Hlavní obsah

Fotbalista Deniz Undav: německý, belgický i trochu turecký zázrak

Foto: Profimedia.cz

O fotbalového útočníka Denize Undava se začínají zajímat slavné německé kluby i německá reprezentace.

Reklama

Denize Undava znají pravděpodobně jen fanoušci, kteří se hodně zajímají o evropský fotbal, brzy ale o něm bude možná slyšet víc. Příběh německého fotbalisty s tureckými kořeny i jeho belgického klubu totiž zní skoro pohádkově.

Článek

Pětadvacetiletý Deniz Undav dominuje belgické lize, která rozhodně patří do TOP 10 na světě. Tým Royal Union Saint Gilloise, v němž hraje, je mimo jiné zajímavý tím, že má stejné majitele jako Brighton z anglické Premier League.

Přibližně od předminulé sezony (tehdy byli ještě ve 2. lize) začal klub přivádět hráče z 2. belgické nebo 3. německé ligy (odkud přišel právě Deniz) a minulý rok se mu povedlo vrátit do první ligy. Stalo se tak po 48 letech! Navzdory předsezonním očekáváním nyní vévodí i první lize, a to s prakticky nezměněným kádrem. Klub z bruselského předměstí zatím suverénně vede belgickou ligu před Bruggami a Anderlechtem.

Ještě nedávno jen 3. liga

Stejně tak u pravonohého středního útočníka Denize Undava by ve 25 letech asi nikdo nečekal, že tak raketově vystřelí. Z 21 zápasů dal v první belgické Jupiler Pro League dosud 16 branek a devětkrát na gól přihrál. Ještě před dvěma roky přitom hrál ve 3. německé lize za průměrný klub. Nyní klepe na dveře německého národního týmu.

Vždycky jsem věděl, co umím, a že mám dobrou ránu
Deniz Undav

Sám Undav říká, že svým výkonem překvapený není. „Vždycky jsem věděl, co umím, a že mám dobrou ránu. Náš úspěch jako týmu však už překvapením trochu je, protože jsme přišli z druhé ligy. Ale víme, že dokážeme držet krok a že pro naše velké soupeře nejsme snadnou obětí. Před začátkem sezony si všichni mysleli, že budeme hodně prohrávat, ale my jsme si věřili a ukázali, jak jsme silní,“ řekl nedávno v rozhovoru pro německý Sport 1.

Bruselský tým Royal Union SG jako by se začínal vracet k dávné slávě. Před 2. světovou válkou totiž patřil mezi nejlepší kluby v Belgii a získal tehdy 11 mistrovských titulů.

Za úspěchem nejsou peníze

Vzhledem k majetkovému propojení s Brightonem z Premier League by se mohlo na první pohled zdát, že za současným pozvednutím belgického týmu můžou velké peníze a posily z Anglie. Pohled do soupisky a na transfery z nedávné doby to však nepotvrzuje.

Z Brightonu přišlo na hostování pouze japonské levé křídlo Kaoru Mitoma. Úspěch belgického klubu tedy nastal hlavně díky dobře namíchané sestavě a chytrému vedení trenéra Felice Mazzùa, který má kořeny v italské Kalábrii.

Padák z Werderu Brémy

Deniz Undav si myslí, že by mohl hrát ještě lépe a mít ještě vyšší skóre. Považuje se ale za hráče typu Karima Benzemy, který se občas pro celek vzdá i osobních ambicí. Už jednou měl k velké kariéře našlápnuto. Jako kluk hrál v týmu U15 německého velkoklubu Werder Brémy, ale trenér se ho zbavil. Prý proto, že byl příliš malý. Dnes cítí 178 cm vysoký útočník, o kterého se začínají zajímat slavné německé kluby i německá reprezentace, satisfakci.

A jak žije? Podobně jako hraje. Bez velkého stresu a snahy něco někomu dokazovat. Nenosí drahé oblečení ani nejezdí luxusním autem. „Žiju úplně normálně, nemusím všem ukazovat, že jsem profesionálním fotbalistou, který má hodně peněz,“ říká.

Reklama

Související témata:

Doporučované