Hlavní obsah

Hokejový génius přijíždí. Ale je to jiný Pastrňák než před lety

Foto: Prof, Profimedia.cz

David Pastrňák v bostonském dresu s číslem 88.

Reklama

V současnosti asi nejlepší český hokejový útočník posílí národní tým na mistrovství světa ve Finsku. Může být obrovskou posilou, ale nebude to automatické. Ani s „Pastou“ nemají Češi nic jisté, natož medaili.

Článek

Opatrnost je na místě, i když přijíždí David Pastrňák.

Český hokejový idol s pseudonymem „Pasta“ nebyl v poslední době ve své vrcholné formě. Laboroval se zraněními, hrál pod injekcemi. Ani jeho Boston Bruins nejsou tím týmem, jakým byli před třemi lety, kdy se prodrali až do finále Stanley Cupu.

Ale teď Pastrňák přijede – a čeká se, že se do týmu přidá jako jeho nejschopnější útočník. „David měl po konci Bostonu v play-off NHL velký zájem přijet na MS a přestože byl ke konci základní části zraněný, výstupní zdravotní testy u něj proběhly bez problémů. Od Bruins dostal zelenou,“ uvedl generální manažér české reprezentace Petr Nedvěd.

Pastrňák by měl s týmem ve středu trénovat a ve čtvrtek už možná nastoupí proti Lotyšsku.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

David Pastrňák se svou švédskou přítelkyní Rebeccou.

Brzy 26letý český forward Boston Bruins má za sebou už přes 500 zápasů v NHL a překonal i magickou hranici 500 bodů. Jeho největším osobním úspěchem je zisk Maurice Richard Trophy (v roce 2020) pro hráče, který v základní části NHL nastřílel nejvíc branek. Je také pětinásobným výhercem ankety Zlatá hokejka a dvakrát si zahrál ve výběru hvězd NHL (2019 a 2020).

V roce 2016 podepsal „Pasta“ s Bostonem šestiletý kontrakt v přepočtu na 900 milionů korun a všechno vypadalo naprosto skvěle. Dá se říci, že až do roku 2020 stále stoupal vzhůru.

Dnes by měl být pomalu na vrcholu kariéry, ale v poslední době prožil spíš turbulentní období. Začátkem dubna utrpěl nespecifikované zranění a vrátil se až po necelém měsíci. Trenér Bruce Cassidy ho postavil znovu do elitní formace mezi staré parťáky Patrice Bergerona a Brada Marchanda. David Pastrňák začal opět sbírat body. Ale přišel trochu rychlý konec. Bruins vypadli po sedmizápasové šňůře hned v prvním kole play-off s Carolina Hurricanes.

Pro český tým ve Finsku samozřejmě dobře.

Velmi složité období zažila česká hokejová hvězda i v osobním životě. Loni v létě mu po několika dnech od narození zemřel syn Viggo, kterého měl s americkou Švédkou Rebeccou Rohlsonovou.

Až donedávna si přitom Pastrňák užíval spokojený život, nejprve svobodného mládence, který se vždy bezvadně oblečen rád proháněl v luxusních rychlých autech jako Porsche Panamera nebo Lamborghini Urus. V červenci 2018 se seznámil s o rok starší Rebeccou a po čase začali společný život v Bostonu.

Rebecca vystudovala ve Stockholmu KTH Královský technologický institut. Je influencerkou, zabývala se plánováním eventů a jednu dobu pracovala i jako hosteska. Podle některých portálů je její otec obchodník a matka v domácnosti.

Kluk z Havířova: v 15 letech v „áčku“

Sám David Pastrňák pochází z Havířova, kde jako kluk žil s matkou Marcelou Ziembovou a starším bratrem Jakubem.

Dá se říci, že je z těch dětí, které daly sportu od začátku úplně všechno a měly i trochu štěstí. První hokejové krůčky udělal v září 1999 ve třech letech na havířovském zimním stadionu, kam ho přivedla maminka. Traduje se, že začínal hrát v dívčích krasobruslařských bruslích. A rychle se zlepšoval. Když mu bylo šest, začal ještě jako předškolák hrávat zápasy za 1., a pak dokonce i 3. třídu. V 15 letech už bojoval za A tým havířovského klubu.

Netrvalo dlouho a český talent odešel z Havířova do zahraničí. V roce 2012 zamířil do Švédska, kde hrál dvě sezony ligu za Södertälje kousek od Stockholmu. Sport ho tak pohltil, že nezvládl dostudovat gymnázium. Maminka Marcela na něj tlačila, chtěla, aby měl alespoň maturitu, ale skloubit to nešlo. Tak nakonec ustoupila.

Pak přišel památný 27. červen 2014. Okamžik, který zcela změnil jeho kariéru i život. Jako 25. celkově v prvním kole draftu NHL byl vybrán týmem Boston Bruins. Za pár dní už uzavíral tříletý nováčkovský kontrakt.

Trvalo dvě sezony, než se naplno prosadil do stálé sestavy Bostonu. Na konci sezony 2016/2017 se už mohl chlubit 34 góly, 70 body a 72 odehranými zápasy v základní části. Zasáhl i do play-off, kde odehrál 6 zápasů a posbíral 4 body. Zbytek už znáte. Dál se lepšil, až v roce 2020 vybojoval zmíněnou Maurice „Rocket“ Richard Trophy a dnes patří k oporám Bostonu.

V NHL byl úspěšný, s národním týmem ale dosud takové štěstí neměl. Od roku 2016 se zúčastnil tří MS v ledním hokeji a jednoho Světového poháru v Kanadě. Národní tým však nedosáhl na lepší než 5. místo. Tisíce fanoušků i mnozí odborníci doufají, že právě nyní se vše může otočit k lepšímu.

Pro Pastrňáka i český hokej.

Reklama

Doporučované