Hlavní obsah

VAR může ve fotbale zcela nahradit i čárové sudí, říká dodavatel systému

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Videoasistent sudího zasáhl i do čtvrtfinále mezi Anglií a Francií. Hary Kane díky němu kopal i druhou penaltu. Neproměnil.

Reklama

I když Česko chybí na MS v Kataru, má ve světě fotbalu lesk. Brněnská firma Goal Sport po světě instaluje technologii VAR, tedy videoasistenta rozhodčích. „Video ve fotbale se bude dál šířit,“ tuší šéf firmy.

Článek

Běžela osmdesátá minuta. Angličané se v sobotním čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa snažili srovnat jednogólové manko proti Francii, když jejich hráče Masona Mounta v pokutovém území odstrčil Theo Hernandéz. Pro mnoho fanoušků jasná penalta.

Brazilský sudí Sampaio za stavu 2:1 pro Francii nejdřív nechal hru plynout dál. Teprve za pár vteřin jasným gestem rukama narýsoval obdélník.

Signál pro zkoumání videozáznamu.

Technologie VAR, tedy videoasistent sudího, letos zasáhla do většiny zápasů v Kataru. „Obecně si myslím, že se video ve fotbale rozšíří dál. Podobně jako v hokeji přijde na řadu třeba coach challenge, tedy trenérská výzva. Proč zpětný záznam sporné situace nemůže vidět trenér, když s rozhodčím nesouhlasí? Pokud jako kouč pravdu mám, sudí verdikt odvolá. Pokud ne, tak je můj tým nějak penalizovaný,“ předvídá pro Seznam Zprávy podnikatel Jan Smrček, zakladatel brněnské firmy Goal Sport.

Společnost patří mezi vybranou smetánku firem, které na světové stadiony moderní audiovizuální techniku dodávají. „Oficiálně certifikovaných společností od mezinárodní fotbalové federace FIFA, které mohou instalovat VAR, je pět nebo šest na světě,“ dodává Smrček.

Technologie přenáší záběry z mnoha kamer mimo hřiště, kde videosudí vyhodnocují sporné situace.

Foto: Goal Sport, Seznam Zprávy

Firma zavedla video i na různé extraligové stadiony.

Videoasistent sudích, těžící z propracovaného systému kamer, obrazovek a dalších chytrých technologií, může zasáhnout do chodu fotbalového zápasu ve čtyřech případech. Při posuzování sporných situací u gólu (třeba ofsajdů), rozhodnutí o nařízení penalty, nebo při bezprostředním udělení červené karty. Může také opravit sudího, který si spletl identitu „karetního hříšníka“. „Z našich dat jasně vyplývá, že VAR nejčastěji posuzuje ofsajdové situace,“ má jasno Smrček.

Podle Smrčka může „robot“ v budoucnu kompletně nahradit pomezní sudí, kteří jsou už nyní často korigováni počítačem.

A neříká to kvůli svému byznysu. Ohledně systému VAR si při hovoru občas nebere servítky. Vadí mu třeba, když videosudí v Kataru zruší gól kvůli dvoucentimetrovému ofsajdu. Lidským okem nerozeznatelné okamžiky. „Technologie to samozřejmě pozná. Jako diváka mě takové situace ruší. Užíváte si prvotní nadšení z gólu a pak zjistíte, že to byl nesmyslně malý ofsajd. Na šampionátu je to velmi striktní. Upřímně si myslím, že se to řeší až moc detailně,“ říká vývojář.

V rychle se rozvíjejícím, vysoce specializovaném byznyse získal za šestnáct let nebývalý lesk. Brněnská firma s více než třicítkou zaměstnanců dostává zakázky z celého světa. Letos třeba nastavovala časomíru na stadionu Old Trafford, domovském stánku Manchesteru United. „Na Barceloně máme zase systémy, které řeší reklamní plochy,“ popisuje Smrček.

Co přesně tedy firma na světových stadionech zařizuje?

Od rozvedení kabelů přes kamery až po grafiku na různých typech obrazovek. „Umíme sestavit celou zakázku na klíč, nainstalovat kompletní audiovizuální techniku. Kamery se živým přenosem, opakování záznamu, časomíry, podrobné statistiky nebo reklamy. A také kompletní proškolení obslužného personálu,“ vysvětluje.

Firma zavedla video na většinu hokejových hal v extralize, pokrývá i nejvyšší basketbalovou soutěž.

V následující kvalifikaci fotbalového Eura bude na zápasy dodávat takzvaný Medical Tablet. „Videozáznam ze všech kamer na zápase budeme při utkání předávat lékařům domácího i hostujícího týmu. Když dojde k nějakému zranění, medik se na tabletu v detailu přesně zobrazí střet a podle toho může zasáhnout,“ říká Smrček.

Dodává, že se audiovizuální technika hraje stále důležitější roli. Jednotliví hráči jsou při zápase osázení čipy. Detailní specifická data o zápase i hráčích získávají sázkové kanceláře, nebo si je třeba kupují týmy s videokouči, aby předem nastudovali soupeře.

Technika jde vpřed mílovými kroky i pro pobavení fanoušků. „Jako návštěvník zápasu přímo v Kataru můžete využít originál aplikaci FIFA. Video na vašem mobilu nebo foťáku vám osadí různými statistikami či údaji o hráčích,“ dodává expert.

V poměrně mladém byznysu se přitom točí velmi slušné peníze. Třeba zakázka na dodávku VARu na stadion běžně dosahuje částky 250 tisíc eur, tedy více než šesti milionů korun.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované