Hlavní obsah

Proč se Jiří Pavlenka stal českou brankářskou jedničkou

Foto: Profimedia.cz

Pavlenka zasahuje v zápase proti Moldavsku (0:0).

Reklama

Proti Polsku předvedl český tým v kvalifikaci mistrovství Evropy 2024 skvostný výkon. V Moldavsku to bylo ovšem bída. Jednu jistotu a stálici však dvojzápas nabídl – brankářskou jedničku Jiřího Pavlenku.

Článek

Statečně a odpovědně čelil v pražském Edenu silnému polskému útoku v čele s vyhlášeným kanonýrem Robertem Lewandowskim, o líbezný zápis vychytané nuly přišel v závěru utkání, kdy do jeho sítě zapadla umolousaná tečovaná střela. Obdržený gól neměl ovšem na výsledek zásadní vliv, Pavlenkův podíl na důležitém vítězství byl nepopiratelný.

V Kišiněvě proti domácímu Moldavsku, které mělo být snadnou kořistí loveckých choutek českého týmu, moc práce neměl. Co na něj ovšem zbylo, vyřešil bez potíží a nijak nezavdal příčinu spoluhráčům, aby postrádali pocit jistoty, kterou jim měl dodávat.

Brankář Jiří Pavlenka svou úlohu zvládl. „Je pro mě nyní v reprezentaci jedničkou,“ neváhá ho vystrčit do základní sestavy Jaromír Blažek, bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. „Chytá v klubu, chytá dobře, je logickou jedničkou,“ přidává se bývalý sparťanský gólman David Bičík.

Oba mu - stejně jako trenér Jaroslav Šilhavý a ostatní spoluhráči z českého výběru – věří.

Silná škola

O české brankářské škole se mluví ve světě s respektem, v historii už fotbalu nabídla mnoho výjimečných jedinců. „Ale tak skvělí brankáři jako Petr Čech se rodí jednou za mnoho let,“ vypichuje svého kolegu z reprezentačních let Blažek. „Stejně jako před ním byli František Plánička nebo Ivo Viktor,“ zahledí se do minulosti a vytáhne další nezapomenutelné legendy.

Nikoli ovšem s povzdechem, že po nich zůstala citelná díra. „Máme pořád výborné brankáře, není to rozhodně slabina,“ tvrdí Blažek. Stačí jenom připomenout, kteří mistři gumových rukavic se v posledních letech mezi třemi tyčemi českého týmu objevili: Kolář, Koubek, Mandous, Pavlenka, Staněk, Vaclík (podle abecedního pořadí). „Všichni mají kvalitu,“ říká brankář, který získal mistrovské tituly se Slavií a Spartou.

+6

Dlouhé roky a ještě na mistrovství Evropy 2020 (hráno ovšem v roce 2021) měl pevnou pozici Tomáš Vaclík. „Ale léta nikdo nezastaví,“ podotýká Blažek s dovětkem, že někdejší velká opora pomalu uzavírá kariéru nejvyšší hodnoty. O tom ostatně svědčí i přestup do druholigového anglického klubu. „Pro reprezentačního brankáře je důležité, aby neustále chytal těžké zápasy v kvalitní soutěži,“ zdůrazňuje člen Klubu ligových brankářů týdeníku Gól se 164 vychytanými nulami.

Opora klubu

Tuto hodnotu naopak nabízí Jiří Pavlenka. „Německá bundesliga každého brankáře dostatečně prověří,“ říká Blažek ze znalostí věci, sám ji poznal v klubu 1. FC Norimberk. „Pavlenka už mockrát prokázal, že na ni stačí,“ dodává. „Chytá za Brémy a chytá dobře,“ opakuje další známý český brankář David Bičík, jenž nejvíce upoutal při angažmá ve Spartě Praha.

Pro oba je Pavlenka nyní jedničkou reprezentačního výběru. Vypočítávat jeho přednosti považují za zbytečné. „Je to komplexní gólman,“ zdůrazňuje Bičík. „Bez viditelných slabin,“ přihazuje Blažek. „Ostatně reprezentační brankář českého týmu nemůže mít nějakou slabinu,“ staví zásadní podmínku.

Kdyby přesto přišla ztráta formy, nebo - nedej bože - i zranění, má kdo zaskočit. „Výběr dobrých brankářů má český fotbal stále velký,“ připomíná Blažek. Na úvodní dvě utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 proti Polsku a Moldavsku byli nominováni ještě Jindřich Staněk a Tomáš Vaclík. Prověření a zkušení borci.

Co je levné, nemá kvalitu

Hlučínský rodák, který velkou kariéru nastartoval v Baníku Ostrava, přeskočil české hranice v ročníku 2016/2017, kdy přestoupil do Slavie Praha. Získal s ní nejen mistrovský titul, ale hlavně se představil na mezinárodní scéně. A začal být o něj v zahraničí docela obstojný zájem.

S nabídkou přispěchal německý Werder Brémy a v první fázi byl ochotný zaplatit za šikovného brankáře okolo dvou milionů eur (cca 52 milionů korun). Pavlenka, třebaže měl smlouvu ještě na dva a půl roku, tlačil na slávistické vedení, aby ho pustilo. Oháněl se tím, že výše výstupní klauzule byla naplněna. Šéf slávistického klubu Jaroslav Tvrdík byl však neoblomný. „Za tyto peníze Pavlenku nepustíme,“ pravil pevně. Požadoval vyšší částku.

Brankáři české reprezentace

  • Jiří Pavlenka

12. 4. 1992, Werder Brémy/Německo

2016-2023: 18 zápasů (bilance 7-2-9), inkasované góly: 25, počet čistých kont: 4

  • Tomáš Vaclík

29. 3. 1989, Huddersfield Town/Anglie – 2. liga

2012-2022: 53 zápasů (bilance 27-10-26), inkasované góly: 50, počet čistých kont: 13

  • Jindřich Staněk

27. 4. 1996, Viktoria Plzeň

2021-2022: 5 zápasů (bilance 0-2-3), inkasované góly: 6, počet čistých kont: 0

  • Tomáš Koubek

26. 8. 1992, FC Augburg /Německo

2016-2022: 12 zápasů (bilance 7-1-4), inkasované góly: 13, počet čistých kont: 1

  • Aleš Mandous

21. 4. 1992, Slavia Praha

2020-2022: 3 zápasy (bilance 1-0-2), inkasované góly: 4, počet čistých kont: 1

  • Ondřej Kolář

17. 10. 1994, Slavia Praha

2019: 1 zápas (bilance 0-0-1), inkasované góly: 1, počet čistých kont: 0

Schylovalo se k roztržce. Do potencionálního sporu, který by nejspíš k ničemu nevedl a rozhádal by obě strany, se vložil Jan Říčka, uznávaný agent na vyhledávání talentů - pracoval v této roli i pro německý Hamburger SV - a bývalý sportovní ředitel Slavie Praha. „Vysvětlil jsem Pavlenkovi, že když půjde do německého bundesligového klubu za tuto cenu, bude mít pozici levného náhradníka a nebude se posouvat výš,“ odhalil před ním zákony ekonomických vazeb. Určitě by měl přepychový osobní život s vysokou gáží, ale výkonnostní růst pozastaven.

Tlak na německý klub vyšel, nakonec dle oficiálních zdrojů zaplatil za českého brankáře více než sto milionů korun. A takto drahou akvizici si nemohl dovolit nechat nevyužitou….

Turecké vábení nevyslyšeno

Brémám se to vrátilo, když po ročníku 2020/2021 sestoupily. O českého reprezentanta v ideálním věku 28 let projevil zájem turecký velkoklub Besiktas Istanbul. Kromě nesporných sportovních hodnot ho přitahovala i docela výhodná cena, která se tehdy pohybovala okolo 5,5 milionu eur (asi 140 milionů korun).

Pavlenka si uvědomoval, že odklon do ústraní druhé německé ligy může mít vliv na jeho pozici v reprezentaci, což se nakonec i potvrdilo: Na Euro 2020 odsunuté covidovou pandemií o rok jako náhradníci za neodstavitelným Vaclíkem jeli Mandous a Koubek.

Po roce očistce se však Brémy mezi německou elitu vrátily, český legionář si za věrnost, kdy neopustil klub v nejtěžší chvíli, vydobyl ještě pevnější pozici a přízeň fanoušků.

A nyní je i jedničkou českého reprezentačního výběru.

Reklama

Doporučované