Hlavní obsah

V Liverpoolu mají specialistu. Jeho čas přichází po 83. minutě

Foto: Profimedia.cz

Divock Origi (vpředu) se raduje z rozhodující branky proti Wolves se svými spoluhráči.

Reklama

Jaké trendy nabízí aktuální dění v Premier League? Kombinace nebývale vyrovnaného tria favoritů a vzestupu celků na chvostu slibuje vzrušující zimní drama. Kdo má spadeno na koupi Leedsu United a jak posílí „arabský“ Newcastle?

Článek

Ve hře o korunu mistra Premier League jsou po několika letech více než dvě mužstva. O celkové prvenství se pere Manchester City, Liverpool a Chelsea.

Citizens v sobotu suverénně přejeli Watford. Výhra 3:1 přitom zdaleka neodpovídá dění na hřišti, kde si svěřenci Pepa Guardioly domácí Hornets doslova vodili po hřišti. Bernardo Silva, Raheem Sterling a Jack Grealish mohli s přehledem nasypat soupeři dalších pět branek. To další přímí konkurenti v maratonu za titulem podstoupili náročnější bitvy.

Nedoceněná legenda?

Liverpool se na své vítězství na hřišti agilního Wolverhamptonu nadřel. Největší promarněnou šanci zápasu – a pravděpodobně i celé dosavadní sezony – zazdil nevídaným způsobem Diogo Jota. Po obří minele plynoucí z nedorozumění mezi domácím brankářem a obráncem se ocitl portugalský útočník tváří v tvář dvěma zadákům Wolves, kteří se smířeni s inkasovanou brankou aspoň hrdinně postavili vedle sebe na brankové čáře. Jota místo umístění placírkou zvolil razantní průstřel nártem, jenže tím pouze trefil do břicha domácího kapitána Conora Coadyho.

Reds spasil v poslední minutě nastaveného času Divock Origi. Nebylo to zdaleka poprvé, kdy tenhle belgický žolík vytáhl tým Jürgena Kloppa z bryndy. Ačkoli letos oslavil teprve 26 let, Origi patří v táboře Reds ke služebně nejstarším členům. A také k nejoslavovanějším. Anfield Road představuje jeho fotbalový domov již od roku 2015. Za posledních 6 sezon Origi nastřílel 39 branek, což ve 166 startech není žádná zářná bilance. Má to ovšem velký háček.

Belgický kanonýr se stal pro Liverpool takovou moderní verzí Oleho Gunara Solskjaera, který za éry sira Alexe Fergusona v dresu Manchesteru United sázel coby střídající žolík jednu trefu za druhou.

„Divock je legenda. Jednou se o něm budou psát knihy, a jestli ne, napíšu nějakou sám. Když jsem ho posílal na hřiště, řekl jsem mu: Běž tam a buď Divock,“ řekl po zápase Klopp. Během liverpoolského angažmá se Origi dokázal prosadit už 11krát po příchodu z lavičky a stejně branek nasázel i v čase po 83. minutě. Kapitán Reds Henderson proto vtipně přezdívá koncovkám zápasů „Origi time“.

Origiho magické momenty si jistě důvěrně vybaví každý správný fotbalový fanda. V roce 2019 se postaral dvěma trefami o senzační vyřazení Barcelony v semifinále Ligy mistrů. Po prvním zápase na půdě Katalánců, který domácí Barca ovládla v poměru 3:0, Reds prakticky nikdo nevěřil. Origi byl zásadně proti střízlivým hypotézám. Nejprve skóre otevřel v sedmé minutě, aby své mistrovské dílo později dokonal v rámci zdrcujícího finiše Reds.

Trent Alexander-Arnold si u rohového praporku všiml nezformované obranné řady Barcelony a pohotově rozehrál. Adresátem byl přichystaný Origi. Stejný muž navíc přispěl druhou trefou k výhře ve finále nad Tottenhamem. Ikonických momentů nasbíral Origi v dresu Reds požehnaně.

„Moc bych mu přál, aby jednou našel trenéra, který ho bude stavět víc než já. Miluju toho kluka, jeho dovednosti jsou výjimečné. Patří k nejlepším zakončovatelům, které jsem kdy viděl,“ chválil svého žolíka Klopp. Německý stratég si bude chtít Origiho udržet za každou cenu. V lednu totiž odcestuje na Africký pohár národů Sadio Mané a Mohamed Salah, tedy naprosto klíčové ofenzivní duo Reds. Čas mnohdy nedoceněného žolíka tak zjevně nadejde poměrně brzy.

Hammers ztrestali dalšího favorita

Co mají v aktuálním ročníku společného Tottenham, Manchester City, Manchester United, Liverpool a Chelsea? Všechny jmenované celky patřící do tzv. „velké šestky“ podlehli West Hamu. Kladiváři se po výhře 3:2 nad Chelsea posunuli v tabulce Premier League zpátky na 4. místo. Blues tak přišli o svou dvanáctizápasovou sérii neporazitelnosti, poprvé v sezoně inkasovali více než jeden gól a rázem v tabulce klesli o dvě příčky. Nadupané čelo se zase srovnalo.

Bluesmani v posledních třech ligových zápasech nepůsobili zrovna přesvědčivým dojmem. Týmu Thomase Tuchela se přestalo dařit. Jednotliví hráči si vybírají slabší chvíle a zdá se, že někteří dokonce ztratili špetku potřebného sebevědomí. Hlavní společný jmenovatel třízápasového výpadku Chelsea? Laciné chyby. Proti Manchesteru United se obří hrubky dopustil Jorginho a následně při ledabylé rozehrávce i brankář Mendy.

V souboji s West Hamem si oba jmenovaní opět počínali trestuhodně. Znovu během rozehrávky. Jorginhův odfláknutý pas směrem na Mendyho ještě dotírající Bowen nevystihl, ale brankář Blues s míčem na kopačkách prapodivně otálel a díky pozdní reakci se dopustil zbytečného faulu. Zápas, který by zářijová Chelsea dokázala s přehledem dotáhnout do vítězného konce, se jí rozsypal přímo před očima. Třetí a rozhodující branka Hammers pak jde čistě na vrub Mendymu. Ten vyloženě zaspal a jeho pozdní reakce už na vytěsnění nepovedeného centru Masuakua nestačila.

„Poslední dobou se dopouštíme opravdu velkých chyb. Nejde tu jen o individuální hrubky, mnohdy se jedná spíše o organizační nedostatky,“ komentoval zápas Thomas Tuchel.

Za domácí Kladiváře odehráli s bravurou celý zápas Tomáš Souček i Vladimír Coufal. Souček málem zaúřadoval v první půli po přesném centru z kopačky Michaila Antonia. Český středopolař nechal na hřišti tradičně všechno a výtečně neutralizoval středopolaře hostí. To Coufal pendloval po lajně jako parní mašina a v prvním poločase dokonce křížnou střelou překonal Mendyho, ale proti změně skóre zakročil obětavě Thiago Silva. Coufal v individuálních soubojích totálně vymazal Marcose Alonsa a navíc dokázal v klíčovém okamžiku přihrát Bowenovi na vyrovnávací gól na 2:2, který vrátil Hammers do hry. Pro West Ham, jenž v minulých týdnech neunikl sprše kritiky, jde před tuhou zimní válkou o velkou vzpruhu.

Boj o záchranu přiostřil

Na chvostu tabulky se aktuálně krčí 18. Burnley, 19. Newcastle a 20. Norwich. Všechny tři celky spojuje shodný počet bodů (10), Burnley si ovšem drží výhodu zápasu k dobru. Jenže právě Burnley v rámci 15. kola podlehlo v přímém záchranářském souboji Newcastlu. Tým Eddieho Howea, novopečeného kouče Magpies, dosáhl na významný milník. Newcastle totiž dokázal v rámci aktuální sezony Premier League zvítězit vůbec poprvé. V táboře Magpies zavládla euforie, která by podle místních fandů snesla srovnání i s oslavou zisku trofeje.

Magpies v posledních 5 zápasech odešli 4krát neporaženi. Taková úspěšná šňůra jim jistě pomůže před brutálním prosincovým losem. V rámci následujících kol se Newcastle ještě do konce měsíce utká s nevyzpytatelným Leicesterem, druhým Liverpoolem, prvním Manchesterem City, povzbuzeným Manchesterem United a oživlým Evertonem. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že v případě Magpies se jedná o los smrti.

Čerstvě obměněné vedení Newcastlu jistě netrpělivě vyhlíží lednové přestupové okno, které se otevře s příchodem nového roku. V něm potřebují Magpies nutně personálně posílit. Newcastle by měl především zpevnit obranu. Neuškodilo by ani řádné vyztužení záložní řady. Tímhle směrem se ubírají i nejrůznější spekulace.

Podle serveru The Athletic se Newcastle vážně zajímá o služby Svena Botmana, stopera francouzského Lille a mládežnického reprezentanta Nizozemska. Botman je ve svých 20 letech považován za talent světového rozměru. Jeho angažováním by si Newcastle s velkou pravděpodobností elegantně zajistil přísun prvotřídní fotbalové kvality. Perspektivní Nizozemec by ale vyšel na částku kolem 40 milionů liber a jeho výplatní páska by pochopitelně proporčně patřila mezi ty nejnákladnější. Co se týče zdrojů, noví arabští majitelé Newcastlu pochopitelně mají kam sáhnout a jistě jim jejich ego nedovolí přehnaně riskovat, že jejich klub v premiérové sezoně sestoupí.

V souvislosti s „arabským“ Newcastlem se spekuluje o dalších možných příchodech. Těžko odhadovat ty nejreálnější. Mezi nejzajímavějšími jmény, která by mohla v dohledné době posílit Magpies, se nachází třeba italská ofenzivní hvězda Lorenzo Insigne, barcelonský křídelník Ousmane Dembélé nebo belgický středopolař Axel Witsel z Borussie Dortmund.

Z fotbalistů hrajících v anglické končině se podle Sky Sports poohlíží kluboví skauti po Oleksandru Zinchenkovi z Manchesteru City, zmiňovaném Divocku Origim, jehož zamýšlí Eddie Howe a spol. přivést ve formě hostování. V hledáčku Newcastlu jsou údajně i pravidelně vysedávající borci z Manchesteru United – Donny van de Beek, Dean Henderson a Jesse Lingard.

Převrat v Leedsu?

Newcastle si změnou majitele nedávno prošel, nyní je řada na dalším severně situovaném celku. Podle nejrůznějších zdrojů se totiž na půdě Premier League schyluje k další investorské rošádě. Prsty v tom tentokrát mají mít američtí byznysmeni. Konkrétně se jedná o investiční tým 49ers Enterprises, jenž stojí za profesionálním klubem z NFL, sídlícím v kalifornském San Franciscu.

Podle serveru The Athletic by se měl fond 49ers stát stoprocentním majitelem Leedsu United, a to včetně stadionu Elland Road, do ledna roku 2024. V možnostech 49ers Enterprises je podle odhadů i dřívější odkup.

Italský podnikatel Andrea Radrizzani a jeho společnost Aser, většinový majitel Leedsu United, odkoupil klub v roce 2017 za 45 milionů liber. Od té doby se Leeds United na tržním poli zhodnotil několikanásobně, především díky vytouženému postupu mezi elitu, tedy do Premier League. Američtí investoři už nyní disponují celkem 46procentovým podílem. Celkový odkup by pak 49ers vyšel dle odhadů na sumu mezi 450–470 miliony liber. Zatím ovšem není zcela jasné, zda se Radrizzani a spol. nakonec skutečně rozhodnou pro kompletní prodej svého klubu.

Reklama

Doporučované