Hlavní obsah

Krkolomná cesta Petera Wrighta k šipkařskému trůnu

Foto: Profimedia.cz

Peter Wright alias Snakebite se v noci na dnešek stal podruhé šipkařským mistrem světa.

Reklama

Peter Wright, přezdívaný Snakebite, v úterý v noci v londýnské hale Alexandra Palace podruhé vyhrál PDC Mistrovství světa v šipkách a zvedl 25 kilo těžkou trofej. Co tomu předcházelo?

Článek

Na osudu Petera Wrighta, který v noci v londýnském hororovém finále podruhé získal titul mistra světa, je dobře vidět, jak neobyčejným sportem jsou šipky. V kterém jiném sportovním odvětví můžete zvítězit v 51 letech, vypadat tak, jak vypadá „Snakebite“, a mít za sebou minulost, která kariéru vrcholového sportovce právě nepřipomíná? A ke všemu si odnést výhru půl milionu liber, v přepočtu 14,7 milionu korun.

Dítě ulice

Peter Wright je typickým dítětem britské ulice. Kluk, který se od začátku protloukal životem, jak se dalo. Skot, jenž celý život prožil v Anglii. A samozřejmě, jak už to tak bývá, v jeho osudu hrály důležitou roli ženy – matka a později manželka Joanne. I pro to všechno ho britská ulice – a nejen ona – tak miluje.

Narodil se ve skotském městečku Livingstone mezi Edinbourghem a Glasgow teprve šestnáctileté matce. A byla to od začátku jízda. Otec šel brzy do vězení a mladá matka pod věčným tlakem rodičů se rozhodla, že si do života nenechá mluvit. Vzala malého Petera a odešla s ním do anglického Suffolku.

Ani tam to ale nešlo lehce. Ve 13 dostal Peter první šipky. Na terč už peníze nebyly, tak se prostě trefoval do stromu. Mezitím samozřejmě koukal na šipky v televizi a zamiloval si je. V patnácti letech se stal členem hospodského týmu a o další rok později už patrně patřil k nejlepším v Londýně.

Na nějakou profikariéru však neměl podmínky a už vůbec ne peníze. Peter se musel pořádně ohánět, aby přežil. Často se stěhoval, šel z práce do práce, jeden čas musel vystačit se 14 librami na týden. Byl zedníkem, okenářem, obyčejným mechanikem v autoservisu.

Manželka obětovala kadeřnictví

V roce 1995 se začalo blýskat na lepší časy. Tedy spíš jen probleskávat. Zúčastnil se mistrovství světa British Darts Organisation, kde ale vypadl v prvním kole. Dalších několik let s ním život houpal jak s kocábkou na moři.

Teprve v roce 2008 nastal rozhodující obrat, u něhož byla jeho žena, kadeřnice Joanne. Peter věděl, že většinu současných hvězd šipek, které často sledoval jen v televizi, už někdy porazil. A tak rodinná porada rozhodla. Joanne zavřela kadeřnický salon, vzala všechny úspory a začala s Peterem objíždět turnaje.

A zároveň dotvořila jeho obraz hospodského šoumena. Vyčesala mu číro, malovala barevné obrazy na hlavu, oblékala ho do šílených barevných kreací, které ho proslavily. Peter Wright si i přes počáteční rozpaky části publika vytvořil jedinečnou image. Získal velký zástup fandů, kteří se začali oblékat jako on. Nová móda, kterou vytvořil, nakonec zasáhla i vrcholné soutěže.

Trvalo však dalších šest dost krušných let, než se jeho kariéra definitivně obrátila. Často ho provázela smůla, prohrával o pověstný chlup. Peníze docházely, až v roce 2014 nastal další, kolikátý už, rozhodující okamžik. „Když to nezvládnu dobře na mistrovství světa, všeho nechám a vrátím se do práce,“ rozhodl se. Nakonec zas nevyhrál, ale prošel až do finále se světovou jedničkou Nizozemcem Michaelem van Gerwenem. Odnesl si 100 tisíc liber, a to jeho kariéru zachránilo.

Osm hodin tréninku

Zbytek už vlastně zazněl. Wright vtrhl do elitní desítky, v roce 2017 triumfoval na UK Open a za dva roky konečně vyhrál mistrovství světa Professional Darts Corporation. Letos vítězství zopakoval, navzdory svým 51 letům.

Tenhle šoumen, který rád poslouchá rapera Pitbulla a vítězně tančí na stole, ale ve skutečnosti není takovým šoumanem, jak by to mohlo vypadat. Doma prý tichý až introvertní chlapík se rád ponoří do svého jeskynního baru, kde klidně i osm hodin denně trénuje.

A proč se mu říká Snakebite, tedy Uštknutí? Vůbec to nesouvisí s Peterovou docela mírnou povahou. Je to název jeho oblíbeného koktejlu piva se ciderem.

Reklama

Související témata:

Doporučované