Hlavní obsah

Muž, který se dokázal zbavit Cristiana Ronalda. Ale nejen jeho

Foto: Profimedia.cz

Erik ten Hag, trenér Manchesteru United.

Reklama

Je to jedna z verzí, proč musel odejít Cristiano Ronaldo z Manchesteru: Na vině byla pýcha nizozemského trenéra Erika ten Haga. Podobně jako CR7 dopadl i brankář Martin Dúbravka.

Článek

Odchod pětinásobného držitele Zlatého míče a rekordmana v počtu gólů v Lize mistrů (140) Cristiana Ronalda z evropské scény do asijského vyhnanství provázejí různé spekulace.

Většinou se přijímá vysvětlení, že sedmatřicetiletý útočník nezvládl fakt, že stárne a forma se pomalu vytrácí, a neunesl pozici, že by měl být v pozadí či dokonce náhradníkem. Na vině je jeho uražená ješitnost a neochota přiznat si, že už není vládcem trávníku jako před několika lety.

Objevují se však i názory, že za rozkolem stojí nizozemský kouč Erik ten Hag, jenž přišel v létě z Ajaxu Amsterdam.

Není překvapením, že nejvíce tryskají z portugalského tisku, který se nejslovutnějšího krajana na fotbalovém nebi zastává. Ten Hag je podle něj namyšlený sebestředný sobec, který neumí jednat s lidmi.

Nechtěl v kabině narušitele

Ten Hag byl solidní defenzivní záložník úrovně nejvyšší nizozemské soutěže, prošel vícero kluby. A neměl rozhodně pověst nějakého zběsilce. „Byli jiní, kteří to dokázali přibrousit mnohem víc a používali k zastavení soupeře veškerých, i hodně nesportovních prostředků,“ posuzuje bývalý český reprezentant Tomáš Galásek, jenž dobře zná nizozemské fotbalové prostředí.

Jako záložník klubu Wilem II Tilburg (1996-2000) na něj často narážel, když Ten Hag nastupoval za Twente Enschede. „Solidní fotbalista, žádný rapl,“ popisuje ho.

V roli trenéra ho nepoznal, ale dokáže se vžít do pocitů Ten Haga. „Ronaldo působil jako rušitel, to nemůže trenér připustit,“ říká bronzový medailista z Eura 2004 v Portugalsku, který později působil jako asistent u českého reprezentačního výběru. „Jeho odchodem se vyčistila atmosféra v kabině a Manchester se může soustředit na boj o čelo ligy,“ upozorňuje na výhry v posledních duelech, když už Ronaldo není členem kádru. „Ten Hag to musel udělat,“ hájí nizozemského kouče.

Bez vzájemného respektu

Vzájemné antipatie mezi hráčem a trenérem, tedy podřízeného a nadřízeného, bobtnaly pod povrchem už od příchodu nizozemského kouče z Ajaxu Amsterdam. Lidsky si nesedli, avšak společné úsilí – minimálně proklouznout mezi týmy, které si v příštím ročníku zahrají Ligu mistrů, dokáže smazávat různé rozpory.

V tomto případě se to však nestalo. Ronaldo vše odhalil v rozhovoru pro anglický deník Sun, který poskytl krátce před zahájením světového šampionátu v Kataru, kdy už byl součástí portugalské reprezentace. „Nechovám k němu respekt, protože on mi ho také neprojevuje,“ prohlásil doslova. „Pokud ty nebudeš mít respekt ke mně, já ho nikdy nebudu mít k tobě,“ vzkázal trenérovi do Evropy.

Reakce byla rovněž tvrdá. „Po tomto rozhovoru nemůže pokračovat,“ odpověděl ten Hag a přivítal, že si Ronaldo našel nové angažmá v Saúdské Arábii. A připomenul, že Ronaldo začal porušovat profesionální vztahy, když už v přípravě na podzimní sezonu nepřišel bez omluvy na trénink.

A prováděl podle něj i další poťouchlosti. „Nikdy však jasně neřekl, že chce odejít,“ pozastavoval se nad hráčovým jednáním. „Kdyby se upřímně vyjádřil, mohli jsme to v klidu řešit, třebaže měl ještě smlouvu na rok,“ nabízel ten Hag vstřícnou ruku.

Ale zpětně. Až po rozkolu, kdy nebylo cesty zpět.

Nekonečné rozcvičování

Za vyhrocení konfliktu se nyní považuje utkání s Tottenhamem Hotspur v polovině října na domácím hřišti na Old Trafford. Rudí ďáblové nastoupili bez Ronalda, zápas ovládali, v 69. minutě už vedli 2:0. Trenér nechal portugalskou hvězdu rozcvičit se.

Po docela dlouhém pobíhání okolo čáry ji však opět posadil na lavičku. Zvedl ji těsně před koncem. Zase však následovalo naznačení, že tentokrát útočník na plac nepůjde. Když přišla v nastaveném čase výzva, že má vyběhnout, odmítl to. Vlastně neposlechl pokyn nadřízeného. „Takhle se mnou nikdo jednat nebude,“ netajil Ronaldo rozčilení. A připomenul, že v Manchesteru United vlastně svou báječnou kariéru startoval, nastupoval za něj šest let (2003-2009) a stal se legendou.

Tisk - nejen portugalský - s jeho postojem souhlasil. „Byl to arogantní výraz neúcty, přímo podlosti, zbabělého ponížení hráče, který toho tolik dokázal,“ shodovaly se komentáře.

Ronaldo nastoupil na podzim v Premier League jen desetkrát (jeden gól), z toho pouze čtyřikrát v základní sestavě. Další zápisy už nepřidá.

Nevyužitý poctivý profesionál

Přehlížení si s nizozemským trenérem užil i slovenský brankář Martin Dúbravka, žilinský rodák, který chytal i za Spartu Praha (2017/2018). „Poctivý v tréninku, vzorná životospráva, skutečný profík,“ charakterizuje ho jeho český hráčský agent Pavel Zíka.

Ze Sparty Praha přestoupil – po půlročním hostování - za 4,5 milionu eur (více než 100 milionů korun) do Newcastlu United, kde si vydobyl silnou pozici. Loni v létě řešil Manchester United problém, neboť brankářská jednička španělský David de Gea se potýkal se ztrátou formy.

Erik ten Hag

  • Narozen 2. 2. 1970, Haaksbergen
  • hráčská kariéra
  • Bon Boys Haaksbergen (1981-1985), Twente Enschede (1985-1990), BD De Graafschap (1990-1992), Twente Enschede (1992-1994), RVC Waalwijk (1994-1995), FC Utrecht (1995-1996), Twente Enschede (1996-2002).
  • Úspěchy: mistr nizozemské ligy 1990/1991
  • trenérská kariéra
  • Go Ahead Eagles Deventer (2012-2013), FC Utrecht (2013-2015), Bayern Mnichov/Německo (2015-2017), Ajax Amsterdam (2017-2022), Manchester United/Anglie (2022).
  • Úspěchy: trojnásobný mistr nizozemské ligy 2018/2019, 2020/2021 a 2021/2022

Klub získal na hostování jako schopného náhradníka Dúbravku. Ovšem vstřícnosti se od trenéra ten Haga nedočkal. Slovenský reprezentant se startu v Premier League nedočkal, nastoupil jen dvakrát v ligovém poháru. „Jednou vychytal nulu, podruhé tam byly chyby,“ připouští slovenský novinář Vladimír Pančík.

Označit trenérovo počítání za zlomyslnost se však brání. „Potřeboval, aby se De Gea chytil, když se tak stalo, tak vlastně nikoho nepotřeboval,“ rozebírá krajanovu situaci.

Vrácení z reprezentačního srazu

Dúbravkovi vysloveně nepomohlo ani povolání do slovenské reprezentace na utkání C skupiny Ligy národů v září 2022 proti Ázerbájdžánu (trapná porážka 1:2). Slovenský legionář na výzvu svazu jako nominovaný přiletěl, doprovázela ho lékařská zpráva z magnetické rezonance, že po srážce se spoluhráčem na tréninku má zdravotní potíže.

Po prohlídce byl odeslán zpět na Ostrovy, chytal Marek Rodák. Zbytečné odloučení od klubu a promeškaná rehabilitace mu ovšem neprospěly.

Hostování Dúbravky v Manchesteru United po podzimní sezoně skončilo.

„Newcastle uplatnil klauzuli ve smlouvě mezi kluby, která mu umožňovala Martina povolat v zimě zpět,“ sděluje agent Zíka.

V zimní přestávce jako dvojka, která má krýt De Geovi záda, přišel na hostování Jack Butland z Crystal Palace.

Reklama

Doporučované