Hlavní obsah

Zákaz vlastnit kočky. Fotbalista Kurt Zouma dostal trest za týrání mazlíčka

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Kurt Zouma opouští soud v Londýně, který rozhodl o jeho vině.

Reklama

Francouzský fotbalista a hráč anglického West Hamu United nesmí pět let vlastnit kočky. Rozhodl o tom londýnský soud, podle něhož Zouma společně s bratrem kopal do své kočky a porušil tak zákon na ochranu zvířat.

Článek

Obránce West Hamu United Kurt Zouma dostal trest 180 hodin veřejně prospěšných prací. Přiznal se, že kopal do své kočky a fackoval ji.

Záběry v následujícím příspěvku můžou být pro někoho drastické.

Sedmadvacetiletý Zouma dostal také zákaz chovu koček na dobu pěti let. Na slyšení se přiznal ke dvěma přestupkům podle zákona na ochranu zvířat. Soud rovněž spoluhráči českého reprezentanta Tomáše Součka nařídil zaplatit výlohy ve výši téměř 9 000 liber (260 tisíc Kč).

Zoumův bratr Yoan, který hraje za Dagenham a Redbridge, dostal 140 hodin veřejně prospěšných prací. „Oba jste se podíleli na tomto hanebném a trestuhodném činu s touto domácí kočkou,“ uvedla okresní soudkyně Susan Holdhamová.

Soud si vyslechl, že fotbalista od doby, kdy se záběry týrání dostaly na veřejnost, čelil rasistickým urážkám a výhrůžkám, přišel o „významnou sponzorskou smlouvu se společností Adidas“ a ztratil místo ve francouzském národním týmu.

„Ta kočka k vám vzhlížela, měli jste se starat o její potřeby. Toho únorového dne jste její potřeby nezajistili. Musíte si uvědomit, že k vám ostatní vzhlížejí a mnoho mladých lidí vás touží napodobit,“ prohlásila soudkyně neoblomně.

24letý Yoan natočil incident u svého staršího bratra doma a 6. února ho zveřejnil na Snapchatu s vysmátými smajlíky. Na záběrech Zouma kope do kočky v kuchyni, pak po ní hodí boty a plácne ji po hlavě. Jeho bratr později video poslal ženě, se kterou si psal, a ta vyvolala poplach.

Hazel Stevensová, zástupkyně obžaloby, uvedla, že na videu je slyšet, jak Kurt Zouma říká: „Přísahám, že ji zabiju, přísahám, že ji zabiju.“ Podle Stevensové bratři čtyřicetisekundový klip plný agresivity natočili zřejmě poté, co kočky Zoumovi poškodily židle.

Stevensová dodala, že mladá žena, která záběry viděla jako první, byla tak zděšená, že zrušila schůzku s Yoanem a řekla: „Nemyslím si, že je v pořádku takhle mlátit kočku –⁠ dneska se neobtěžujte přijít.“

Zoumův fotbalový klub chování svého hráče také odsoudil. „West Ham chce jasně říci, že co nejdůrazněji odsuzujeme jakoukoli formu týrání nebo zneužívání zvířat. Tento typ chování je nepřijatelný a není v souladu s hodnotami fotbalového klubu,“ napsal tým.

„Do 48 hodin od zveřejnění záběrů jsme Kurtovi udělili maximální možnou pokutu, na kterou má klub právo. Celá tato částka nyní poputuje do několika zasloužilých charitativních organizací, které se věnují ochraně zvířat,“ stojí v prohlášení klubu. Podle odhadů Zouma dostal pokutu ve výši 250 000 liber (7 milionů Kč).

„Kurt při nejbližší příležitosti přiznal, že to, co udělal, bylo špatné. Bezvýhradně se omluvil. Doufáme, že nyní, když soud rozhodl, dají všichni Kurtovi šanci poučit se ze své chyby a jít dál,“ napsal dále West Ham.

„Jsme rádi, že v tomto hrozném případu bylo rychle dosaženo spravedlnosti, a nyní se soustředíme na to, abychom těmto krásným kočkám našli láskyplné domovy, které si zaslouží. Doufáme, že tento případ bude připomínkou toho, že všechna zvířata si zaslouží laskavé, soucitné a respektující zacházení a že nebudeme tolerovat krutost ze strany nikoho,“ uvedl ve svém prohlášení hlavní inspektor Královské společnosti pro prevenci krutosti na zvířatech Dermot Murphy.

Reklama

Doporučované