Hlavní obsah

Benzemu, držitele Zlatého míče, vyřadilo zranění. Kdo další přijde o Katar?

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší fotbalista světa Karim Benzema bude nakonec na MS v Kataru bude chybět. Vedle něj ale další známá jména.

Reklama

aktualizováno •

Je to pár týdnů, co Karima Benzemu vyhlásili nejlepším fotbalistou světa, držitelem Zlatého míče. Na světovém šampionátu v Kataru ale své umění nepředvede, zradilo ho obnovené svalové zranění.

Článek

V Kataru tak budou scházet hned čtyři chlapíci z první desítky konečného pořadí ankety Zlatý míč časopisu France Football za rok 2022. Konkrétně jednička, dvojka, pětka a desítka celkového rankingu. Scházet ovšem budou nejen oni.

Fanoušci však budou postrádat jiné osobnosti, které by se staly ozdobou turnaje.

Důvody jejich absence jsou různé. Na prvním místě zdravotní potíže, nebo mají tu smůlu, že jejich reprezentační tým neprokázal – i s jejich pomocí – takovou výkonnost, aby na svátek fotbalu postoupil.

Francie bez Benzemy i bez náhradníka

Karim Benzema - Francie (19. prosince 1987, útočník)

Klub: Real Madrid (Španělsko)

Reprezentace Francie: 2007-2022 (97 utkání/37 gólů)

Nad jeho startem na MS v Kataru visely otazníky delší čas, v sestavě Realu Madrid absentoval kvůli svalovému zranění zhruba od půlky října. Když už to vypadalo, že se vše v dobré obrátilo a Karim Benzema s týmem do Kataru odcestoval, píchlo ho při tréninku ve stehenním svalu znovu

„Tři týdny pauzy, minimálně,“ konstatoval lékař výpravy. A trenéru Didieru Deschampsovi tedy nezbylo, než Benzemu ve svém týmu v průběhu mistrovství světa oželet.

Udělal to ostatně už před čtyřmi lety, ovšem ze zcela jiných důvodů. Tehdy ještě stále „hořela“ aféra, v níž byl Benzema podezřelý, že se spolupodílel na vydírání spoluhráče z reprezentace Valbueny, a to v souvislosti s videonahrávkami z jeho soukromí.

Na poslední chvíli už Francouzi několik vynucených změn v nominaci udělat museli. Škrtal se kvůli zranění obránce Kimpembe, posléze útočník Christopher Nkunku. Kouč Deschamps místo nich povolal dvojici Axel Disasi a Randal Kolo Muani.

Deschamps trochu překvapil tím, že za Benzemu už niko dalšího nepovolával, Francouzi tak turnaj absolvují nikoli s 26 hráči, jako ostatní týmy, ale s 25.

Ale to nebyly zdaleka jediné problémy Francie s nominací…

Bez vysunutého štítu

  • Paul Pogba – Francie (15. března 1993, záložník)
  • Klub: Juventus Turín (Itálie)
  • Reprezentace Francie: 2013-2022 (91/11)
  • Umístění ve Zlatém míči: nenominován do výběru 23

Bez luxusní středové dvojice, která výrazně přispěla k triumfu Francie před čtyřmi lety v Rusku, se musí obejít trenér obhájců titulu Didier Deschamps. Bojovník N´Golo Kanté nevyléčil zadní stehenní sval, nyní se k němu přidal i elegantní rozehrávač a střelec Paul Pogba.

V srpnu odmítl jít na operaci kolene, aby neohrozil svou účast na šampionátu. Jenže konzervativní léčba nezabrala, chirurgickému zákroku se nevyhne. A na jeho hlavu se snesly výhrady, jak je nezodpovědný, což je ostatně zásadním rysem jeho povahy.

Právě jeho paličatost, kterou dokáže zvládnout jen trenér Deschamps, mu zabránila v mnohem bohatší kariéře včetně zisku Zlatého míče, jehož se měl na základě svých fotbalových předpokladů zmocnit už před více lety. „Pogba je hodně složitý člověk,“ přikyvuje Pascal Ferré, šéfredaktor časopisu France Football.

Nedomnívá se ovšem, že by Pogbova neúčast byla pro Francii neřešitelný problém. „Pogba už není tou osobností z mistrovství 2018 v Rusku,“ upozorňuje Ferré. „Zůstane po něm sice v sestavě díra, ale tu může zacelit Aurélien Tchouaméni,“ věří dvaadvacetiletému talentu z Realu Madrid.

Smutný senegalský hrdina

  • Sadio Mané - Senegal (10. dubna 1992, útočník)
  • Klub: Bayern Mnichov (Německo)
  • Reprezentace Senegalu: 2012-2022 (93/34)
  • Umístění ve Zlatém míči: 2. místo

Ta zpráva doslova zdrtila senegalské fanoušky. Jejich hrdina a miláček ochozů, útočník Sadio Mané, který hraje německou bundesligu za Bayern Mnichov, schytal v utkání proti Brémám ránu do holeně a po 20 minutách odstoupil. Diagnóza byla neúprosná: zranění šlachy a vyřazení ze hry na několik týdnů.

Senegalci se snažili bojovat s osudem a trenér Aliou Cissé učinil zajímavý krok, když maroda zařadil do své původní nominace.

Nicméně ukázalo se, že Mané nebude schopen na šampionátu hrát. Senegal se tak bude muset obejít bez opory, která tým dovedla k historickému prvnímu triumfu na africkém mistrovství.

Bayern Mnichov už informoval, že Mané neprodleně absolvuje operaci poraněného místa. Bavorský velkoklub ho v létě přivedl z Liverpoolu, kde byl Mané nedílnou součástí úspěchů týmu kolem trenéra Jürgena Kloppa.

Alespoň čas na odpočinek

  • Mohamed Salah – Egypt (15. června 1992, útočník)
  • Klub: Liverpool FC (Anglie)
  • Reprezentace Egypta: 2011–2022 (86/49)
  • Umístění ve Zlatém míči: 5. místo

Úspěch Senegalu v africké kvalifikační zóně přinesl smutek jiné fotbalové veličině, egyptskému střelci Mohamedu Salahovi. Marně snil o tom, že ve třiceti letech konečně ukáže všechno, co umí. Na předchozím šampionátu v Rusku nebyl totiž úplně v pohodě, přestože vstřelil dva góly. Dostával se ze zranění, které mu ve finále Ligy mistrů přivodil stoper Sergio Ramos z Realu Madrid.

V Kataru nebude vůbec. „Pro Egypt, kde je fotbal jako náboženství, znamená neúčast obrovské celonárodní zklamání. Salah byl z toho nesmírně smutný, protože si moc přál na mistrovství hrát,“ říká Michal Prokeš, bývalý technický ředitel České fotbalové asociace, který v nejpopulárnějším klubu Al Ahlí Káhira má na starosti výchovu mládeže.

Útočníka anglického Liverpoolu je mu upřímně líto. „Je tu převeliká ikona. Kouká na nás v Káhiře z každého billboardu, reklam v televizi, na sociálních sítích. Někdy je to až moc,“ připouští. Oblíbil si Salaha nejen jako fotbalistu, ale i po lidské stránce. „Je velký filantrop a pomáhá chudým lidem, speciálně v rodném městečku (Nagrig, blízko Alexandrie), kde daroval peníze na výstavbu zdravotního zařízení, domu pro chudé a na další projekty,“ odhaluje Prokeš.

Fotbalový život však kráčí dál. „Salah ovšem také ví, že už není nejmladší a může čas využít k odpočinku a regeneraci, protože hráči jeho kvalit mají program až nelidsky náročný,“ převádí Prokeš hráčův smutek do pozitivního pohledu.

Dost času na nápravu

  • Erling Haaland – Norsko (21. července 2000, útočník)
  • Klub: Manchester City (Anglie)
  • Reprezentace Norska: 2019-2022 (23/21)
  • Umístění ve Zlatém míči: 10. místo

Až třetí místo v evropské kvalifikační skupině G (na šampionát postoupilo přímo Nizozemsko, Turecko šlo do baráže, kde podlehlo Portugalsku) nepustilo na šampionát Norsko, čímž bylo jasné, že ohnivá střelecká kometa Erling Haaland na katarských stadionech řádit nebude.

U něj je ovšem rozladění přece jen mírnější. Vzhledem k nízkému věku bude mít minimálně další dvě šance se na fotbalovém svátku představit, navíc k tomuto počinu může přispět výrazným vlastním gólovým vkladem, byť se už nyní snažil a v kvalifikačních zápasech se trefil pětkrát.

Přitom o možnost hrát v Kataru mohl přijít ještě dříve, než se tomu tak stalo na hřišti. V červnu 2021 norský svaz zvažoval bojkotovat šampionát v Kataru pro neustálé porušování lidských práv. Nakonec hlasování rozhodlo, že mužstvo v kvalifikaci nastoupí. Ale neuspělo v ní.

Tak tedy příště.

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

Pozn.: Původní text jsme aktualizovali o aktuální dění kolem Karima Benzemy i Sadia Maného.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované