Hlavní obsah

Zápas roku v Premier League. Jsou jako osiny v zadku, říká Guardiola

Foto: Profimedia.cz

Odchovanec Manchesteru City Phil Foden (vlevo) slaví trefu do sítě Southamptonu.

Reklama

Manchester City a Liverpool. První s druhým. Nejlepší z nejlepších. Obě mužstva si v posledních letech vydobyla místo na fotbalovém piedestalu. Kdo je dnes silnější? Rozhodne dravý Foden, nebo kreativní Trent?

Článek

Manchester City a Liverpool. To jsou angličtí hegemoni posledních let, kteří se opět přetahují o mistrovský titul. Letos už počtvrté v řadě.

Oba celky si i během jara počínají téměř bezchybně a své soupeře obvykle válcují s mimořádnou samozřejmostí. I proto dělí první Citizens a druhé Reds v tabulce po třiceti odehraných kolech pouhý jeden bod. A také proto si druzí liverpoolští vybudovali téměř 15bodový polštář na třetí Chelsea, kterou před sezonou některé prognózy favorizovaly v boji o titul.

„All in!“

Bez zbytečného přehánění, nedělní šlágr nabízí konfrontaci dvou nejlepších týmů světa. V Manchesteru zároveň nepůjde jen o prachobyčejné tři body do ligové tabulky. V sázce je doslova všechno. „All in!“ Osud celé sezony se bude pro oba celky zásadně odvíjet od výsledku, který se zrodí po 90 minutách na Etihad Stadium. Kdo v Manchesteru zvítězí, získá kromě tří bodů a dočasné jistoty místa v čele něco mnohem cennějšího – psychickou výhodu nad svým úhlavním sokem, se kterým se může na jaře kromě Premier League a FA Cupu ještě poprat o triumf v Lize mistrů.

Přestože půjde o každý centimetr pole, zapomeňme na nudnou přetahovanou nebo na defenzivní festival ve stylu Atlétika Madrid. Oběma celkům svědčí ofenzivní koktejl namíchaný s doušky elegantní součinnosti a technicky dokonalým přechodem do útoku. Obě mužstva se pokusí nad svým soupeřem dominovat. Jak Liverpool, tak Manchester City zdobí přísné udávání tempa, žádné ustrašené vyčkávání. A přesně takové šlágry diváci milují.

Osina v zadku

Podzimní vzájemné utkání se neslo ve stylu strhujícího fyzického představení. Domácí Liverpool nejčastěji hrozil jedovatými brejky po ose Salah–Mané, po které se dokázal dvakrát prosadit. Hosté tehdy dokázali dokonale využít absence zraněného Trenta Alexandera-Arnolda, po němž díru na pravém kraji obrany musel lepit univerzál James Milner. Toho neúnavně větral Phil Foden, jenž nejprve sám vyrovnal na 1:1, aby v poslední desetiminutovce předložil míč do vápna Kevinu de Bruynemu, který se nemýlil.

Pohlednému zápasu tak remíza 2:2 náramně sekla.

Obecně platí, že poslední vzájemná utkání těchto severozápadních rivalů mají vesměs třaskavý náboj a nezklamou.

Zcela jasně se prostřednictvím těchto mačů na hřišti promítají unikátní filozofie obou koučů, které se od sebe sice v jádru věci zásadně liší, ale přesto si v mnohém obstojně konkurují. Jürgen Klopp na lavičce Liverpoolu, to je ztělesnění nekonečného proudu energie, který přenáší na své svěřence. Pep Guardiola zase vštěpuje hráčům Citizens po technicko-taktické stránce zřejmě tu nejvyspělejší medicínu.

„Co předvádí Guardiola se City je bláznivé. To i díky jejich náročnosti se vzájemně posouváme na ten nejvyšší level. Guardiola je pro mě nejlepší trenér současnosti,“ neskrýval obdiv Klopp. „V minulých sezonách byli našimi největšími rivaly. To platí i letos. Jsou pro nás osinou v zadku,“ prohlásil naopak Guardiola.

Bezesporu, oba protějšky na lavičkách jsou hlavními strůjci novodobých úspěchů svých stávajících zaměstnavatelů. To díky nim se můžeme těšit na zápas roku mezi klubovými velmocemi. Oba mají také na svědomí uvedení dvou fotbalových značek, bez nichž bychom si současné kádry Citizens či Reds už snad ani nedokázali představit. Moderními symboly zlaté éry se staly nové tváře.

Na scénu světového fotbalu se dostavily ty nejmodernější prototypy modelu komplexního fotbalisty. Odchovanci, kterým neschází vedle vrchovaté porce talentu ani kotel píle. Právě takoví hráči, kteří svému výkonu podřídí naprosté maximum, často rozhodují vypjaté duely. Kdo z nich bude mít v neděli navrch?

Rivalové pod drobnohledem

Za domácí by se měl představit v základní sestavě 21letý Phil Foden, který dokáže zahrát prakticky kdekoliv mezi zálohou a útokem. Tenhle pozoruhodný chlapík působí v klubu od svých devíti let. V roce 2009, kdy mladý Phil do City přicházel, počítali v klubu teprve rok od převzetí šejkem Mansourem, novým majitelem. Klub teprve překračoval práh nové éry pod koučem Robertem Mancinim. Jednoduše řečeno, Manchester City z roku 2009 neměl s tím dnešním prakticky nic společného.

V rámci následující osmiletky nesoucí se ve znamení vydatných investic z Arabského poloostrova se dostavily dva tituly a Citizens se etablovali na poli miliardářské Ligy mistrů. Foden coby produkt supermoderní akademie, do které klub horlivě napumpoval více než 200 milionů liber, dozrával do elitní výkonnosti. Životní příležitosti prorazit v áčku se Foden dočkal už ve svých 17 letech.

Od té doby dokázal pod Guardiolovým vedením nasbírat v Premier League 91 startů a tři tituly! Když se nic dramatického nepřihodí, talentovaný Foden se ještě letos přidá mezi centuriány nejnáročnější ligy světa. Od Fodenovy premiérové sezony nasbírali Citizens v průměru o 20 bodů více na jednu sezonu než jejich městští rivalové z United.

Proti Fodenovi a spol. se postaví na pravý kraj doléčený Trent Alexander-Arnold. Tenhle 23letý univerzál působí v liverpoolském dresu už od svých šesti let. V áčku se coby teenager rozkoukával už v sezoně 2016/2017. V kádru tehdy ještě působilo mnoho borců, kteří na Kloppův namáhavý styl neměli potřebný fyzický fond ani herní kvalitu. Přesto se Reds podařilo po tříletém půstu nakonec přece jen kvalifikovat do Ligy mistrů, ve které jen o rok později dokráčeli až do finále.

Ve svých 20 letech měl Trent na kontě už dvě finálové účasti v Lize mistrů a jedno celkové prvenství. O rok později přihodil vytoužený titul Premier League, na nějž vyprahlý Liverpool dosáhl po 30 letech sucha. Klopp postavil strategii z velké části na mimořádné práci krajních obránců, z nichž se stali rozdíloví hráči. „TAA“ má v popisu práce zásobování svých spoluhráčů nebezpečnými pasy jako nevyčerpatelná mašina se zabudovaným patentem na přesné doručení.

Očima expertů

Je zajímavé, že oba odchovanci, kteří už dnes neodmyslitelně patří k symbolům moderní éry v obou táborech, by se se svým herním pojetím náramně hodili do konceptu svého rivala. Foden ztělesňuje dravost, přímočarost a instinkt zabijáka, tedy jakési liverpoolské přednosti. Trent vyniká prvotřídní distribucí a mimořádnou fotbalovou inteligencí, což dokonale charakterizuje systém Guardioly. I to tvoří nedělní konfrontaci o trochu speciálnější.

„Jsem primárně zvědavý, jakou roli nakonec Guardiola Fodenovi přidělí. Pokud Foden nastoupí na pozici falešné devítky, dostane za úkol soupeře přečíslovat ve středu pole a bude se snažit přímočaře překonávat středovou obrannou hradbu vytvářenou stopery a Fabinhem. Na křídle bych ho viděl radši, protože z krajních prostorů má proti Liverpoolu větší šanci stát se jakýmsi faktorem „X“. Z křídla může snáz nabrat rychlost s míčem a naplno využít svých schopností při soubojích jeden na jednoho,“ předjímá Kristián Flak, slovenský fotbalista a obdivovatel herního stylu Manchester City.

Foden se v neděli zřejmě nevyhne ani poctivé defenzivní šichtě. „Dlužno dodat, že na obou postech se od něho bude vyžadovat veliké penzum práce bez balonu a vysoké množství naběhaných metrů ve sprintu. S Liverpoolem to ani jinak nepůjde,“ dodává.

V předzápasových prognózách se bude v souvislosti s Liverpoolem určitě řešit už poměrně otřepané téma. Vnímají City Trenta Alexandra-Arnolda jako defenzivní slabinu Liverpoolu – protože, jak občas někde zazní, „neumí bránit“? Jedna dobrá rada na úvod: tohle slovní spojení není dobré zmiňovat před trenérem Jürgenem Kloppem, který to glosoval po vítězství Reds na hřišti Arsenalu (2:0). „Jestli někdo říká, že Trent neumí bránit, ať přijde za mnou, já ho uzemním,“ cituje kouče Liverpoolu Karel Häring, autor magazínu Football Club a dlouholetý fanoušek The Reds.

„Jak to vychází v této sezoně Premier League? Z 20 gólů, které tým z Anfieldu inkasoval, jich padlo 17 v utkáních, do nichž se zapojil i TAA. Podíl nesl na druhé brance od Brentfordu, jenže tehdy zůstal na zadní tyči sám na tři. Lépe se měl zorientovat i při třetí. Na jeho vrub šly určitě góly od West Hamu (2:3), respektive Leicesteru (0:1), kdy při brejku nezachytil své hráče,“ analyzuje situaci Häring.

Trent je nejvíce kritizován za své bránění v rámci osobních soubojů. Stuart James, novinář z projektu The Athletic, zhlédl přes sto klipů se souboji „one-to-one“ z aktuální sezony. Výsledek? TAA jich víc prohrál, než vyhrál.

„Tady je třeba vzít v potaz, jakým stylem jednotlivé týmy hrají a jaké v nich mají jednotliví praví obránci role. U Alexandera-Arnolda víme, že působí spíš jako záložník, který má jedinečnou kopací techniku. V období od svého reprezentační debutu v červnu 2018 si připsal v Premier League 43 gólových asistencí. Nikdo v celé soutěži jich nemá za tu dobu víc, Kevina de Bruyneho nevyjímaje! Takže s nadsázkou se dá říct: koho vlastně zajímá, jestli neumí bránit,“ tvrdí Häring.

„Je samozřejmě pravděpodobné, že s hráči City bude mít problémy. Jako každý jiný bek na světě vzhledem k individuálním kvalitám Raheema Sterlinga, Phila Fodena či Jacka Grealishe. Ale stejně tak bude on trápit své protivníky na druhém konci hřiště,“ dodává.

Co je ve hře?

Počínaje nedělí, ve hře je pro oba celky ještě 24 ligových bodů. Tenhle zápas ale představuje prozatímní finále. Kdo ho zvládne, získá nad svým konkurentem obrovskou výhodu nejen v rámci domácí ligy. Jen o 6 dní později se oba celky utkají v semifinále FA Cupu ve Wembley. A pokud se jim zadaří v Lize mistrů, potkají se znovu – ve finále v Paříži 28. května.

Výkop utkání je na programu v 17:30. Zápas odvysílá placená Premier Sport 1.

Reklama

Doporučované