýká Filip Neusser předseda NSA.

Na přelomu června a července by se v Česku mělo v roce 2022 uskutečnit také ME fotbalistek do 19 let. Hostit ho bude Moravskoslezský kraj.

Přehled největších sportovních událostí roku 2022

17.-30. ledna: Australian Open, tenis

4.-20. února: Zimní olympijské hry v Pekingu

13. února: Super Bowl, americký fotbal

13.-29. května: MS v plavání, Fukuoka

13.-29. května: MS v ledním hokeji, Finsko

22. května-5. června: French Open, tenis

28. května: finále fotbalové Ligy mistrů, Petrohrad

27. června-10. července: Wimbledon, tenis

1.-24. července: cyklistická Tour de France

15.-24. července: MS v atletice, Eugene (USA)

29. srpen-11. září: US Open, tenis

1.-18. září: ME v basketbale, mj. v Praze

18.-25. září: MS v cyklistice, Austrálie

18.-25. září: MS ve veslování, Račice

21. listopadu-18. prosince: MS ve fotbale, Katar

Reklama

Doporučované