Hlavní obsah

V Česku ubývá mužů, bez nichž se fotbal neobejde. Šéf komise už volá cizinu

Šéf komise rozhodčích Radek Příhoda ještě v době, kdy sám rozhodoval utkání nejvyšší soutěže.

Reklama

Kvalitních českých sudích na profesionální úrovni ubývá. I proto uvažuje Radek Příhoda, předseda komise rozhodčích FAČR, o povolání posil ze sousedního Polska a Německa.

Článek

O tom, proč v Česku ubývá rozhodčích, se v podcastu Nosiči vody baví Jaromír Bosák a Luděk Mádl. Pusťte si ho:

Šéf tuzemských rozhodčích Radek Příhoda nedávno uvedl, že aktivně oslovil sudí z německé a polské ligy. Někteří zahraniční „muži v černém“ by se tak mohli stát součástí jarní fáze Fortuna ligy.

Osud celého projektu nyní závisí primárně na stanovisku Německé fotbalové asociace (DFB) a Polského fotbalového svazu (PZPN). Pokud obdrží Příhoda za hranicemi zelenou, pokusí se najít průsečík mezi dostupností rozhodčích, zájmy českých klubů a finančními podmínkami.

Situace je pod kontrolou

První kolo jarní fáze české nejvyšší soutěže je na programu už v sobotu 5. února. V souvislosti s jejím startem Příhoda nastínil novinky, které by se jí mohly citelně dotknout. Komise rozhodčích pod jeho dohledem nadále zvažuje možnost povolání zahraničních rozhodčích, a to nejen na exponovaná utkání.

Fotbalový podcast Nosiči vody

„Přes generálního sekretáře FAČR jsme poptali možnost zapojení rozhodčích z německé a polské ligy. Nyní čekáme na zpětnou vazbu, jakmile ji dostaneme, budeme informovat také všechny kluby,“ uvedl Příhoda.

Už na začátku sezony, kdy nastoupil Příhoda do své současné funkce, ubylo ze soupisky aktivních sudích hned několik jmen. „V souvislosti s korupční kauzou kolem Romana Berbra skončilo mnoho rozhodčích, což nepatrně připomíná památnou “horníkovskou“ aféru, kdy se vyškrtlo snad přes 30 jmen. Celkově to ale rozhodně není s počty ve stejné dimenzi jako právě za Horníka. Podle mých informací by celá situace měla být pod kontrolou,” uvedl Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv, v nejnovější epizodě fotbalového podcastu Nosiči vody.

Od Micheľa po Starka

Podle informací Seznam Zpráv by mělo jít primárně o zkvalitnění domácího rozhodcovského standardu. Pokud by se Příhodův plán nakonec zdárně upekl, v české lize by zdaleka nešlo o premiéru zahraničních rozhodčích. V letech 2001 a 2003 vedl derby pražských „S“ slovenský sudí Ľuboš Micheľ, v říjnu 2006 dohlédlo na největší pražské derby německé trio v čele s Michaelem Weinerem.

Na jaře 2013 se ujal vypjaté odvety mezi Spartou a Plzní německý sudí Wolfgang Stark. Tehdy šlo o reakci na podzimní duel hraný v Plzni, který vyhrála domácí Viktoria 1:0 gólem z chybně nařízené penalty po nafilmovaném pádu Davida Limberského.

Právě onen podzimní zápas mezi Plzní a Spartou odstartoval další kauzu ve fotbalové lize, v níž šlo o podezření z korupce. Po utkání tehdy přišel Daniel Křetínský, majitel Sparty, s informací, že má znepokojující informace ohledně řízení duelů v profesionálních soutěžích. Do sídla svazu vedeného ještě Miroslavem Peltou přišel s koženou kabelou, která se stala symbolem této kauzy.

Největší neznámou celého Příhodova projektu pozvat cizí rozhodčí je zřejmě finanční aspekt. Pokud by se asociace dohodly a české kluby by daly zahraničním sudím zelenou, bude zapotřebí vyladit odpovídající „ceník“. Ten oficiální.

Reklama

Doporučované