Hlavní obsah

Šampionát bez alkoholu má nečekaný vedlejší efekt: Nikdo neobtěžuje ženy

Foto: Profimedia.cz

Fanoušek německého týmu si užívá katarský šampionát i s pivem.

Reklama

Téma zákazu pití alkoholu na fotbalových stadionech provázelo katarský šampionát už od doby, kdy Katařané získali pořadatelství akce. Kritika na drahé pivo sice občas zaznívá, většina fanoušků ale pití neřeší.

Článek

Fakt, že se na mistrovství světa v Kataru téměř nepije, část lidí oceňuje. Například britské fanynky. „Musím říct, že příjezd sem byl pro mě skutečným šokem,“ řekla 19letá Ellei Mollosonová, která vede doma kampaň HerGameToo za zlepšení fotbalového prostředí pro ženy. „Nedošlo k žádnému pokřikování, pohvizdování ani sexismu jakéhokoli druhu,“ citoval ji deník The Times.

Mladá žena si v obavě před obtěžováním v muslimské konzervativní zemi vzala s sebou jako bodyguarda svého otce, ten ale nikoho umravňovat nemusí. „Na rozdíl od Anglie jsem tu nezažila žádné obtěžování. Nevím, jak toho dosáhli, prostředí je tu ale skvělé,“ dodala.

Podobný názor má i 47letá Jo Gloverová, jež doma podporuje londýnskou Chelsea. Se šampionáty má své zkušenosti, jezdí na ně už od roku 2010, kdy mistrovství hostila Jihoafrická republika.

Fotbal by neměl být o opíjení se

Gloverová se pochopitelně účastnila i Eura ve Wembley v roce 2020: „Atmosféra finále Eura nebyla zábavná, byla napjatá,“ hodnotila. 

Za pravdu jí dává i zpráva Anglické fotbalové asociace, která konstatovala nadměrné používání alkoholu i jiných drog mezi fanoušky. „Nemělo by záležet na tom, že si nemůžete dát drink na stadionu, fotbal by neměl být o opíjení se,“ myslí si Gloverová o katarském šampionátu.

V Kataru se cítí bezpečně a nevadí jí ani rady týkající se oblékání. V kabelce prý nosí šálu pro případ, kdyby ji policie vybídla k zakrytí ramen, k tomu ale zatím nedošlo.

Jaké zápasy se dnes hrají - čtvrtek 1. prosince

Datum / ČasSkupinaKdoVýsledek
1. 12. / 16:00FKanada - Maroko1:2
1. 12. / 16:00FChorvatsko - Belgie0:0
1. 12. / 20:00EJaponsko - Španělsko2:1
1. 12. / 20:00EKostarika - Něměcko2:4

Atmosféru si pochvaluje i Lianne Sandersonová, bývalá hráčka anglického národního týmu: „Pokud nemůžete jít na fotbalový zápas a užít si ho, aniž byste byli absolutně opilí, pak byste asi neměli chodit,“ řekla moderátorka pořadu talkSPORT.

Muži se na zákaz alkoholu na stadionech, který FIFA potvrdila pouhé dva dny před turnajem, dívají různě. „Je to Světový pohár, je to fotbal, měli byste mít možnost si dát u stadionu pivo,“ myslí si 21letý Angličan Paul Choudhury.

Šéf FIFA Gianni Infantino ale kritikům vzkázal, že by měli být schopni přežít bez piva „tři hodiny za den“.

Faktem je, že alkohol je v jinak striktně muslimské společnosti dostupný – fanoušci si ho mohou koupit jak ve vybraných hotelech, tak i ve fanouškovských zónách. Zdaleka ne všichni to ale dělají, problémem je totiž cena. Za půllitr piva zaplatí ve fanouškovské zóně 50 katarských riálů (asi 330 korun).

Jistá možnost je i pít během zápasu – k tomu si ale musí zájemce koupit VIP balíček, jež vyjde na několik stovek dolarů.

Pivo a fotbal, to je tradice

„Pro mě je to tradice, dát si pivo a sledovat zápas s kamarády,“ řekl agentuře Reuters v Austrálii žijící belgický lékař Stefaan Pacquee, jenž v Kataru zašel na nedělní zápas Belgie proti Maroku. Poprvé si fotbal s pivem užil už v 16 letech, tehdy s tatínkem.

Íránský režim dusí protesty i v Kataru

Íránský fotbalový tým vyvolává v Kataru velký zájem. A není to jen kvůli kvalitnímu výkonu proti Walesu.

„Chybí mi to a nemyslím si, že Budweiser Zero (nealkoholické pivo dostupné na zápasech, pozn. red.) to vynahradí. Ale co, jsme tady, počasí krásné, atmosféra je tu skvělá,“ tváří se smířeně.

Německý fanoušek Christian Kopatsch se zákazem alkoholu také velký problém nemá. Upozorňuje na fakt, že alkohol není dostupný ani v jeho zemi, pokud se hrají takzvaně rizikové zápasy. Velkou změnu tedy nepociťuje.

Zaujalo ho naopak, že na šampinátu prakticky nedochází k násilnostem, jaké zažili třeba lidé v Belgii po porážce s Marokem. „Je to klidnější. Nejsou tu všude opilci, lidé jsou normální a spokojení. Týden se bez alkoholu obejdu,“ míní.

Smířlivě se staví k zákazu alkoholu i Španěl Raimundo Oujo, byznysmen z města La Coruña. „Je fakt, že vždy před nebo po zápase slavíme s drinky, takže rozdíl to je, není to ale zásadní faktor,“ myslí si a dodává, že zapít se dá výhra i po návratu domů.

Na bezpečnostní aspekt zákazu alkoholu na stadionech pak poukazuje zdravotnický expert Sean Mottaleb, který pracuje v organizačním týmu šampionátu. „Cítili byste se bezpečně, pokud by vedle vás seděl někdo opilý, kdo by úplně nekontroloval své chování?“ cituje CNN jeho řečnickou otázku. „Řekl bych, že tato akce není jen pro skalní fotbalové fanoušky, ale pro všechny. Každý má právo přijít a v bezpečí si ji užít.“

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované