Hlavní obsah

Japonky v minisukních a čaj místo piva. Čech popisuje zážitky z Kataru

Foto: Lukáš Pečeňa, Seznam Zprávy

Lukáš Pečeňa s fanouškem Argentiny před jedním ze zápasů fotbalového mistrovství světa.

Reklama

Lukáš Pečeňa žije v Kataru, kde pracuje jako auditor. Díky tomu si mohl už v předprodeji koupit lístky na šampionát. Zatím viděl osm utkání a čeká ho sobotní bitva velikánů: Francie proti Anglii.

Článek

„Cesta metrem je teď opravdový multikulturní zážitek. Viděl jsem třeba, jak skupina saúdských fanoušků pomáhá japonským fanynkám v minisukních s kufrem,“ říká Lukáš Pečeňa na otázku, jak fotbalové mistroství proměnilo v těchto dnech Katar.

Může porovnávat - narozdíl od fanoušků, kteří přijeli na pár dní a pár zápasů z celého světa, on v Kataru pracuje. O místních tvrdí, že jsou přátelští, a i když jejich tým už z turnaje vypadl, fandí dál. Nejvíc Maroku, ale i Argentině, Brazílii nebo Anglii.

Pracujete v Kataru, tak je pro vás mnohem snazší sledovat přímo na stadionech fotbalové mistrovství světa. Co vás na něm zatím nejvíce překvapilo?

Opravdu přátelská atmosféra, kde se potkávají lidé všech kultur z celého světa a navzájem se obohacují. Viděl jsem třeba v metru, jak skupina saúdských fanoušků pomáhá japonským fanynkám v minisukních s kufrem.

Kolik fotbalových zápasů jste už zhlédl?

Zatím osm. Ještě se chystám na čtvrtfinále Francie–Anglie.

S výjimkou sportovních novinářů budete možná Čechem, který viděl osobně nejvíc zápasů. Kdy to v hledišti nejvíce žilo?

Bylo to při zápase Mexika proti Saúdské Arábii a samozřejmě Argentiny proti Austrálii, argentinští fanoušci jsou top.

+5

Co vás na stadionech zarazilo? Objevily se stížnosti, že je na nich kvůli klimatizaci zima. A třeba brankáři mají při některých zápasech legíny…

Já jsem zvyklý tady na fotbal nosit mikinu, ale na zápasech, kde jsem byl, byla teplota příjemná, mikina nebyla třeba. Zaregistroval jsem ale, že problémy měli lidé s místy pod střechou, kde chladno mohlo být.

Psalo se také o tom, že mezi Katařany není o šampionát zájem. Bylo tak pro vás snazší lístky získat?

Lístky se prodávaly pouze v oficiálním předprodeji FIFA, takže na národnosti nezáleželo. Katařanů je jen 300 tisíc, ale zájem byl mezi nimi velký.

Existuje i v Kataru nějaký černý trh s lístky?

Lístky jsou elektronické, na jméno a musíte mít oficiální aplikaci v telefonu. Lístek je nepřevoditelný, můžete ho pouze vrátit do oficiální burzy, kde dostanete stejnou cenu, za kterou jste ho koupil. V předprodeji si jeden vlastník mohl koupit na stejný zápas více lístků - myslím až sedm - a mít tak sedm hostů. Lístek hosta je volně převoditelný, takže teoreticky tyhle lístky se přeprodávat dají.

Mají lidé pracující v Kataru lístky nějak zvýhodněné?

Ano, rezidenti měli možnost si v předprodeji koupit lístek ve čtvrté kategorii. Na skupinu stál čtyřicet katarských rialů (zhruba 250 korun) a na osmifinále sedmdesát katarských rialů (zhruba 440 korun). Počet lístků v této kategorii byl značně omezen. Lístky se prodávaly přes web FIFA, takže jste musel mít štěstí, aby vás vylosovali. Mně se povedlo sehnat pět lístků v této kategorii.

Sledují ještě lidé z Kataru mistrovství světa poté, co vypadl Katar ve skupině? Jaký ohlas vyvolalo to, jak se jejich reprezentace prezentovala?

Fandí teď nejvíc Maroku. Samozřejmě také Argentině a Brazílii, ale i Anglii. Z výkonů reprezentace byli zklamaní, poté, co Katar vyhrál mistrovství Asie v roce 2019, byla očekávání velká.

Obchází se nějak zákaz pití alkoholu na stadionech?

Pije se nealko. Na stadionech se zákaz neobchází, ani to nejde - jdete přes bezpečnostní kontrolu, kde s sebou žádné tekutiny nepronesete.

Jak se Evropané zatím v Kataru chovají? Respektují pravidla, která jsou pro tuto zemi běžná?

Ona ta pravidla nejsou zase tolik odlišná a přísná. Před šampionátem se napsala spousta předsudků. Fanynky běžně chodí v minisukních a páry se drží za ruce. Alkohol si koupíte pouze v barech a vybraných fanzónách. Tam si ho také vypijete. Kdo tohle pochopí, nemá žádný problém.

Jak Katařané příjezd fanoušků zatím vnímají?

Katařané jsou přátelští. Existuje celá řada příběhů, kdy byli fanoušci pozváni k někomu domů. Teď při osmifinále jsem viděl katarské děti před stadionem rozdávat datle a čaj. Byly trochu obavy z výtržností, ale ty se nepotvrdily.

Zaznamenal jste nějaké konflikty? Čeho se týkaly?

K nějakým drobným potyčkám došlo na stadionu během zápasu Walesu proti Anglii.

Je to skutečně - alespoň z pohledu fanouška - technologicky nejdokonalejší šampionát?

Myslím, že ano. Ofsajdová technologie je poloautomatická, hřiště snímá sedmadvacet kamer, balon má v sobě čip a vše vyhodnocuje počítač v reálném čase. Také jsou hráčům k dispozici veškerá data ihned po zápase.

Jak se o fotbalovém mistrovství světa píše ve zdejších médiích?

Pozitivně.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované