Hlavní obsah

Udělám z tebe Karla Gotta, sliboval Rogoz funkcionáři Slavie

Foto: Slavia Praha, Seznam Zprávy

Jiří Bílek, nástupce Jana Nezmara v roli sportovního šéfa pražské Slavie.

Reklama

Policejní dokumenty odhalují, že trestně stíhaný fotbalový šíbr Roman Rogoz spolupracoval ve Slavii. Vedle Jana Nezmara velmi úzce i s Jiřím Bílkem.

Článek

Bývalý kapitán a dnes funkcionář fotbalové Slavie Jiří Bílek poslal v roce 2019, na začátku své bafuňářské kariéry fotbalovému „podsvětí“ zprávu, která zaujala policii.

„Za včerejšek radost, Zvonič koukal jako puk. Jsem rád, že jsem mu ukázal díky tobě sílu,“ rozplýval se Jiří Bílek v rozhovoru s Romanem Rogozem nad výhrou slávistického B-týmu nad příbramským v utkání třetí ligy.

Funkcionář Slavie Bílek a nejbližší spolupracovník Romana Berbra Rogoz si tehdy podle policejních zjištění psali každou chvíli – třeba právě po utkání s rezervou Příbrami.

„To je tvoje práce. A že si umíš pomoci, je tvoje plus. Šikulka jsi,“ povzbudil Bílka Rogoz.

Jejich konverzaci z roku 2019 později v policejním spisu rozkrývajícím korupci a machinaci s výsledky a rozhodčími zhodnotil vyšetřovatel.

„Slavia vítězí a Bílek je rád, že se mohl vysmát funkcionáři Příbrami Zvoničovi, který je ve fotbalovém prostředí znám svým vlivem na rozhodčí. Bílek byl rád, že díky Rogozovi, který ovlivnil jak nominaci rozhodčího na utkání, tak samotného rozhodčího Grímma, ukázal Zvoničovi svoji sílu.“

Rozhodčí Tomáš Grímm a také Roman Rogoz patří dnes do skupiny trestně stíhaných osob v aféře, jejímž středobodem je právě Roman Berbr, v té době všemocný místopředseda Fotbalové asociace ČR. Roman Rogoz fungoval jako sportovní ředitel Vyšehradu, zároveň i jako Berbrova pravá ruka a také jako spojka mezi tehdejším sportovním šéfem Slavie Janem Nezmarem a strahovským vedením FAČR.

Policie prošetřovala hypotézu, že místopředseda asociace Roman Berbr a šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec podporovali v Nezmarově éře v boji o ligový titul zákulisně právě Slavii, a to formou možného ovlivňování rozhodčích. Slavia v té souvislosti dosud nevysvětlila, za co Berbr po Nezmarovi vyžadoval peníze. Podrobně jsme o tom psali zde.

Policie však v nové části spisu, do níž mohl reportér Seznam Zpráv nahlédnout, monitorovala i vztah, který si Roman Rogoz vedle Nezmara udržoval i s dalším slávistickým funkcionářem.

Na rozdíl od ostříleného Nezmara však tehdy Jiří Bílek, bývalý kapitán Slavie, mezi fotbalovými bafuňáři teprve začínal. Rogoz mu podle zjištění policie prezentoval své zkušenosti s rozhodčími jako neocenitelné. Postupně ho vtahoval do světa temných zákulisních her, v rámci toho jej ostatně osobně seznámil s Romanem Berbrem.

Zmíněná nová část vyšetřovacího spisu obsahuje i přepis konverzací z komunikačních aplikací Rogozova telefonu a debaty s Jiřím Bílkem tvoří jejich významnou část. Policie je použila zejména pro dokladování teze, že Nezmarově Slavii pomáhal i Roman Berbr. Neboť také právě o tom se spolu Bílek s Rogozem baví.

„Bez něj (Nezmara) by to byl konec SKS,“ zamyslil se Bílek v prosinci 2019.

„Neměli by tátu ani ostatní,“ přihodil Rogoz.

Táta byl podle policie Berbr, pod slovem ostatní si vyšetřovatel, jak plyne ze spisu, představil Jozefa Chovance a rozhodčí.

Bílek přiznává: Byl jsem naivní

O vyjádření k této konverzaci požádaly Seznam Zprávy i Jiřího Bílka. Souhlasil s tím, že zodpoví několik otázek Seznam Zpráv korespondenční formou. V konverzaci o Janu Nezmarovi pak okomentoval jen větu, kterou pronesl on sám: „V té době jsem Jana Nezmara vnímal jako důležitou osobu ve vedení Slavie a bál jsem se, že jeho odchod bude mít negativní vliv na sportovní vedení klubu. Moje obavy se nakonec nepotvrdily.“

Nezmar totiž nakonec ve Slavii skončil v létě 2020. A právě Jiří Bílek převzal jeho pravomoci.

„Je možné, že po konci Jana Nezmara jako sportovního manažera ve Slavii, převzal jeho povinnosti, včetně té neoficiální, utvářet pro Slavii dobré vztahy s vedením FAČR (Berbr, Chovanec) právě Bílek. K tomu využíval svého kamaráda Romana Rogoze, který mu de facto otevřel dveře k Romanu Berbrovi, stejně tak jako to udělal dříve Nezmarovi,“ poznamenal si k tomu policejní vyšetřovatel do spisu.

Jiří Bílek na dotaz, zda ve fotbale někdy překročil etické hranice, v písemných odpovědích pro redakci odvětil: „Zákon ani jiné předpisy jsem neporušil. Nikoho jsem svým chováním nepoškodil, žádné rozhodčí jsem neovlivňoval. Mrzí mě ale, jak publikované útržky z osobní konverzace, které jsou vytržené z kontextu, mohou poškozovat mě i náš klub. Když se ohlédnu zpět, vidím, že jsem byl naivní a nezkušený, je to pro mě poučení.“

Jiří Bílek, synovec bývalého reprezentanta a nyní trenéra Plzně Michala Bílka, prošel celou řadu fotbalových štací, zahrál si i bundesligu v Kaiserslauternu a v závěru kariéry zakotvil ve Slavii. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík si ho oblíbil, učinil z něj styčného důstojníka mezi managementem a kabinou.

A v roce 2019, který spis zachycuje, měl Jiří Bílek ve Slavii na starosti mládež a B-tým ve třetí nejvyšší soutěži, takzvané ČFL.

O Bílkově přerodu z fotbalisty do funkcionáře svědčí i způsob, jakým ho měl Roman Rogoz uloženého v telefonu: bylo to pod hesly Bílek Jiří / stoper / manažer Slavie. Jak se ti dva vlastně seznámili?

„Oficiálně mi byl pan Rogoz představen na návštěvě sportovního ředitele klubu Jana Nezmara v polovině roku 2018 v FC Slavoj Vyšehrad, který byl v té době naším partnerským klubem. Roman Rogoz byl tehdy sportovní ředitel Slavoje a já měl nově odpovědnost za béčko Slavie a za mladé hráče na hostování,“ vysvětluje v písemné odpovědi Bílek. „Na začátku byl náš vztah pracovní, později jsme se stali přáteli.“

Mladé hráče do tehdy druholigového Rogozova Vyšehradu pouštěla Slavia zcela zdarma a plně hradila náklady na ně. „Ta spolupráce byla zcela standardní, ničím se nevymykala naší předchozí spolupráci se Žižkovem nebo té současné s Vlašimí,“ říká Bílek.

Spolupráce s Vyšehradem byla podle něj ukončena na pokyn slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka. „Nebyli jsme zcela spokojeni s tím, jak Slavoj naše mladé hráče nasazuje a výhrady jsme měli i k tréninkovému procesu,“ nabízí Bílek vysvětlení.

Policie přitom pracuje i s variantou, že výhodné půjčování slávistických mladíků mohlo být součástí širšího rámce zákulisních dohod mezi Nezmarem a Rogozem. O jejich vztahu prý Jiří Bílek nic bližšího neví: „Kromě zmíněné schůzky jsme se společně již nesetkali.“

Na snídani s „Náčelníkem“

„Zvládneme návštěvu toho „fačru“, prosím?" naléhal Jiří Bílek na Rogoze v létě 2019.

Ze spisu vyplývá, že mu Roman Rogoz zajistil několik schůzek s Romanem Berbrem, a to vždy v restauraci strahovského sídla FAČR.

„Stačilo to alespoň takhle?“ ujistil se Rogoz 20. června 2019 po první z nich. Bílek ho ujistil, že ano. „Opět moc děkuji, že mohu být mezi vámi v takové společnosti.“ A Rogoz konverzaci ukončil: „Prostě tví noví kamarádi.“

Co na to dnes Bílek? „Nikdy jsem neměl samostatnou schůzku nebo osobní jednání s místopředsedou FAČR panem Romanem Berbrem. Byl jsem pozván na dvě nebo tři snídaně za účasti vedení FAČR, na nichž bylo přítomno cca 8–10 osob. O ničem jsme spolu nejednali, byl jsem v roli posluchače.“

Debaty se tam ovšem zjevně vedly i v dost neformálním duchu. Když Jiří Bílek zahlédl v nasazení rozhodčích na utkání Slavie B i Tomáše Grímma, napsal Rogozovi: „Co si pamatuju z oběda s Náčelníkem, je, že pokud píská Grímm, není šance vyhrát.“

„Ale když je na tvé straně, tak je to dobré,“ uklidňuje ho Rogoz.

Nutno dodat, že Grímm měl s Berbrem a Rogozem ještě užší vazby než ostatní rozhodčí. Podle textu obvinění se s nimi podílel také na zpronevěře prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu, když vystavoval fiktivní faktury, jež pak Berbr nechal proplatit.

Jiří Bílek se ale s Tomášem Grímmem potkal jako s rozhodčím. Po utkání Benešov–Slavia B (4:2) je Bílek z Grímma nešťastný. Píše si o něm s Rogozem už v průběhu utkání. „Hyský ho se.e. Poprosil jsem ho, aby nám pomohl,“ odepisuje Rogoz.

A Jiří Bílek jde uklidňovat trenéra Hyského, aby už sudímu nenadával. Leč k cíli to nevede. „Jsem smutný, hrozná bezmoc, jestli to půjde, už mi ho nedávej,“ naznačuje Bílek v konverzaci po utkání, že má podle něj Rogoz moc nad nasazováním rozhodčích.

„Věděl jsem, že se pan Rogoz a rozhodčí Grímm znají. Jednal jsem v emocích a v nadsázce, protože mi bylo líto našich mladých hráčů. Určitě jsem tím nechtěl ovlivnit zápas,“ reaguje na tyto události Jiří Bílek dnes.

Další setkání Slavie B s Tomášem Grímmem už je na konci září 2019 vítězné. A to v duelu s Příbramí B, po kterém se dle Bílkových slov tvářil Zvonič „jako puk“ a Bílek mu ukázal, že má díky Rogozovi sílu.

Dneska Drozda, zítra Škoda, za týden Souček

To bylo v době, kdy měl Jiří Bílek podle policie za sebou další schůzku s Romanem Berbrem. Roman Rogoz mu po ní píše, že jde o další krůček v Bílkově veleúspěšné kariéře. I sám Bílek se trochu začal vznášet v oblacích: „Zrovna jsem nad tím přemýšlel, je to opravdu pecka. Sice jsem jako tvůj synáček, ale jak říkáš ty, teď jsem Drozda, takže jsem za to vděčný.“

Rogoz reaguje slovy: „Drozdič, není za co, jsme parťáci. Dneska Drozda, zítra Škoda, za týden Souček.“

Bílek vysvětluje: „Libor Drozda byl kapitán slávistického béčka, hostoval na Vyšehradu. Měl jsem toho hráče velmi rád, byl milý, skromný a pracovitý. Roman Rogoz rád používal svůj osobitý humor, často mě k někomu přirovnával.“

Jak vidno, podle Rogoze měla Bílkova funkcionářská kariéra stoupat strmě, tak jako v přirovnání ke kapitánovi béčka, klubové legendě Milanu Škodovi a superhvězdě Tomáši Součkovi.

Bez zajímavosti není ani fakt, že Jiří Bílek opakovaně zval Romana Rogoze na golf, kterého se měli účastnit také další představitelé slávistického klubu. V červenci mu Jiří Bílek psal, že by byl místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka nadšený, kdyby s nimi Rogoz na golf zavítal. Ale asi z toho pokaždé sešlo.

„Nikdy jsem nehrál golf s Romanem Rogozem. Po vaší otázce jsem se zeptal kolegů z představenstva klubu. Nehrál s ním ani nikdo další,“ ujišťuje Bílek.

V půli září 2019 se Rogoz Bílkovi svěřil, že má ve Slavoji Vyšehrad spory s majitelem klubu Jaroslavem Klímou. Bílkova reakce: „Nevím, jestli si Klíma uvědomuje, co všechno pro něj děláš. Ale můžu ti říct, že lidé, co se pohybují kolem fotbalu, vědí, jak to je. Bez tebe by brzy skončil, bez tebe nebude ani Slavia. Máš velkou sílu, můžeš si diktovat.“

Za podporu je Rogoz Bílkovi vděčný. V jiné konverzaci mu píše: „Chci být tvoje pravá ruka a zezadu dělat z tebe Karla Gotta.“

K těm slovům si policejní vyšetřovatel poznamenal: „To můžeme chápat tak jako podporu Rogoze v ovlivňování rozhodčích ve prospěch Slavie B a samotného Jiřího Bílka, který byl přímo odpovědný za mládežnický tým Slavie. Bílek si je této podpory vědom a je Rogozovi vděčný.“

Co na to Jiří Bílek? „Roman Rogoz má svůj specifický způsob humoru a nadsázky. Do manažerské práce jsem vstupoval s obrovskou chutí a nadšením. Chtěl jsem poznat práci i v menším fotbalovém klubu od A do Z. Slavia je velkoklub a není čas se učit.“

V sezoně 2019/20 už Bílek přebírá Nezmarovy pravomoci. Před zápasem s Teplicemi požádá Rogoze o telefonní číslo na sudího Emanuela Marka, který pak mimochodem v utkání diskutabilně vyloučí hráče hostí Heidenreicha. Před duelem se Slováckem zase Bílek u Rogoze shání číslo na hlavního sudího Pavla Fraňka.

„Stal jsem se sportovním ředitelem Slavie. V té době bylo mojí povinností rozhodčí přivítat a zařídit organizaci jejich pobytu na stadionu. Proto jsem požádal o tyto dva kontakty,“ vysvětluje Jiří Bílek.

Ten je dnes členem představenstva Slavie a jejím sportovním ředitelem. Ani policie, ani Etická komise FAČR jej podle jeho slov v dané věci nekontaktovala. A v žádném spojení už dnes Jiří Bílek podle svých slov není ani s Romanem Rogozem.

Foto: Profimedia.cz

Na archivním snímku Jiří Bílek (vlevo) ještě v časech společného funkcionářského působení s Janem Nezmarem (vpravo) v pražské Slavii. Uprostřed místopředseda klubového představenstva Tomáš Syrovátka.

Reklama

Doporučované