Hlavní obsah

Česko v semifinále vyhořelo, do finále jde Kanada

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

David Pastrňák se raduje se spoluhráči z gólu. V zápase proti Kanadě zažili takový okamžik Češi jenom jednou.

Reklama

aktualizováno •

Už je to dvanáct let, co čeští hokejisté na mistrovství světa porazili Kanadu naposledy. A nepodařilo se to ani v semifinále šampionátu v Tampere.

Článek

Kanada byla nad síly elitní české formace Pastrňák - Krejčí - Červenka i zbytku české reprezentace. V semifinále turnaje Češi drtivě prohráli 1:6, o jediný úspěch se v přesilovce postaral David Krejčí.

Národní tým nastoupí v neděli do zápasu o bronz a jeho soupeřem bude další zámořský tým, Spojené státy, které vypadly s domácím Finskem.

Češi si před zápasem věřili, kouč Jalonem i jeho asistent Zábranský říkali, že si jdou na turnaji pro zlato. Kanada se však ukázala jako kolosální výzva.

Na medaili český hokej čeká už deset let, na výhru s jedním z nejméně oblíbených soupeřů však ještě déle. Naposledy Češi Kanadu na šampionátu porazili v roce 2010, památné vítězství 3:2 v Mannheimu, které odepsanému týmu zachránilo krk i postup do play off posledního zlatého turnaje, si z hráčů současného výběru pamatuje pouze Roman Červenka.

Od té doby Češi v souboji s kolébkou hokeje počítají jen porážky, po sobotě už sedm v řadě. Tentokrát to byla porážka přesvědčivá, podobně jako v semifinále 2019, kdy Češi prohráli 5:1.

Pro český tým před zápasem mluvily všechny důležité statistiky. Mají na turnaji lepšího brankáře, přesilovky i produktivnější první formaci, proti ale stál soupeř, pro kterého turnaj zpravidla začíná až s koncem základních skupin. Na soupisce Kanada nemá ryzí světovou star, přesto je plná talentovaných borců z NHL. A hlavně: její síla, na rozdíl od českého týmu, nestojí jen na úderné první pětce. Hertl s Vránou měli v zápase obrovské šance, oba jeli sami na brankáře, ale jejich příležitosti dopadly stejně jako v předchozích zápasech ve Finsku.

Pro Kanadu to byl - až na nadějný český začátek - vlastně jednodušší zápas než čtvrtfinále. To museli Kanaďané otáčet neuvěřitelným comebackem za stavu 0:3. Útočníci Dubois, Barzal a Batherson skórovali v časech 58:07, 58:37 a 60:43 a dali světu jasný vzkaz, že i do Tampere tenhle tým přijel pro zlato.

V semifinále to potvrdili.

Češi dokázali historicky Kanadu porážet jen v zápasech, které hodně bolely a byly plné šarvátek, zákroků za hranou pravidel. Tak jako v případě zmíněného vítězství v roce 2010, kde frustrovaný útočník Perry dokonce napadl gólmana Tomáše Vokouna. Do podobně nekomfortní pozice Češi chtěli Kanadu dostat i dnes, ale nepodařilo se.

Defenzivní systém Kari Jalonena nefungoval. Kanada vytáhla české zbraně: využití přesilovek.

Rozhodla drtivá druhá třetině, v níž soupeř Čechům odskočil ve skóre o tři branky.

Po zápase byli vyhlášeni nejlepšími hráči českého týmu v celém turnaji brankář Karel Vejmelka a útočníci David Krejčí a Roman Červenka, který dosud vede i kanadské bodování celého turnaje.

Reklama

Doporučované