Hlavní obsah

Vízek zajel do Blochina a bylo zle. Temná stránka československého fotbalu

Foto: ČTK

Ladislav Vízek v zápase fotbalového šampionátu ve Španělsku v roce 1982.

Reklama

Seriál historek z fotbalových šampionátů. Dnes o tom, jak se československému týmu hodila pomoc od Sovětského svazu.

Článek

Hrdý vlastenec vyznávající morální hodnoty nemusí takové podezření vstřebat, ale zakrývat si oči by také nebylo poctivé. I Československo má ve své fotbalové historii velmi prapodivný případ, který s velkou pravděpodobností – důkazy zatím nejsou – směřuje k nekalosti.

V evropské 3. kvalifikační skupině před světovým šampionátem 1982 se situace vyvinula tak, že v posledním utkání v Bratislavě stačila domácím Čechoslovákům a hostům ze Sovětského svazu k postupu obou remíza. K bratrské dohodě došlo, odstrčen zůstal Wales.

V skupině hrály ještě Island a Turecko a právě nepříjemná remíza v Reykjavíku naděje výběru trenéra Jozefa Vengloše, který v Cardiffu prohrál, dosti komplikovala. Vše se však vyvinulo tak, že osud měly v rukou spřátelené země socialistického bloku.

Uklidni se, nebo začneme hrát

Ideologické sepětí předvídalo poklidný zápas bez dramatických momentů, aby se nepřihodilo něco nežádoucího. Ve 14. minutě však ukrajinská megastar sovětského týmu útočník Oleg Blochin (Zlatý míč 1975) napřáhl a brankář Zdeněk Hruška na míč nedosáhl. „Divil jsem se, že se Blochin moc neraduje a spoluhráči se na něj dívali vyčítavě,“ vzpomíná účastník utkání Ladislav Vízek.

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

Všechno se však dalo napravit. Hosté vytvořili proti sobě roh, jinak téměř bezchybný brankář Rinat Dasajev centr podběhl a ostravský stoper Rostislav Vojáček měl cestu do sítě zcela volnou.

Touha porazit nenáviděné okupanty, při hokeji na ledové ploše zcela běžná, by však ještě mohla způsobit nějakou neplechu. „Zajel jsem do Blochina a ten mě důrazně varoval, ať se uklidním, nebo začnou hrát naplno,“ vybavuje si Vízek.

Trenér Vengloš ho po hodině raději vystřídal. Bratrská pomoc se přece neodmítá.

Germánská dohoda

Kvalifikační komplot socialistických souvěrců daleko přehlušil ostudný germánský pakt přímo na šampionátu. V skupině B Alžírsko šokovalo svět výhrou 2:1 proti velkému favoritovi Spolkové republice Německo. Africký tým pak vedl nad Chile 3:0 a kdyby náskok udržel, nebylo co řešit – šel by dál. Jenže dva obdržené góly všechno změnily.

V poslední duelu skupiny stačilo Rakušanům, aby podlehli hráčům SRN o gól, a oba týmy postupovaly do semifinálové skupiny. Když něco vyhovuje oběma stranám, tak proč to komplikovat. V 10. minutě se hlavou trefila „hlavičková obluda“ Horst Hrubesch a zbytek utkání se dohrál na půlce.

Rozhořčení celého světa vedlo k opatření, že poslední zápasy ve skupině se hrají ve stejný čas.

Zásah kuvajtského šejka

Při utkání Francie–Kuvajt ve skupině B se stala věc nevídaná, která těžko někdy najde následování. Obránce evropského týmu Maxime Bossis skóroval, kuvajtští si však stěžovali, že z hlediště zazněla píšťalka a oni přestali hrát. Sovětský rozhodčí Miroslaw Stupar to však nebral na zřetel, gól uznal.

Z čestné tribuny seběhl předseda kuvajtského fotbalového svazu, jehož starší bratr šejk Džaber III. al-Ahmad as-Sabah byl v letech 1977–2006 neomezeným vládcem země. Stáhl reprezentační tým ze hřiště, dlouho se nehrálo. Arabský tým se vrátil až poté, co rozhodčí – který si už další zápas nezapískal – gól odvolal.

Kuvajtská bohatá ložiska ropy byla v hospodářské krizi pro celý svět hodně ekonomicky zajímavá.

Vyhozený novinář-funkcionář

To ostatně poznal i český novinář deníku Československý sport František Černoch. Před úvodním střetnutím československého týmu proti Kuvajtu napsal volný text, v němž arabské zvyky poněkud zlehčil. Vedoucí vydání (dnešním slovníkem editor) jeho text ještě přibarvil.

Zachytili ho však hlídači ideologicky pevného smýšlení a psaní na FÚTI (Federální úřad pro tisk a informace), srozumitelně řečeno cenzura, kteří článek shledali závadným a poškozujícím zájmy státu.

Fotbalový expert byl přeřazen do oddělení masové tělesné výchovy, byl mu krácen plat a dostal velkou výstrahu, aby se příště polepšil.

Vyhazovu se ovšem nevyhnul jeho nadřízený, šéfredaktor deníku Československý sport Jaromír Tománek. Nikoli z místa novinářského, ale jako předseda VFS ÚV ČSTV (výbor fotbalového svazu ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy). Post nejvyššího fotbalového muže dostal bývalý krasobruslař jako stranický úkol.

Nepřežil neúspěch, že tým nepostoupil dál. Prohrál s Anglií, remizoval s Kuvajtem a Francií. „Naše vystoupení ve Španělku je stále bráno jako velké selhání. Ale my remizovali se semifinalistou šampionátu Francií, budoucím mistrem Evropy,“ upozorňuje záložník Jan Berger. „Co by za to dneska kluci dali, kdyby na turnaj aspoň postoupili, “ povzdechne si.

Mistrovství světa 1982 – Španělsko

Účastníci (24): Španělsko, Chile, Itálie, Polsko, Peru, Spolková republika Německo, Československo, Anglie, Francie, Kuvajt, Brazílie, Skotsko, Sovětský svaz, Nový Zéland, Švédsko, Argentina, Belgie, Rakousko, Belgie, Severní Irsko, Alžírsko, Kamerun, El Salvador, Honduras

Semifinále: Itálie–Polsko 2:0, Spolková republika Německo – Francie 3:3 (5:4 PK)

O 3. místo: Polsko–Francie 3:2 (2:1)

Finále: Itálie – Spolková republika Německo 3:1 (0:0)

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované