Hlavní obsah

Ústrky v kabině Sparty. Nedvěd zmínil krušnou kapitolu Kollerovy kariéry

Ukázka z filmu Jan Koller, který v srpnu zamíří do českých kin.Video: Petr Větrovský

 

Reklama

Film Jan Koller vypráví pohádkový příběh o Honzovi ze Smetanovy Lhoty, který dobyl fotbalový svět. Nevyhýbá se ale ani momentu, kdy se na své cestě potkal s protivenstvími. A to v kabině fotbalové Sparty.

Článek

Dnes je legendou českého fotbalu, nejlepším střelcem reprezentace, Jana Kollera zná každý žáček, který se rozhodne louskat fotbalovou abecedu.

Kollerova fotbalová cesta ale nebyla zdaleka vždycky umetená. Zprvu vedla vlastně náhodně ze Smetanovy Lhoty do Prahy, kde vysoký mladík sehnal brigádu v bance, která stahovala federální mince z oběhu.

Jan Koller v té době hrával fotbal za Milevsko v divizi. A sehnal si možnost trénovat v Praze s béčkem Sparty.

Tam si jeho atypických schopností všimli a v roce 1994 ho vyzkoušeli v ligovém A-týmu.

Dvouleté angažmá ve Spartě ale pro Kollera nebylo zdaleka tak šťastné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Koukal jsem na ikony, které jsem znal z televize. Skoro celá Sparta byla tehdy v národním týmu… Ze začátku to bylo v pohodě. Ale problémy přišly, když jsem začal hrát v základní sestavě pod trenérem Jarabinským,“ naznačil Koller v magazínu Jiná liga, že ho zavedené hvězdy nevzaly do party. A to je podle všeho ještě hodně slabý výraz.

„Tohle všechno mě do mojí další fotbalové kariéry strašně posílilo,“ řekl také Jan Koller v Jiné lize, kde se ale před časem nechtěl o svých problémech v kabině Sparty více šířit.

Film Jan Koller, který půjde 11. srpna do kin, se i této trpké kapitole věnuje intenzivněji. „Měl těžkosti s útočníky, kterým šlapal na paty. Bylo vidět, že by mohl hrát evropský fotbal, a oni se báli o svoje místo a dělali mu problémy,“ říká ve filmu například Pavel Nedvěd.

Ostatně ukázku z filmu, ve které se držitel Zlatého míče k tomuto tématu vyjadřuje, si můžete pustit v úvodu tohoto článku. Stejně jako vyjádření Romana Vonáška, s nímž posléze Koller zamířil do belgického Lokerenu. Nebo vzpomínku trenéra Jozefa Jarabinského.

„Když jsem odešel já, zbytek hvězd se do něj pustil,“ říká natvrdo Jarabinský.

Pro film se k tématu vyjádřil i Horst Siegl, jenž měl být tou hlavní figurou, která tehdy Kollerovi na Letné neusnadňovala život.

Víc se nejspíš dozvíme ve filmu Jan Koller, jenž půjde do kin 11. srpna. Jde o dokument bezmála dvouhodinový, který s dvoumetrovým útočníkem a mnoha pamětníky a souputníky jeho kariéry natočil režisér Petr Větrovský.

„Honza Koller? To je takový příběh, že je to na film. To je prostě na Hollywood,“ glosoval story dobráka ze Smetanovy Lhoty jeho spoluhráč z národního týmu Pavel Nedvěd, držitel Zlatého míče.

Film se zrodil, jeho původně plánovanou premiéru odložila covidová pandemie. Ale v srpnu už se na plátna dostane.

Reklama

Související témata:
Horst Siegl

Doporučované