Hlavní obsah

Poprvé. Trojice žen bude na MS čelit vypjatému zápasu Německa s Kostarikou

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Rozhodčí Frappartová dává pokyny mexickému trenérovi v utkání Polsko–Mexiko.

Reklama

Čtvrteční utkání Německa s Kostarikou bude historickým zápasem na MS ve fotbalu. Poprvé se v utkání mužů představí trojice rozhodčích žen.

Článek

To utkání bude mít náboj a pikantní „kulturní“ specifika. Tři ženy, Francouzka Stephanie Frappartová, její první asistentka Brazilka Neuza Backová a druhá asistentka Mexičanka Karen Diazová povedou klíčové utkání skupiny E, v němž se Německo pokusí přejet Kostariku a zachránit tak svoji účast na fotbalovém MS v Kataru.

Ona trojice bude mít pod sebou ještě jednoho rozhodčího a to bude muž – jako čtvrtý arbitr nastoupí Hondurasan Said Martínez. A konečně hlavní Francouzka bude kočírovat nejen 22 hráčů, ale pod sebou i tři Latinoameričany.

Být otevřená kritice a radám od svého okolí a nikdy se s nikým neporovnávat.
Karen Diazová, mexická rozhodčí

Ženská trojice rozhodčích si určitě nemohla přát prestižnější utkání. Je to obrovská pocta a FIFA se poprvé za dlouhé období něčím vytáhla. Ale…

Na druhé straně to trojice rozhodčích nebude mít jednoduché. Zápas bude nejspíš pořádně vypjatý. I skupina E je totiž pěkně zapeklitá. Všechny týmy ještě mají šanci na postup do osmifinále, takže nikdo nemá nic jistého.

Ani velký favorit Španělsko, i když to má situaci nejsnazší. S Japonci asi vyhraje, a když ne, stačí mu aspoň bod. Teoreticky by mohlo i prohrát, ale jedině tehdy, kdyby Kostarika porazila Němce.

Utkání jako řemen

A jsme u toho. Kdyby totiž Kostarika vyhrála, automaticky postupuje do osmifinále. Stačí jí i remíza, když Japonsko prohraje se Španělskem. To Němci musejí zvítězit za každou cenu a dokonce ani výhra 1:0 je ještě za určité konstelace nemusí zachránit.

Už tušíte, jak to může mezi Němci a Kostaričany jiskřit. Německo MS v minulosti třikrát vyhrálo a i teď si myslelo, že patří v Kataru k favoritům. Zatím to tak nevypadalo a před klíčovým utkáním se krčilo na posledním čtvrtém místě s jediným bodem.

Ani Kostaričané nepatří historicky k úplným outsiderům. V Brazílii 2014 hráli dokonce čtvrtfinále.

Do takové dramatické zápletky teď Francouzka, Brazilka a Mexičanka vpadnou. Kdyby jim chtěli Kostaričané nadávat, ta poslední porozumí každému slovu.

Zkušenou hvězdu mezi ženskými rozhodčími, Francouzku Frappartovou jsme už představovali. Bude to ona, kdo ponese hlavní tíhu zápasu, kdo těch cca 100 minut odpíská. Energická, jen 164 cm vysoká žena bude řešit fauly, penalty, rozdávat karty, rozhodovat kritické situace.

Íránský režim dusí protesty i v Kataru

Íránský fotbalový tým vyvolává v Kataru velký zájem. A není to jen kvůli kvalitnímu výkonu proti Walesu.

Zkušenosti s mužským fotbalem

Měla by je zvládnout, protože to už všechno zažila a dělala. V prosinci 2020 se stala první ženou, která rozhodovala zápas Ligy mistrů UEFA mezi Juventusem a Dynamem Kyjev. Následující rok na jaře řídila mač Ligy mistrů UEFA mezi Atlétikem Madrid a Chelsea a vzápětí na to se stala první ženou, která vedla kvalifikaci MS ve fotbale – utkání mezi Nizozemskem a Lotyšskem.

Backová a Diazová by jí měly slušně sekundovat, i ony už mají s vrcholným fotbalem bohaté zkušenosti. Backová poprvé odpískala profesionální zápas v Brazílii v roce 2008. Byla na ženském turnaji na olympiádě v Riu 2016 i ženském MS v roce 2019 a v roce 2020 poprvé pískala mezinárodní utkání mužů Jihoamerického poháru Peñarol vs. Vélez Sarsfield 1:1.

Karen Diazová původně pracovala v kavárně malého sportovního centra v mexickém Aguascalientes, když rozhodčí tehdy nedorazil k zápasu. Tak to Karen vzala za něj. Strašně si to prý užila a od toho okamžiku jí každý týden přidělovali další utkání. Z vydělaných peněz zaplatila vysokou školu.

Díazová má 12 let zkušeností a od roku 2016 je rozhodčí nejvyšší mexické Ligy MX. V roce 2020 se stala první ženou, která rozhodovala finále Ligy MX, když byla asistentkou rozhodčího pro druhý zápas Pumas vs. León.

Co radí ostatním ženám ve svém sportu? „Být otevřená kritice a radám od svého okolí a nikdy se s nikým neporovnávat. Každá žena je jedinečná, každá rozhodčí má jedinečné vlastnosti, které ji dělají výjimečnou. Věřte, že vaše cesta bude vždy jiná než ostatní, protože jsou chvíle, které budete muset zažít, abyste se z nich poučili.“

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované