Hlavní obsah

Ruský brankář mířil do Philadelphia Flyers. Doma ho zatkli kvůli vojně

Foto: Profimedia.cz

Ivan Fedotov po vítězství ve finále letošní KHL.

Reklama

Ivan Fedotov podepsal smlouvu s týmem NHL Philadelphia Flyers. Do Ameriky neodjel, protože ho zatkli a poslali k odvodu.

Článek

Ruský hokejový brankář Ivan Fedotov byl v pátek v Petrohradě na žádost vojenské prokuratury zadržen kvůli vyhýbání se vojenské službě, informovala ruská média. Podle ruského zpravodajského serveru Fontanka se vojenská prokuratura domnívá, že existují důvody „považovat Fedotova za osobu, která se vyhýbá vojenské službě“.

Pětadvacetiletý Rus narozený ve Finsku podepsal 7. května roční smlouvu s týmem kanadsko-americké NHL Philadelphia Flyers. K přestupu mělo fakticky dojít po skončení sezony rusko-čínské hokejové ligy KHL, v níž dovedl CSKA Moskva k vítězství v lize a zisku Gagarinova poháru. Místo toho ho však zadrželi ruští policisté v civilu a odvezli ho do armádní odvodní kanceláře v Petrohradě.

Fedotov, který je všeobecně považován za nejlepšího brankáře KHL, je obviněn z toho, že se snaží vyhnout odvodu. Byl zadržen před hokejovou arénou Kupčino v Petrohradě a byl převezen na vojenský registrační a odvodní úřad. Tam se mu udělalo špatně a musel být převezen do nemocnice, uvedl web Fontanka.

„Situaci prošetřujeme. V tuto chvíli nemáme žádný další komentář,“ uvedl Chuck Fletcher, prezident hokejových operací Flyers, v prohlášení zaslaném CNN.

Drakonická reakce úřadů na Fedotova byla všeobecně interpretována jako odplata za to, že plánoval odejít z CSKA, klubu KHL v hlavním městě, který má úzké vazby na ruskou armádu. Jeho název v překladu znamená Ústřední sportovní klub armády.

Poté, co byl Fedotov prý s bolestmi žaludku vyvolanými stresem hospitalizován v městské nemocnici, se nyní údajně nachází v námořní základně Severomorsk. Toto bývalé arktické přístavní město je velitelstvím Severní flotily.

Zpravodajský portál Fontanka uvedl, že bude poslán spíše do ruské armády než do USA – a také by mu mohlo hrozit vězení za údajné vyhýbání se odvodu.

Hráčova manželka, 26letá Naděžda Koržněvová, absolventka architektury, se k jeho zadržení a nucenému odvodu do armády nevyjádřila, poznamenal britský bulvární deník Daily Mail.

Právník: Fedotov se vojně vyhnout nechce

Fedotovův právník Alexej Ponomarev v rozhovoru pro ruské státní médium RIA Novosti popřel, že by se hokejista vyhýbal vojenské službě.

„Jak jsem pochopil, v důsledku stresu se mu objevil zánět žaludku. Ivan se cítí špatně. Říká, že mu neposkytují dostatečnou lékařskou pomoc,“ řekl Ponomarev.

V sobotním rozhovoru pro ruskou zpravodajskou televizi Match.TV právník řekl, že brankáře v nemocnici nemohl navštívit ani on, ani Fedotovovi rodiče.

„Nedávno na území nemocnice vstoupila vojenská policie. Představil jsem se jim, řekl jsem, že jsem právník, a zeptal jsem se, kvůli jaké záležitosti přišli. Otočili se, nasedli do auta a dál se nevyjadřovali, dokud je nevpustili do areálu nemocnice,“ uvedl Ponomarev.

„Od té doby jsme nic neslyšeli. Pokud vím, chtějí ho i v tomto poměrně vážném stavu předat nějakému vojenskému vyšetřovacímu orgánu. On sice argumentuje, jak může, že to není nutné, ale události se vyvíjejí rychle, teď se neozývá,“ dodal právník.

V Rusku musí všichni muži ve věku od 18 do 27 let absolvovat roční vojenskou službu. Vyhýbání se branné povinnosti může být potrestáno vysokými pokutami a trestem odnětí svobody až na dva roky, uvedl web CNN.

„Je těžké jeho osud předvídat. Byl na území městského vojenského registračního a odvodního úřadu, ale je registrován u armády v Moskvě. Našli jeho registrační list, ale on žije ve Vsevoložsku. To znamená, že nemá nic společného s městským vojenským registračním a odvodním úřadem,“ dodal Ponomarev.

NHL ruským hráčům činnost nezakázala

Mluvčí CSKA Moskva v pátek agentuře Reuters řekl, že se čeká na oficiální informace od příslušných orgánů. „V současné době není Ivan Fedotov vázán smluvními závazky s naším klubem,“ dodal mluvčí.

NHL přerušila obchodní styky s Ruskem, ale ruským hráčům, kterých v NHL působí více než padesát, činnost nezakázala. Liga ale nedovolila, aby trofej pro vítěze Stanley Cupu putovala do Ruska, kde si oslavy v domácím prostředí představoval Valerij Ničuškin z týmu Colorada Avalanche.

Fedotov, který pomohl svému týmu získat stříbro v mužském hokeji na zimních olympijských hrách 2022, byl údajně zadržen ve stejný den, kdy u Moskvy začal soud s dvojnásobnou americkou olympijskou vítězkou v basketbale Brittney Grinerovou. Té kvůli obvinění z pašování drog hrozí až deset let vězení.

Příznivci Grinerové a američtí představitelé tvrdí, že je zadržována neoprávněně, a vyzývají k jejímu propuštění. Panují prý obavy, že je celý proces v souvislosti s rostoucím napětím mezi Ruskem a USA značně politický. Při soudním procesu byla Grinerová státním zástupcem obviněna z pašování necelého gramu konopného oleje ve svém zavazadle. Příští slyšení se má konat 7. července.

Reklama

Doporučované