Hlavní obsah

Jezdili tu Kostelič i Ledecká, nejslavnější lyžařský závod oslavil 60 let

Foto: archiv Skiinterkriteria, Seznam Zprávy

Archivní snímek ze 70. let minulého století. Už tehdy byl závod v Říčkách známý.

Reklama

Už 60 let pořádá Ski klub Ústí nad Orlicí v Říčkách na černé sjezdovce vrchu Zakletý mezinárodní lyžařské závody pro děti. Tak dlouho nedělá dětské závody nikdo na světě.

Článek

V Alpách dnes existují prestižnější, kvalitou lépe obsazené závody. Když se v Říčkách v Orlických horách o medaile perou děti, v Kitzbühelu se obvykle jede sjezd všech sjezdů, slavný Hahnenkamm. I tam se poslední tři roky závodí v dětských kategoriích. Vyhrát v Kitzbühelu, to má mezi lyžaři skvělý zvuk. Mezi dětmi, které berou sjezdové lyžování hodně vážně, se vysoce cení také výsledky z La Scara, závodu pořádaného ve francouzském Val-d'Isère, v Itálii chtějí dobýt Trofeo Topolino, a kdo má sponzora nebo hodně bohatého tatínka, létá se s konkurencí poměřit do kanadského Whistleru.

To všechno jsou dnes v žákovském závodním lyžování pojmy, a přesto trenéři, funkcionáři, současní i bývalí závodníci po celém světě tento víkend tleskali Říčkám v Orlických horách. Skiinterkritérium se tu jelo poprvé před 60 lety. Žádný dětský lyžařský závod na světě nemá takovou tradici.

60 let lyžařského Skiinterkriteria

Závod byl založen v roce 1963, jako mezinárodní se jezdí od roku 1972. Nezávodilo se jen v letech 1990, 1993, 2007, 2014 a 2021. Dosud v Říčkách startovalo 51 zemí z 5 kontinentů, kromě všech lyžařsky vyspělých zemí a prakticky celé východní Evropy už startovní listina Skiinterkriteria obsahovala i jména závodníků z Asie nebo Jižní Ameriky.

Problémy vyřešíme, děti chtějí závodit

Pořádat lyžařské závody nikdy nebylo snadné, letošek jako by toto tvrzení ještě podtrhoval.

Ve Vrátné dolině na Slovensku, partnerském závodu Skiinterkriteria, se letos nezávodilo kvůli covidu. Nejen v českých a slovenských horách organizátory lyžařských podniků často tvrdě zkouší rozmary počasí a lamentovat nad nedostatkem financí, to by určitě všem znělo jako hodně obehraná písnička. „Problémy a těžkosti tu budou vždycky. Ale naštěstí máme partu skvělých lidí, k tomu podporu z kraje i z lyžařského svazu. A nakonec i uznání a díky od lidí, kteří lyžováním žijí stejně jako my,“ říká Luboš Bäuchel, dlouholetý předseda organizačního výboru Skiinterkriteria. Letos nemohl dát zelenou doprovodnému programu. Ale závodilo se – a to je nejdůležitější.

Vyhrát Říčky je pořád big deal

Oba závodní dny, pátek a sobota, se i díky mrazivému počasí vydařily skvěle. A opět se ukázalo, že závodit v Říčkách je pro mladé lyžaře stále, jak oni říkají, big deal. Nejen pro ty z Čech. Na startu letos stáli závodníci z patnácti zemí.

Absolutními vítězi mezi jednotlivci se stali Eva Mária Švidroňová ze Slovenska a Stanislaw Sarzynski z Polska, když Slovenka vyhrála páteční obří slalom a o den později skončila druhá ve slalomu, polský závodník se dokonce stal vítězem obou disciplín.

Uvidíme tyto nadějné lyžaře za pár let v brankách prestižního Světového poháru? „Může to tak být. A nebylo by to poprvé, kdy se vítězové ‚skíčka‘ později prosadí mezi světovou špičku. V minulosti v Říčkách opakovaně závodili třeba sourozenci Kosteličovi, samozřejmě Šárka Záhrobská i Veronika Zuzulová, později Petra Vlhová, Ester Ledecká a další špičkoví lyžaři. Skiinterkriterium mívalo v žákovském lyžování skvělé jméno,“ říká tiskový mluvčí závodu Jan Duffek.

Pravdou je, že lyžařům z alpských zemí dnes cestování do Orlických hor velký smysl nedává, na domácích sjezdovkách mají závodů dostatek. A zřetelnou tendencí současných trenérů mládeže je nepřetěžovat své svěřence dlouhým cestováním a nakonec ani příliš častým závoděním. I tak se v Říčkách snadno nevyhrává, o tom vědí i současní čeští reprezentanti své.

Know-how pořadatelů, přízeň sponzorů

Když děti odjedou závody na kvalitně připravené trati, a na tom si v Říčkách zakládají, vypadá to jako samozřejmost. Ale připravit a udržet sjezdovku po dva dny ve stavu, aby na ní mohlo ve slalomu a v obřím slalomu regulérně závodit třeba 150 závodníků, to vyžaduje obrovský kus práce, hodně zkušeností a samozřejmě také peníze. Práce na sjezdovce většinou začínají alespoň týden před startem závodů a na pracovní dobu se nikdo neohlíží. Kdy se na svahu pracuje, určuje ze všeho nejvíc počasí. Letos bylo milosrdné, sněhu je v těchto dnech na horách dost a v Říčkách se řešil spíš jeho nadbytek. „V noci zase napadl nový sníh, takže přišly ke slovu lopaty,“ konstatoval v průběhu závodů předseda úseku alpských disciplín Svazu lyžařů České republiky Ladislav Forejtek. Kdo ho hledal ve VIP prostorách, neuspěl. I nejvýše postavený muž českého sjezdového lyžování se v sobotu činil na svahu.

Práce má naštěstí odezvu i tam, kde se rozdělují peníze. „Finančně nás podporuje Pardubický i Královéhradecký kraj, něco nám přispívá také Svaz lyžařů, ale milion korun musíme stále nasbírat od sponzorů. Všem patří velký dík, že tímto lyžařskou mládež podporují,“ vypočítal Luboš Bäuchel. Rozpočet na letošní Skiinterkriterium byl 1,3 milionu korun, což vypadá jako hodně peněz. Závodní lyžování už se ale dnes neobejde bez moderních systémů výroby technického sněhu, o těžké technice, kterou představují především sněžné rolby upravující povrch sjezdovek, nemluvě. A také pravidla Mezinárodní lyžařské federace (FIS) jsou v mnoha ohledech poměrně striktní, čímž pořadatelům rozpočet ještě více napínají. Dokonce i na dětských závodech hradí pořadatel velké části účastníků ubytování a některé další náklady.

Fotogalerie: 60 let Skiinterkriteria v Říčkách

+5

Velké akce chceme, umíme je

Pro lidi z vedení orlickoústeckého lyžařského oddílu práce po dojetí posledního závodníka nekončí, Skiinterkriterium je v jistém smyslu zaměstnává po celý rok. Ski klub Ústí nad Orlicí je členem subkomise FIS children race, která plánuje kalendář špičkových dětských závodů a pomáhá ostatním pořadatelům závody uspořádat. Z pozice velezkušeného pořadatele tak promlouvají do sportovní diplomacie, ať už se jedná o nikdy nekončící získávání zahraničních účastníků pro závody v Říčkách, nebo dokonce posilování dobrého jména České republiky v širších sportovních kruzích. Jak zdůraznil Ladislav Forejtek, i toto ukazuje Svaz lyžařů České republiky v příznivém světle a potvrzuje se, že jsme schopni pořádat mezinárodní akce na všech úrovních.

Reklama

Doporučované