Hlavní obsah

Zlatým chlapcem se stal Gavi, Hložek neviditelný

Foto: Profimedia.cz

Adam Hložek v dresu české reprezentace.

Reklama

Český fotbalový fanoušek měl nedávno vzácnou příležitost vidět na vlastní oči kralevice evropského fotbalu. V dresu FC Barcelona nastoupil v Lize mistrů proti Viktorii Plzeň záložník Gavi.

Článek

Vítězem ankety Golden Boy italského listu Tutto sport o nejlepšího hráče Evropy je Pablo Martín Páez Gavira známý jako Gavi. Český zástupce Adam Hložek zůstal daleko v poli nevolených.

Na začátku podzimní sezony italský list vybírá 100 talentů, hráčů, kterým patří budoucnost. Stejně jako loni si pozornost vydobyl český útočník Adam Hložek, jenž v létě přestoupil ze Sparty Praha do německého Bayeru Leverkusen.

Čtenáři listu postupně zeštíhlují počet vyvolených o deset, Hložek zmizel při určení osmdesátky nejlepších. Z posledních dvaceti pak porota novinářů – v níž je zastoupeno i Česko – vybere krále. Vlastně kralevice.

Letos se korunním princem stal osmnáctiletý španělský ofenzivní záložník Gavi. Přezdívku mu dal trenér v žákovském týmu, protože s ním hráli tři další Pablové.

Komplexní fotbalista

Začátkem týdne ve slavnostně vyzdobeném sále na Corso Castelfidardo v Turíně převzal Gavi cenu pro vítěze. Všichni přítomní mu upřímně blahopřáli, věděli, že trofej je ve správných rukou. „Gavi je komplexní fotbalista, který vyniká technikou a myšlením,“ charakterizuje ho Miroslav Beránek, šéftrenér úseku reprezentací České fotbalové asociace, pod něj spadají i mládežnické státní výběry.

Pořadí v anketě Golden Boy

  1. Gavi (Španělsko / Barcelona) 315 bodů
  2. Jude Bellingham (Anglie / Borussie Dortmund) 260
  3. Eduardo Camavinga (Francie / Real Madrid) 219
  4. Jamal Musiala (Německo / Bayern Mnichov) 217
  5. Pedri (Španělsko / Barcelona) 85
  6. Nuno Mendes (Portugalsko / Paris SG) 47
  7. Benjamin Šeško (Slovinsko / RB Salcburk) 41
  8. Joško Gvardiol (Chorvatsko / RB Lipsko) 21
  9. Karim Adeyemi (Německo / Borussie Dortmund) 21
  10. Mathys Tel (Francie / Bayern Mnichov) 13
  11. Ansu Fati (Španělsko / Barcelona) 13

Vůbec se nediví, že ve svém věku je Gavi základním pilířem barcelonského týmu. „Je fyzicky vyspělý, navíc má obrovskou výhodu v tom, že ho vede trenér Xavi, jenž stejně jako on začínal mezi dospělými a na nejvyšší úrovni hodně brzy,“ upozorňuje Beránek. „Může mu dobře poradit a vést ho,“ dodává český odborník.

Slabost pro katalánský klub Gavi ostatně nikdy netajil. Odchovanec akademie Realu Betis Sevilla se mohl upsat komukoli, usilovaly o něj nejlepší a nejbohatší španělské kluby. V roce 2015, v jedenácti letech, se rozhodl pro Barcelonu. „Proč jsem jí dal přednost před Realem Madrid, Atléticem či Villarrealem? Je to klub, který jsem vždy podporoval. Od dětství jsem snil o tom, že za něj budu hrát,“ vyznává se ze svého vztahu.

Gavi už toho stihl poměrně dost. Loni byl poprvé nominován do španělské reprezentace, debutoval 6. října v semifinále Ligy národů proti Itálii. Stal se tak nejmladším hráčem, který reprezentoval Španělsko na mezinárodní úrovni. Jediný gól vstřelil do sítě Tomáše Vaclíka letos v červnu při remíze 2:2 v A skupině Ligy národů v pražském Edenu „Má před sebou velkou budoucnost,“ prorokuje Beránek.

Hložek daleko v pozadí

Mezi hráče, kteří vyvolali pro své výkony pozornost a byli redakcí italského listu zařazení mezi nominované, pronikl z českých fotbalistů jen Adam Hložek. Přitom například Poláci byli tři: Jakub Kamiński, Kacper Kozłowski a Nicola Zalewski.

Hložek na sebe upozornil už loni, kdy si jako jeden z mála mladíků zahrál na mistrovství Evropy, navíc svou výkonnost vyšperkoval korunou krále střelců české ligy, o kterou se dělil se slávistou Janem Kuchtou. Do užšího výběru ovšem nepronikl. „Je to dáno tím, že česká nejvyšší soutěž nemá takovou úroveň jako například španělská,“ vysvětluje zdánlivě podivnou přezíravost Beránek.

Loni na trůn usedl rovněž španělský reprezentant a hráč FC Barcelony, ofenzivní záložník Pedri, jenž na EURu otiskl hodně výraznou stopu. Ačkoli neexistuje pravidlo, že by hráč nemohl cenu získat dvakrát, hlasující se ani nemusí řídit redakčním výběrem – svůj odlišný tip však je povinen náležitě odůvodnit, šéf fotbalového oddělení listu Tuttosportu Massimo Franchi uvedl, že obvyklou tradicí je jmenovat každý rok nového vítěze. „Filozofií je uvést každý rok jednu novou tvář,“ přiznal.

Pedri skončil na 5. příčce.

Anketa vznikla pozdě

Anketa Golden Boy se tedy může chlubit tím, že každý rok má nového panovníka, který splňuje základní podmínku dodržení věkové hranice 21 let. Mezi vítězi se vyjímají osobnosti jako Lionel Messi (2005), Kylian Mbappé (2017), Erling Haaland (2019). Další fenomén poslední let, portugalský útočník Ronaldo, se ani jednou nevešel do hlasování, protože byl starší.

První ročník byl vyhlášen v roce 2003 – zvítězil nizozemský záložník Rafael van der Vaart. Pro český fotbal vznikla bohužel pozdě. V roce 2002 se výběr do 21 let stal evropským šampionem, když ve finále ve švýcarské Basileji zdolal na střely ze značky pokutového kopu favorizovanou Francii.

A největší zásluhu na tom měl brankář Petr Čech, budoucí stálice anglické Premier League v dresu Chelsea a Arsenalu. „Škoda, Petr by na vítězství měl,“ připomíná Beránek. Ví, o čem mluví, on dovedl české mládí z pozice trenéra k evropskému triumfu.

Česko přesto mezi elitou

Na rozdíl od Zlatého míče francouzského časopisu France Football pro nejlepšího fotbalistu světa a Best Player UEFA německého magazínu Kicker, který hledá nejlepšího hráče starého kontinentu, nemají v anketě Golden Boy hlasy všechny členské země evropské fotbalové unie. Ale pouze 40 vyvolených.

Anketa totiž zohledňuje sílu států. Nejvíce hlasů má pořadatelská Itálie, celkem osm (Tuttosport, Corriere dello Sport, La Gazetta dello Sport, Rai Sport, Mediaset Sport, Sky Sport, DAZN, LA 7). Následuje Anglie s pěti (Daily Mail, Daily Mirror, Daily Delegraph, Sun, Times). Čtyři má Španělsko (AS, Marca, Mundo Deportivo, Sport), po třech Německo (Kicker, Bild, Süddeutche Zeitung), Francie (France Football, l´Equipe, le Parisien) a Portugalsko (A Bola, O Jogo, Record).

Mezi vyvolenými je i Česko, neboť v daném období dosáhl jeho fotbal na úspěch. Loni to byla účast na EURu, letos vystoupení Viktorie Plzeň v nejprestižnější klubové soutěži Lize mistrů, byť nebyla zrovna vydařená.

Gavi

Pablo Martín Páez Gavira „Gavi“ (narozen 5. srpna 2004, Los Palacios)

  • hráčská kariéra

La Liara (2010–2013), Real Betis Sevilla (2013–2015), FC Barcelona (2015)

  • úspěchy

nejlepší fotbalista Evropy do 21 let 2022

reprezentace Španělska: 2021–2022 (12/1)

Reklama

Doporučované