Hlavní obsah

Ukrajinští fotbalisté v Česku. „Když dostaneme rozkaz, bojovat pojedeme,“ říkají

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ukrajinský fotbalový tým trénuje na hřišti hradecké Olympie.

Reklama

V Hradci Králové našel náhradní domov ukrajinský druholigový tým Polissja Žytomyr. Fotbalistům pomáhá místní klub Olympia.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před 11 lety na tomhle trávníku bojovali dnešní fotbaloví reprezentanti – Tomáš Holeš, Jaroslav Zelený nebo Tomáš Petrášek. A pro hradecké „Votroky“ tady zajistili teprve druhý dorostenecký titul v historii. Dnes na hřišti Olympie v Hradci Králové našli azyl hráči ukrajinského klubu Polissja Žytomyr působícího v tamní druhé lize.

Nepravděpodobné spojení vzniklo narychlo před pár dny. V době invaze ruských vojsk na Ukrajinu se tým zrovna připravoval na soustředění v Turecku. A vrátit už se nebylo kam. Majitel týmu a ukrajinský miliardář Gennadij Butkevič se rozhodl tým udržet pospolu. Krátce zůstal v Rakousku, aby nakonec našel prozatímní domov ve východních Čechách. Olympia zareagovala okamžitě. Zajistila hráčům ubytování, místo na trénování i celou organizaci jejich pobytu v Česku

„Byla to úplná náhoda. S majitelem týmu máme společného známého, který se s námi spojil, jestli bychom jim nedokázali pomoct. Pro nás to byla samozřejmost, takže hned v sobotu mohli přijet,“ vysvětluje rychlou akci Jiří Štěpánek, předseda FC Olympia Hradec Králové. Spolu s kolegou z představenstva Martinem Moníkem pro ukrajinský tým zajišťují vše, co je potřeba.

Mimo češtiny, tak teď hradeckými Kuklenami zní i „davaj, davaj“. A to od trenéra Jurije Kalitvinceva, který mimochodem jako hráč čtyřikrát vyhrál ukrajinskou ligu. Míč tak jde hned rychleji z nohy na nohu. Občas je ale třeba přidat na hlase. Ne že by se hráči šetřili. Jen co chvíli po vytížené trati směrem na Prahu projede vlak. Rachot vlakových souprav je prostě neodmyslitelnou součástí hřiště na Olympii.

„Pokud přijde rozkaz, pojedeme bojovat“

Jedním z fotbalistů, který kmitá mezi kužely je Ilja Čeredničenko. V týmu funguje teď i jako tlumočník. Většina hráčů včetně realizačního týmu mluví pouze ukrajinsky nebo rusky. Ilja ale zvládá bezchybně slovenštinu. Však také na Slovensku dlouhé roky působil, naposledy v sezóně 2018/2019 v Nitře.

„Na fotbal se teď myslí těžko, v hlavách máme jen to, co se děje na Ukrajině. Snažíme se pomáhat, jak je to možné. Všechno, co vyděláme, posíláme do Žytomyru, protože se jim hodí každá podpora,“ říká Čeredničenko.

Peníze tak směřují jak na výbavu armády, tak na humanitární pomoc. Klub také organizuje příchod rodin hráčů a dalších uprchlíků před válkou na Ukrajině. Fotbalisté ale samozřejmě řeší také otázku, jestli se nevrátit do vlasti a nepřihlásit se do aktivních záloh.

„Řešíme to každý den. Jsme ve spojení s městem, ale zatím nás v zálohách nepotřebují. Pokud ale přijde rozkaz, tak bojovat pojedeme,“ dodává Čeredničenko.

Ukrajinská vláda bere ale své profesionální sportovce spíše jako formu propagace země a vyslance dobrého jména. I proto například dostal boxer Alexander Usyk dokonce oficiální svolení k vycestování z vlasti od ministra mládeže a tělovýchovy Vadyma Gutcajta. Může se tak připravovat na odvetu titulového zápasu v těžké váze s Britem Anthonym Joshuou. Muži ve věku 18 až 60 let mají přitom zákaz Ukrajinu opustit. Usyk by ale mohl odjet i bez speciálního povolení. Má totiž tři děti mladší 18 let. Právě na otce tří a více dětí se vztahuje výjimka při opuštění Ukrajiny.

„Vidíme, kolik sportovců jde a vyhrává. Uděláme všechno pro to, aby mohli odejít,“ uvedl Gutcajt.

Fotbalisté Polissja Žytomyr se snaží pomáhat také ukrajinským uprchlíkům, kteří právě do Česka přicházejí. Domlouvá se tak podpora s nadačním fondem Děti Ukrajiny, který pomáhá se začleněním ukrajinských žáků v českých školách. Stojí také za projektem ukrajinských jednotřídek, které mají podporu českého ministerstva školství.

Posily pro královéhradecké týmy

A jaká je budoucnost ukrajinských hráčů v Hradci? Nadále budou společně trénovat a Olympia pro ně zařizuje také přípravná utkání. V úterý už jedno odehráli s divizním Náchodem a zvítězili 4:1. Zapojit by se ale mohli i do českých amatérských soutěží ve třetí lize nebo divizi.

„Vzhledem k tomu, že soutěž na Ukrajině neprobíhá, měli by mít možnost se zaregistrovat do 30. června v některém z českých amatérských klubů. Ukázalo se ale, že to není tak jednoduché. Podle FIFA je půjde zaregistrovat jen pokud dojde k pozastavení smluv mezi jimi a týmem, nebo v případě, že ukrajinský fotbalový svaz smlouvy zneplatní,“ popisuje složitý proces člen představenstva Olympie Martin Moník. Ani samotný pobyt týmu v Hradci Králové by ale nebylo možné zorganizovat bez spolupráce s městem, krajem a sponzorem.

Zatím se tedy v kooperaci s Fotbalovou asociací České republiky hledá řešení. V příštím týdnu by se mělo rozhodnout a skupinky ukrajinských hráčů se tak patrně začnou objevovat nejen v krajském městě, ale také na hřištích ve Dvoře Králové, Chlumci nad Cidlinou nebo Náchodě.

Reklama

Doporučované