Hlavní obsah

Tipsport zkusí přeplatit Fortunu a stát se hlavním sponzorem fotbalové ligy

Foto: Profimedia.cz

Logo Tipsportu už nosí na hrudi mimo jiné fotbalisté pražské Sparty. Sázková kancelář zkusí ovládnout sponzoring nad celou ligou.

Reklama

aktualizováno •

Dvě velké sázkové kanceláře podle všeho svedou souboj o pozici titulárního sponzora tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže. Kluby minulý týden odložily hlasování o návrhu Fortuny. A do souboje se mezitím přihlásil i Tipsport.

Článek

Zatímco Fortuna platí lize 78 milionů korun ročně, v souvislosti s Tipsportem se v zákulisí spekuluje o možnosti, že je připraven nabídnout výrazně vyšší částku, přesahující 100 milionů korun na sezonu.

Lubomír Ježek, který pracuje ve vedení Tipsportu jako manažer obchodu a médií, se vyjádřil v obecné rovině: „Samozřejmě vím, že v roce 2024 smlouva fotbalové ligy s jejím stávajícím titulárním sponzorem končí. A o takové příležitosti se zajímáme. Mohu fotbalovým klubům slíbit, že Tipsport v této souvislosti se svojí nabídkou rozhodně přijde.“

K tomu, jakou Tipsport nabídne sumu, Ježek poznamenal: „Oficiální nabídku jsme zatím nepředložili, ale pokud ze strany klubů bude zájem jednat, jistě jsme jako jednoznačná sázková jednička v Česku schopni nabídnout zajímavé a kvalitní partnerství.“

Tipsport je v tuto chvíli titulárním sponzorem hokejové nejvyšší soutěže, ale angažuje se i ve fotbale. Například jako generální partner Sparty či Sigmy Olomouc, Tipsport také pravidelně pořádá zimní fotbalovou ligu, letos dokonce na Maltě.

Konkurenční Fortuna spojila svůj brand s názvem fotbalové ligy v sezoně 2018/19. Podle informací Seznam Zpráv ji to nyní ročně stojí 78 milionů korun.

Jak informoval newsletter Notičky Luďka Mádla, předložil minulý týden ve středu šéf ligy Dušan Svoboda ligovému grémiu ke schválení návrh prodloužení smlouvy s Fortunou.

Právě Fortuna přišla s tím, že v nedohraném ligovém ročníku 2019/20 jí liga ze své strany neposkytla nasmlouvané plnění, škodu vyjádřila částkou 11 milionů korun. A přišla s návrhem, že by si refundaci této částky nijak nenárokovala, například formou krácení svého sponzorského příspěvku v příštím roce, kdyby už nyní byla smlouva prodloužena o dva roky, tedy do léta 2026.

A to podle dostupných informací s drobným navýšením finančního plnění ze strany Fortuny.

Poté, co Dušan Svoboda, předseda LFA, tento návrh lize předložil, sklidil kritiku, že po klubech chce, aby o tak důležité smlouvě hlasovaly, aniž by se s návrhem nové smlouvy stačily náležitě seznámit.

V tomto ohledu se na Svobodu rozzlobil zejména zástupce Dukly Bohumil Paukner. Další účastníci jednání se odkázali na to, že tak důležitou záležitost musí nejprve prodebatovat s akcionáři svých klubů.

Dušan Svoboda tedy plánoval nechat kluby hlasovat o návrhu smlouvy s Fortunou v průběhu tohoto týdne korespondenčně, tzv. per rollam.

Konkurenční nabídka spolupráce od Tipsportu může ale jeho plány změnit.

K situaci se vyjádřila i sázková kancelář Fortuna, prostřednictvím svého mluvčího Petra Šraina. „Fortuna má s Ligovou fotbalovou asociací platný kontrakt do června 2024. Informace o zájmu zmiňované firmy (Tipsportu) vnímáme jako obvyklou konkurenční hru, podobné spekulace nemá smysl komentovat,“ uvedl Šrain.

„Fortuna je dlouhodobým stabilním partnerem celého českého fotbalu napříč všemi úrovněmi, partnerem, který do nejpopulárnějšího českého sportu investuje několikanásobně vyšší částky, než kterákoli jiná společnost v historii,“ pokračuje mluvčí Fortuny.

„U naprosté většiny klubů jsme partnerem s největším finančním příspěvkem, v době covidu jsme plnění nekrátili, ale mimo jiné třeba přispěli několika miliony na zajištění testů. A jsme připraveni nejen profesionální fotbal podporovat i v budoucnu,“ říká Petr Šrain, mluvčí sázkové kanceláře Fortuna.

Oproti původní verzi článku jsme doplnili vyjádření mluvčího Fortuny.

Reklama

Doporučované