Hlavní obsah

Autoritář, který umí šest jazyků. Jak se stal Infantino vládcem fotbalu

Foto: DPA / Frank Hoermann/Sven Simon, ČTK

Gianni Infantino na MS v Kataru.

Reklama

Zná o fotbale snad všechno, vyzná se ve všech jeho vrstvách. Vyzná se ale i v zákulisní politice. Je obratný diplomat, označení intrikán se k němu ale rovněž hodí. To je Gianni Infantino, nejvyšší muž světového fotbalu.

Článek

Vypadali jako vzorně sladění fotbaloví funkcionáři, kteří přesně vědí, kde je jejich místo, jaké mají přednosti a slabiny. A navzájem si vyhoví. Při losu Ligy mistrů a volbě nejlepšího fotbalisty Evropy bývalý předseda UEFA Michel Platini chodil mezi přítomné novináře a diskutoval s nimi o tom, co je pro fotbal prospěšné.

Trojnásobný Zlatý míč nejlepšího fotbalisty Evropy, mistr starého kontinentu 1984, se zaobíral čistě sportovní stránkou. „Jsem bývalý hráč a trenér, přemýšlím, co je pro fotbal dobré,“ odkrýval své zaměření nejvyšší představitel evropské fotbalové unie. „Na všechno ostatní mám odborníky,“ obracel se na svou pravou ruku generálního sekretáře UEFA Gianni Infantina. „On je právník, ať se věnuje tomu, co zná a umí,“ vybízel ho k odborné činnosti.

Infantino se vždy usmíval, tvářil se přívětivě. Škarohlíd by však mohl jeho pohled nazvat úlisným. Záleží, co kdo chce vidět…

Zrada, nebo zachráněné hodnoty?

Korupční aféra, která došla až k civilnímu soudu, smetla vykutáleného manipulátora Josepha Blattera z místa prvního muže světového fotbalu, na němž se držel všemi prostředky od roku 1998. Opět kandidovat na místo předsedy FIFA v roce 2015 už nemohl. Trůn se uvolnil.

Nejvyšší šance na něj usednout se dávaly evropskému panovníkovi Michelu Platinimu. „Platini je zárukou, že se bude fotbal rozvíjet správným směrem,“ vyjádřil mu velkou podporu generální sekretář a jeho pobočník Gianni Infantino.

Gianni Infantino

Narozen 23. března 1973, Brig

funkcionářská kariéra

vedoucí právního a licenčního oddělení UEFA (2000-2007), generální sekretář UEFA (2007-2009), generální sekretář FIFA (2009-2016), předseda FIFA (2016)

Občanství: švýcarské a italské

Vzdělání: právní fakulta na Freiburské univerzitě

Stav: ženatý, manželka Leena Al Ashqarová pochází z Libanonu, čtyři děti

Znalost jazyků: angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, arabština

Vyznamenání: Řád přátelství (Rusko – 2019)

Jenže Blatter strhl v korupční aféře Platiniho s sebou. Jejich pragmatické spojenectví fungovalo jen to té doby, než Platini projevil otevřeně zájem kandidovat na šéfa FIFA. Pak už Blatter neznal slitování, stejně jako v případě Francouzových předchůdců odhalil všechno, co je dokázalo ušpinit. Společně chyceni, společně… Oba dostali zákaz činnosti ve fotbale na mnoho let.

Iniciativy se chopil Infantino. Šel do voleb sám, prohlašoval se však náhradníkem Platiniho se slibem, že jakmile se jeho kolega očistí, uvolní mu místo. A hlasy shání vlastně pro něj. Jenže Platini se včas neočistil, civilní švýcarský soud ho zbavil obvinění až letos v červenci, v roce 2015 se nemohl tedy voleb z etických důvodů účastnit. Infantino ano a ve druhém kole mandát získal.

Stal se pánem fotbalového světa.

Mnozí tento krok označovali za zradu, jiní zdůrazňovali, že aspoň dokázal obhájit a nadále rozvíjet hodnoty, které společně sdíleli. Při volbách v roce 2019 už byl jediným kandidátem.

Likvidace Blatterových lidí

Jeho předchůdce Blatter proslul tím, že odstraňoval bez milosti všechny své odpůrce a lidi, kteří měli vztah k předchozímu vedení. Přestože Infantino jeho praktiky vždy velice nesmlouvavě kritizoval, v tomto ohledu je převzal. Alespoň to tak vidí funkcionáři, kteří museli po letech služeb FIFA opustit.

Po 25 letech skončil ve zdravotní komisi i moravský rodák MUDr. Jiří Dvořák, jenž jako student medicíny opustil v roce 1969 nelegálně okupované socialistické Československo. Usadil se v Curychu, kde se seznámil i s Blatterem, svou odbornost dal ve prospěch fotbalu.

Vypracoval mnoho zajímavých lékařských projektů, do nichž se zapojily největší hvězdy světového fotbalu – Messi, Ronaldo, Drogba, Puyol aj. Když nastoupil Infantino, všechno bylo ukončeno. „Neumím si to vysvětlit, setkávali jsme se pravidelně a lékařské projekty podporoval,“ divil se Dvořák tomuto kroku.

A veřejně odkryl, co se jen šuškalo. „Infantino převzal Platiniho hlasy, neboť prohlásil, že když se prokáže, že nic nečestného nespáchal, odstoupí okamžitě v jeho prospěch. Teď, když je Platini vlastně volný, nechce o něm ani slyšet,“ vyzná se rodák z Hulína v zákulisí nejvyšší fotbalové politiky.

Chtěl na půdě lékařské osvěty pracovat i nadále. „Když byl Infantino zvolen, poblahopřál jsem mu,“ připomíná Dvořák. „A potvrdil jsem, že budu programu FIFA loajální, těším se na další spolupráci a pokračování v odborných projektech,“ nabídl své služby. „Žádná odpověď nepřišla, odrovnali mě,“ postěžuje si.

Proč? Protože byl spojen s Blatterem. „Jiné vysvětlení nemám,“ přiznává lékařská kapacita v oboru neurochirurgie.

Polyglot s diplomatickým nadáním

Infantino si vydobyl – právem – pozici muže, který má fotbal v malíčku. Když jako generální sekretář UEFA řídil losování Ligy mistrů, vždy hned věděl, který klub byl vytažen z osudí, a projevoval o něm obšírné znalosti. Věděl, že Slavia je nejstarší český klub, co dokázala Sparta v nultém ročníku 1991/1992, jak byla silná Dukla v 60. letech minulého století.

To se týkalo i hráčů. Znal jejich kariéry, přesně rozpoznal, kdo je v dané zemi legendou – a s tou navazoval kontakty. V Česku je štístko Vladimír Šmicer, jenž se prosadil v Anglii i Francii. „Voláme si,“ přiznává vicemistr Evropy 1996. A využívá i českého hráče, když je potřeba výrazná tvář pro různé kampaně. Není náhodou, že je ambasadorem probíhajícího ročníku Konferenční ligy, který vrcholí finálovým duelem na stadionu v Edenu.

Mistrovství světa v Kataru

Vyzná se i v problematice rozhodčích. „Když jsme měli školení před mistrovstvím světa 2014 v Brazílii, předstoupil před nás ještě z funkce generálního sekretáře FIFA a dobře se v naší branži orientoval,“ odhaluje Pavel Královec, nejlepší český rozhodčí posledních let s mezinárodním přesahem.

Infantino je protřelý právník. „Má obrovské znalosti, ví o fotbale hodně, hovoří šesti jazyky,“ souhlasí Zdeněk Sivek, který pro FIFA školí trenéry ve všech koutech zeměkoule. „Je velkým diplomatem, mnoho lidí si však k tělu nepustí, jen ty, které zrovna potřebuje,“ charakterizuje prvního muže fotbalu. „Vyznává autoritářské řízení, nikoli demokratické,“ upozorňuje Sivek.

Vztah k arabskému prostředí

Rozhodnutí uspořádat letošní mistrovství světa v Kataru padlo ještě za vlády Seppa Blattera, ale Infantino se s neobvyklou destinací výrazně ztotožnil. Za manželku má Libanonku, už několik let žije v Kataru.

Výhrady, proč se v této zemi koná šampionát, důrazně odmítá, o porušování lidských práv nehodlá diskutovat. A umí i přejít do protiútoku. „Zejména Evropané a lidé ze západního světa nám v poslední době dávali spoustu lekcí. I já jsem Evropan. A za to, co jsme dělali v posledních třech tisících letech po celém světě, bychom se měli dalších tři tisíce let omlouvat. Až potom můžeme moralizovat,“ prohlásil na tiskové konferenci den před zahájením šampionátu.

A přidal emotivní dovětek. „Cítím se jako Katařan. Cítím se jako Arab. Cítím se jako Afričan. Cítím se jako gay. Cítím se handicapovaný. Cítím se jako dělník,“ zahrál i na city.

Každopádně se cítí jako vládce světového fotbalu. A umí si to užít.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované