Hlavní obsah

Pusťte Djokoviče z klece a uvidíte. Antivaxeři mezi špičkovými tenisty

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič není jediný, kdo se před Australian Open nenechal očkovat.

Reklama

Novak Djokovič je nejviditelnějším neočkovaným tenistou, kterému se může stát, že v Austrálii nakonec nebude hrát. Není ale sám. Jsou i další, kteří mají s očkováním problém a na turnaji v Melbourne budou chybět.

Článek

Je sice nejlepším tenistou světa mezi muži, stále ještě ale nemá Novak Djokovič jistou účast v prvním grandslamovém turnaji letošní sezony. Srb vede dál boj o titul v Melbourne, aniž začalo první kolo. Nesvádí ho na kurtech, ale přes právníky.

Důvod je znám celému světu: Djokovič není očkován proti covidu, což je základní podmínka, kterou si Australané jako organizátoři jednoho ze čtyř nejdůležitějších turnajů dali coby vstupní podmínku pro tenisovou smetánku světa. Srb - ačkoliv neví, zda bude moci hrát - už paradoxně zná soupeře v prvním kole. Los mu přiřkl jeho krajana Miomir Kecmanovič.

Detaily o případu Djokovič ZDE.

Novak Djokovič rozhodně není v tenisové špičce sám, kdo odmítá očkování. Seznam Zprávy vybraly další čtyři nejznámější jména, mezi nimiž je i zástupkyně českého tenisu.

Pierre-Hugues Herbert: Do Austrálie ani neodjel

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Francouzský tenista Pierre-Hugues Herbert se do Austrálie ani nevypravil.

Francouz Herbert je po Djokovičovi asi nejznámějším tenisovým antivaxerem. Není to žádný tenisový nazdárek. S krajanem Nicolasem Mahutem v letech 2015–2019 zkompletoval kariérní grandslam v mužské čtyřhře. Jako osmý pár historie vyhráli všechny čtyři majory. Společně triumfovali na US Open 2015, Wimbledonu 2016, French Open 2018 i 2021 a Australian Open 2019. Ovládli i Turnaj mistrů 2019 a 2021.

Herbert na okruhu ATP Tour vyhrál dohromady 22 deblových turnajů. Ve dvouhře byl na žebříčku nejvýše klasifikován v únoru 2019 na 36. místě a ve čtyřhře pak v červenci 2016 na 2. místě.

Na rozdíl od Djokoviče Herbert žádnou bitvu o účast v Austrálii nevedl. Když organizátoři turnaje v Melbourne trvali na tom, že budou moci hrát pouze plně očkovaní hráči, věděl, že bude muset první Grand Slam roku 2022 vynechat.

„Nejsem očkovaný a cesta do Austrálie pro mě nepřicházela v úvahu,“ řekl sportovnímu deníku L'Equipe. „A není to jen Austrálie. Dnes jsou to Spojené státy, Rakousko… Je to poměrně složité téma. Na druhou stranu je to mé osobní rozhodnutí – nenechat se očkovat.“

Jeho deblový partner Mahut rozhodnutí respektuje. „Nechce se nechat očkovat (alespoň ne teď) a poměřuje důsledky svého rozhodnutí,“ řekl. „Je si přitom dobře vědom, že to může vážně zkomplikovat jeho sezonu. Respektuji to. Já jsem volil jinak, nechal jsem se očkovat velmi brzy, ale naprosto to chápu. Je to velmi osobní volba.“

Tennys Sandgren: Jasně proti

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Americký tenista Tennys Sandgren je smířený s tím, že odmítání vakcíny poškozuje jeho kariéru.

Američan Sandgren je dvojnásobným čtvrtfinalistou Australian Open a ve Wimbledonu se dostal v roce 2019 až do 4. kola. Nejvýše na žebříčku ATP byl na 41. místě. I on potvrdil, že nebude startovat v Austrálii kvůli tomu, že odmítl povinné očkování proti covidu-19. Na celou věc má přitom dost vyhraněný názor. Říká, že se bude držet svého přesvědčení neočkovat se, i kdyby to mělo poškodit jeho kariéru.

„Jsem rozhodný a držím se toho, v co věřím, i když to poškozuje mou kariéru. Cítím, že je to potenciálně kontroverzní, jsme nuceni brát věci, které nechceme,“ řekl Sandgren Sky News. „Snad se to brzy uklidní, nějak v to doufám. Chci hrát ve Státech až do US Open… Jeden Grand Slam je lepší než žádný.“

Jsem rozhodný a držím se toho, v co věřím, i když to poškozuje mou kariéru.
Tennys Sandgren

K Djokovičově situaci uvedl, že kdyby byl na jeho místě, vrátil by se domů a nebojoval. Pokud ale srbský tenista dostane šanci hrát, bude prý velmi nebezpečným soupeřem. „Vidíte ho, jak chodí po kurtu a navzdory pískání a posměškům hraje úplně v pohodě. Nechtěl bych s ním hrát, navíc když byl pár dní zavřený v kleci. Když je rozhodnutý, nikdy se nepustí, nic ho nezastaví.“

Renata Voráčová: Češka ihned odjela

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Česká tenistka Renata Voráčová podle asociace WTA postupovala správně, přesto Austrálii opustila.

Češka Renata Voráčová, 81. hráčka světa ve čtyřhře, už byla v Austrálii, když jí úřady stejně jako Novaku Djokovičovi vízum zrušili. Voráčová byla neočkovaná, ale získala výjimku, protože před Vánoci covid-19 prodělala.

Podle informací australského svazu to mělo stačit. Po příletu do Austrálie byla vpuštěna do země, a dokonce odehrála turnaj. Když ale propukla aféra Djokovič, byla zadržena a zavřena do stejného detenčního hotelu jako Srb. Na rozdíl od něj ihned jak mohla, odletěla domů. Nicméně nevyloučila právní dohru.

Ženská tenisová asociace WTA později uvedla, že sportovci žádající o výjimku z očkování se řídili schválenými postupy. „Voráčová podle toho postupovala… Neudělala nic špatně,“ uvedla asociace.

Olivia Gadecki: Přijde o domácí Grand Slam

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Australské tenistce Olivii Gadecké pravděpodobně uteče divoká karta.

Nastupující hvězdička, 19letá Australanka Olivia Gadecki, bude další hráčkou, která pravděpodobně přijde o domácí Grand Slam kvůli rozhodnutí zůstat neočkovaná. Na světovém singlovém žebříčku byla hráčka, která právě debutovala za svůj národ na Billie Jean King Cupu, zatím nejvýš 230.

Gadecki byla přitom velkým favoritem na udělení divoké karty v hlavním losování Australian Open. Její případ má ke všemu pikantní dohru, protože se za ni postavila světová jednička Ashleigh Bartyová. „Trochu jsem s ní mluvila, ale je dospělá, má vlastní kariéru a dělá svá vlastní rozhodnutí,“ vysvětlila wimbledonská šampionka pro News.com.au.

„Nejsem v pozici, abych se snažila změnit její názor – jsem tu jako přítel, abych ji podporovala,“ prohlásila Bartyová, za což ihned sklidila vlnu kritiky.

Reklama

Doporučované