Hlavní obsah

Fotbalová liga ve válce. Rozbombardované stadiony, sirény a kryty pro hráče

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tak dopadl po ruském ostřelování fotbalový stadion v Bachmutu na sever od města Doněck.

Reklama

Je to riskantní, ale významný krok. Pod hrozbou ruských útoků ve válce, která zastavila na Ukrajině veškerý sport i fotbal, začala v úterý v Kyjevě nová ligová sezóna. Má obnovit v zemi se 44 miliony obyvatel pocit normálnosti.

Článek

Na krásném Olympijském stadionu v Kyjevě se konaly největší evropské fotbalové hry za poslední desetiletí. Dnes tam začalo úvodní prvoligové utkání Šachťaru Doněck a Metalistu Charkov. Jsou to dva týmy z měst poblíž Ruska, která bojují o svou základní existenci.

„Restartování fotbalu je pro zemi velkým krokem,“ řekl BBC Sport šéf Ukrajinského fotbalového svazu Andrij Pavelko. „Je to znamení pro svět, že Ukrajina může a bude vítězit. A je to také znamení pro naši společnost, že jsme sebevědomí.“

Ale začátek ligy má svá přísná bezpečnostní pravidla. V uplynulých dvou letech nebyli na světových stadionech fanoušci kvůli covidu. Během poledního výkopu nebyli však na kyjevský stadion v centru města s kapacitou 65 000 diváků vpuštěni žádní fanoušci z úplně jiných důvodů než epidemiologických. Šlo tu o jejich životy. A pokud by bývaly zazněly sirény, hráči by bývali museli okamžitě prchnout před raketami do krytů pod stadionem.

Restartování fotbalu je pro zemi velkým krokem. Je to znamení pro svět, že Ukrajina může a bude vítězit. A je to také znamení pro naši společnost, že jsme sebevědomí.
Šéf Ukrajinského fotbalového svazu Andrij Pavelko

Děje se tak za situace, kdy Rusko po půl roce války podle tajných služeb plánuje nové útoky proti ukrajinské civilní infrastruktuře a vládě.

„Máme pravidla pro případ poplachu, měli bychom jít do podzemí,“ řekl před utkáním v telefonickém rozhovoru pro agenturu AP kapitán Šachťaru Taras Stěpaněnko. „Ale myslím, že týmy a hráči budou na toto utkání hrdí. Jsme připraveni, jsme silní a myslím, že celému světu ukážeme ukrajinský život a vůli vyhrát,“ řekl reprezentační veterán.

Jeho tým už strávil osm let v exilu kvůli konfliktu, když byl v roce 2014 donucen opustit východní město Doněck, kde vypukly boje s proruskými separatisty. Dnes je pak Doněck v první linii války s Ruskem.

Zatím bez diváků

Mezitím pokračují diskuse s ministerstvem obrany o tom, jak nejlépe uspořádat v této sezóně zápasy. Zatím se diváci nebudou moci zúčastnit ani v dalších zápasech. Schválené stadiony jsou pak vybaveny protileteckými sirénami a protileteckými kryty, kam se ale vejdou jen hráči.

Je symbolické, že liga začíná právě teď. Uplynulo půl roku od začátku brutální ruské invaze. Úterý je navíc dnem státní vlajky Ukrajiny a následující den - středa 24. srpna - oslavou nezávislosti na Moskvě, kterou bývalá republika Sovětského svazu vyhlásila v roce 1991.

„Mluvil jsem s prezidentem Volodymyrem Zelenským o tom, jak důležitý je fotbal pro to, aby lidi unavené válkou rozptýlil,“ řekl už dříve podle Euronews šéf ukrajinského fotbalu Pavelko. „Mluvili jsme o tom, jak by bylo možné, aby nám fotbal mohl pomoci myslet na budoucnost.“

Dva týmy úplně chybí

Žádný soutěžní fotbal se na Ukrajině nehraje od poloviny prosince, kdy se liga pozastavila kvůli plánované zimní přestávce. Soutěže se měly znovu rozjet 25. února, jenže začala ruská invaze.

Letos v nejvyšší lize začíná jen 16 týmů, přitom jich mělo být 18. Desna Černihiv a FK Mariupol hrát zatím nebudou. Jejich města totiž utrpěla brutální zkázu. Uprostřed stadionu Jurije Gagarina týmu Desny, která byla naposledy v tabulce 7., dnes zeje kráter po dělostřeleckém či raketovém úderu. Černihiv byl obléhán dnem i nocí a desítky tisíc lidí tam zůstaly uvězněny. Rusové se stáhli počátkem dubna, ale obnova města si vyžádá obrovský kus práce.

Podobné to je i se sportovištěm Metalistu Charkov. „Bolí mě srdce, když si vzpomenu na Charkov. Raketa zasáhla naše sportoviště, z místa, kde jsme hráli, nezůstalo nic,“ říká brankář Denys Sydorenko. Části Charkova byly válkou zcela zdevastovány a připomínají apokalypsu.

Hraje se jen na západě Ukrajiny

Sám Sydorenko uprchl i s přítelkyní na začátku války na západ Ukrajiny. Brzy nato se vzali. „Nyní tvrdě trénujeme. Chceme našim fanouškům udělat radost a vyhrát každý zápas,“ říkal BBC.

Kvůli stále zuřící válce se budou všechna utkání hrát v Kyjevě, jeho okolí a dále na západě, kam se přesunuly i fotbalové týmy z východu, jako například Metalist. Další úterní zápasy se hrají také v Užhorodu a Kovalivce. Vysílají se na Ukrajině, v zahraničí a na YouTube kanálu na základě dohody s vysílací společností Setanta Sports. Celková suma asi 15 milionů eur za tři roky vysílání je méně, než vydělají někteří elitní hráči anglické Premier League za jedinou sezónu.

Mezinárodní zápasy v evropských soutěžích UEFA se v posledních týdnech hrály v sousedním Polsku, na Slovensku nebo ve Švédsku, aby zajistily soupeřům z cizích zemí bezpečnost.

Šest válečných měsíců bez fotbalu znamenal i odchod mezinárodních hvězd. Nejhorší situaci asi prožívá právě dnes hrající Šachťar, dosud vedoucí tým ligy. V minulé sezóně stavěl jádro z brazilských hráčů, financované miliardářem Rinatem Achmetovem, který vlastní mimo jiné zcela zdevastované ocelárny Azovstal v Mariupolu (bývalý Ždanov).

Brazilské hvězdy však opustily Ukrajinu a Šachťar se bude muset více spoléhat na mladé domácí talenty. Stejně tak i jeho tradiční rival Dynamo Kyjev, který nastoupí v neděli proti Dněpru-1.

„Samozřejmě, je to nový tým,“ přiznává kapitán Šachťaru Stěpaněnko. „Ale cítíme se sebevědomě, protože hrajeme za naši zemi a za naše lidi.“

Restart fotbalu na Ukrajině je určitě aktem odvahy. Sami Ukrajinci z toho mají radost, ale zároveň i velké obavy.

Reklama

Doporučované