Hlavní obsah

Největší podvod v dějinách fotbalu? Němci vyhráli titul zdrogovaní

Foto: ČTK / imago sportfotodienst

V roce 1954 zvítězilo na světovém šampionátu poprvé Německo.

Reklama

Seriál Seznam Zpráv o historii světových fotbalových šampionátů. Tentokrát o turnaji, kdy se poprvé mistry stali Němci.

Článek

Psal se rok 1954. Rozháraný svět dokladovala už kvalifikace na světové fotbalové mistrovství.

Z politických (ovšem i sportovních) důvodů byly Egypt a Izrael zařazeny do evropské zóny, těsně po zničující občanské válce si účast vydobyla Jižní Korea, když odstrčila válečného agresora Japonsko. Německo už smělo usilovat o účast, kromě výběru Spolkové republiky vyslalo do kvalifikace ovšem i samostatné Sársko.

Zvláštní kapitolu psaly země socialistického bloku. Sovětský svaz ještě truchlil po smrti „největšího přítele lidu“, masového vraha Stalina, a tým nepřihlásil, do jedné skupiny byly zařazeny Československo, Bulharsko a Rumunsko, kde se ukázalo, že Československo je na tom výkonnostně nejlépe, přestože za světem i ono v komunistické izolaci výrazně zaostávalo.

Pervitinový zázrak z Bernu

Jako jasný favorit jelo na šampionát Maďarsko, olympijský vítěz z roku 1952. Mužstvo trenéra Gusztáva Sebese vládlo několik let celé fotbalové planetě, ve Švýcarsku mělo dominanci jen potvrdit. Nestalo se tak. Stalo se obětí podvodu.

Před mistrovstvím světa 2006 v Německu se ve všech městech, jež byla s pořadatelstvím nějak spojena, promítal film Bernský zázrak (Das Wunder von Bern), který v roce 2003 natočil režisér Sönke Wortmann.

Historicky první MS ve fotbale

Dějová linka je přímočará: po devítiletém pobytu v sovětském zajetí se domů vrací voják německého wehrmachtu Richard Lubanski (polské jméno není náhodné), v Essenu nalézá jen bídu a hlad. Ale i naději, jeho syn Matthias žije fotbalem.

Místní klub nabízí jednu modlu, reprezentačního útočníka Helmuta Rahna. Otec a syn se strastiplně vydávají do Švýcarska, kde vidí triumf německého týmu nad favorizovanými Maďary a všichni opět nalézají národní hrdost a chuť do života.

Snímek získal v roce 2004 německou cenu Lola pro nejlepší hraný film roku. Jeho propagandistický podtext byl hodně účelový. Odvrátit pravdu, která pomalu, ale jistě vyplouvala na povrch, jaký byl ve skutečnosti zázrak v Bernu.

Maďarský krach

Maďaři několik let neprohráli a jeli si do Švýcarska pro zlato. Mužstvo měli napěchované hvězdami: nejzářivější byl „dusající major“ Ferenc Puskás, dále střelec Sándor Kocsis, tvůrce hry József Bozsik, útočníci Nándor Hidegkuti či Zoltán Czibor nebo brankář Gyula Grosics.

Suverénně kráčeli za triumfem, v základní skupině porazili Němce 8:3 a Korejce 9:0, pak s cesty odstranili finalisty předešlého šampionátu Brazílii a Uruguay shodně 4:2.

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

Jenže ve finále narazili znovu na Němce, a přestože vedli už po devíti minutách 2:0, nakonec soupeř zápas otočil, rozhodující gól vstřelil Helmut Rahn.

Okamžitě se začaly probírat sportovní příčiny nečekaného krachu. Kluzký terén, na němž se utápěla maďarská technika a brankář Grosics klouzal, nedoléčený Puskás, který větší část pro zdravotní potíže statoval, přílišné sebevědomí.

A také kondice.

První podezření

Němci běhali do poslední minuty jako čiperové, Maďaři na těžkém terénu umdlévali. První podezření, že vítězové použili zakázané prostředky, vyslovil dva roky po šampionátu božský Puskás v rozhovoru pro francouzský deník L'Équipe.

Z německé strany šla ostrá protestní nóta, Puskás se vymluvil na to, že se jeho slova zašmodrchala v překladu. Žádné důkazy totiž neměl. Nečekané zdravotní potíže, které se záhy provalily i u více hráčů německého výběru, sice ledacos naznačovaly, ale to nestačilo.

Výzkumná studie v Lipsku

Vědecká studie na universitě v Lipsku nazvaná „Doping v Německu“ v roce 2012 vnesla do případu docela jiné zabarvení. Autoři dospěli k závěru, že němečtí fotbalisté nastoupili do finále pod vlivem látky metamfetamin (známý víc jako pervitin), který se během světové války běžně podával vojákům wehrmachtu.

„Hrdinové“ z Bernu přiznali, že dostali před utkáním injekci, ale věřili, že jde o vitamin C.

Mistrovství světa 1954 – Švýcarsko

Účastníci (16): Francie, Itálie, Spolková republika Německo, Švýcarsko, Československo, Maďarsko, Brazílie, Belgie, Rakousko, Anglie, Skotsko, Uruguay, Mexiko, Jižní Korea, Jugoslávie, Turecko

Semifinále: Spolková republika Německo – Rakousko 6:1, Maďarsko–Uruguay 4:2

O 3. místo: Rakousko–Uruguay 3:1 (1:1)

Finále: Spolková republika Německo – Maďarsko 3:2 (2:2)

+30

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované