Hlavní obsah

Složitý případ Kuchta. Chovatel slepic se na hřišti mění v dravce

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta v dresu české reprezentace.

Reklama

Jan Kuchta je útočník české reprezentace, který zvedá emoce nejen bojovným přístupem, kdy jde urputně do každého souboje, ale už také důležitými gólovými parádami.

Článek

I fotbalovým fajnšmekrům vylézaly oči z důlků. Jan Kuchta přeloboval po prudkém sprintu španělského brankáře a Česko v tu chvíli vedlo nad jedním z nejsilnějším týmů světa 2:1.

„Jeho kousek stavím těsně pod tím, co předvedl Patrik Schick na loňském evropském šampionátu proti Skotsku,“ neskrývá slova obdivu Petr Kouba, brankář vicemistrů Evropy z EURA 1996.

Schickův gól z půlky hřiště i Kuchtův v nedělním zápase Ligy národů proti Španělsku patří k těm, o kterých se bude dlouho mluvit. „To je vysoká známka kvality při řešení gólové situace. Super, že máme dalšího takového útočníka,“ oceňuje Kouba Kuchtu.

Dosavadní hořekování, že český výběr má jen jednoho útočníka mezinárodních parametrů – Patrika Schicka, který je však nyní po operaci třísel, se začíná rozplývat do bílého oparu. „Až se Patrik vrátí, dovedu si představit, že nastoupí spolu a budou si rozumět,“ těší se na jejich spolupráci trenér Jaroslav Šilhavý. „Budeme ještě nebezpečnější a silnější,“ předpovídá.

Pořád si dával něco na facebook, přitom měl smlouvu s firmou Adidas a té se jeho prezentace pranic nelíbila… Už jsem ho měl plné zuby.
Jiří Stejskal, fotbalový agent

Jan Kuchta je útočník, který stojí za pozornost. Fotbalista, který se však prokousal k pevnému místu v reprezentačním kolektivu zajímavým vývojem.

Prodaný slávistický klenot

Když v lednu prodala Slavia svého luxusního střelce do ruského Lokomotivu Moskva za pět milionů eur (přibližně 130 milionů korun), fanoušci znervózněli. Kuchta přes pomalejší a nepřesvědčivý rozjezd v A mužstvu, které prokládal mnoha hostováními (Bohemians, Viktoria Žižkov, Slovácko, Teplice, Slovan Liberec – odkud ho musela Slavia dokonce zpětně vykupovat) se nakonec stal údernou spolehlivou silou.

Loni se stal společně se sparťanem Adamem Hložkem králem střelců s 15 zásahy, v polovině nedávno skončeného ročníku měl blízko k obhajobě koruny, když měl po podzimní sezoně na kontě devět gólů.

Výrazně se prosazoval i na evropské scéně, v základní části nově utvořené Konferenční ligy se trefil proti všem soupeřům – Feyenoordu Rotterdam, Unionu Berlín i Macabi Haifa.

Jenže nabídka ruského klubu byla tak finančně lákavá, že ho udržet nešlo. Když odešel, jeho góly a hra, která rozvracela obrany soupeře, hodně Slavii chyběly. I to byl jeden důvod, proč titul neobhájila, třebaže po podzimní části tabulku vedla.

Výměna problémových mladíků

Kuchta je tradičně vydáván za slávistického odchovance, východočeský rodák má však ve svém životopise i sparťanskou minulost, která byla ovšem ukončena docela neobvyklým způsobem. V roce 2014, když mu bylo sedmnáct, byl vyměněn za obrovský útočný talent Daniela Turynu (ročník 1998). Ten se nepohodl s trenérem Martinem Hyským, jeho setrvání v Edenu bylo už nemyslitelné.

Měl excesy, to ano, ale pořád jsem věřil, že z něj něco bude.
Pavel Hoftych, trenér

Řešení přišlo nečekaně z Letné. „Ozval se Jirka Rosický, starší bratr Tomáše, jenž měl na starosti skauting, že mají v mládeži problémového hráče a je záhodno, aby změnil působiště,“ odkrývá pozadí Miroslav Jíra, tehdejší trenér slávistického dorostu. Přímo se to nabízelo – výměna. „Souhlasil i sportovní ředitel Karol Kisel, nemuselo do toho vstupovat finanční odškodnění, prostě se to provedlo,“ říká Jíra.

Získal nového svěřence, jeho přednosti záhy rozpoznal. „Důrazný, tvrdý, bojovný, agresivní, emoční, vítězný typ, uměl rány přijmout i rozdat, “ vypočítá klady. Ale k tomu přihazuje - když ne zápory, aspoň složitosti. „Měl ke všemu svůj názor, rád remcal, dával najevo, co si myslí,“ odhaluje, že s nadějným hráčem nebylo lehké pořízení.

Rozchod s agentem

To poznal i jeho hráčský agent Jiří Stejskal, jehož provází pověst trpělivého klidného člověka, jemuž jde především o hráčovo štěstí a staví ho nad finanční zisk.

Kuchtovo hostování v sousedních Bohemians Praha (červen 2016-prosinec 2017) se moc nevydařilo. Za jedenadvacet zápasů (jen dva ovšem s plnou minutáží) nedal ani jeden gól, ale sebedůvěra mu nechyběla. „Pořád si dával něco na Facebook, přitom měl smlouvu s firmou Adidas a té se jeho prezentace pranic nelíbila,“ líčí agent. „Sešli jsme, já ho seřval a pak mu navrhl, že se raději spolu rozejdeme, než aby to takto pokračovalo,“ nabídl Stejskal. Druhý den se tak po vzájemné dohodě stalo. „Už jsem ho měl plné zuby,“ přiznává Stejskal.

Nyní Kuchtu zastupuje agentura Universal Trade, jejíž nejznámější tváří je Milan Martinovič. V říjnu 2021 se ho pokusil přetáhnout k sobě Karol Kisel ze společnosti K2K Sports a za neetické jednání dostal pokutu 3000 kč…

Ušlého zisku nelituje

Když Kuchta v lednu přestoupil za částku 130 milionů korun do Lokomotivu Moskva, přišel Stejskal o docela hutnou odměnu. „Jsem asi pitomec, při běžné provizi na úrovni deseti procent z částky a následném podílu z hráčova platu jsem mohl být do smrti zabezpečený,“ přiznává dvaašedesátiletý manažer.

O Kuchtových schopnostech věděl, několik let se je snažil rozvíjet. „Honza nebyl zlý, ale všechno nasvědčovalo tomu, že velkou kariéru nezvládne,“ hájí svůj postoj. Mýlil se, před Kuchtou se otevírá až závratná kariéra. „Ale já toho nelituju. V té době to s ním opravdu nešlo,“ stojí si Stejskal za svým rozhodnutím.

Chovatel slepic

Kuchta se uklidnil, za vzestupem stál i uspořádaný osobní život. Vyvolenou partnerkou se mu stala Barbara, dcera šéfa mladoboleslavského klubu Josefa Dufka. „Je z fotbalové rodiny, ví, co to obnáší,“ zdůrazňuje trenér Pavel Hoftych, jenž vedl talentovaného útočníka ve Slovanu Liberec a trpělivou prací ho nastavil správným směrem.

O jeho složitější povaze věděl. „Měl excesy, to ano, ale pořád jsem věřil, že z něj něco bude,“ vsadil na Kuchtovu zarputilost. „Jestli se někdo nejvíc podílel na Kuchtově vzestupu, tak to byl trenér Hoftych,“ zdůrazňuje kouč slávistické mládeže Miroslav Jíra zásluhy známějšího kolegy.

Program Ligy národů

Španělsko–Česko

  • Hraje se v neděli 12. června ve 20:45.
  • Stadion La Rosaleda (Málaga).

Milý, usměvavý mladý muž, který před televizními kamerami vystupuje velice skromně, až plaše. To je nyní Kuchta. „Když byl hostem televizního pořadu Tiki-Taka, vyprávěl, jak chová slepice, nikdo by v něm dravého útočníka ani nehledal,“ sděluje karikaturista Milan Kounovský. V dravce se však mění vstupem na hřiště, kde každému nakope a střety s ním moc bolí.

Ruské zajetí

Předpovídají mu velkou budoucnost, nyní ho však brzdí závazek v ruském týmu Lokomotiv Moskva, kde se upsal do léta 2026. I když FIFA v rámci sankcí proti válečnému agresorovi povolila všem hráčům odejít z Ruska bez následků, není to jednoduché. Kuchtův agent Martinovič potvrzuje, že klub své finanční závazky vzorně plní a hráč si vydobyl pevné místo v základní sestavě.

Dává totiž góly. V jarní části ruské nejvyšší soutěže se trefil v deseti utkáních třikrát, další šance pak vybojoval spoluhráčům neustálým pohybem a důsledným atakováním protivníka.

Premiérový gól v dresu české reprezentace zaznamenal proti Švýcarsku, další hned přidal proti Španělsku. V této záslužné činnosti hodlá pokračovat.

Reklama

Doporučované