Hlavní obsah

Kvůli vaší válce nezávodíme, řekli čeští bruslaři v Rusku

Foto: Seznam Zprávy

Jakub Oudes a Martin Náhlovský.

Reklama

Čeští reprezentanti v ice crossu Jakub Oudes a Martin Náhlovský se složitými oklikami vrátili z Moskvy, kde na protest proti ruské invazi na Ukrajinu nestartovali na finále Světového poháru.

Článek

Jakub Oudes a Martin Náhlovský se drží ve šestnátce nejlepších jezdců světa. Minulý týden společně přiletěli do Moskvy, aby závodili na stadionu, který vlastní ruská armáda. Ve čtvrtek 24. února se probudili a zjistili, že Rusko napadlo Ukrajinu. Na protest proti ruské agresi se rozhodli odstoupit. Tohle je jejich příběh.

Minulý týden se vydali do Moskvy na finále světového poháru organizace ICL, v níž sedí především ruští promotéři. Ice cross se podobá snowboardcrossu, který je u nás sledovaný hlavně kvůli Evě Samkové, s tím rozdílem, že v této disciplíně se jezdí dlouhým ledovým korytem na bruslích. Češi si možná vzpomenou na pražské závody Red Bull Crashed Ice na Pražském hradě a Vyšehradu z let 2005 a 2009.

Na trati se vždy utkávají čtyři jezdci v integrálních helmách a hokejových chráničích, z nich dva nejrychlejší postupují do dalšího kola. Sport má ve světě mnoho fanoušků, na akce v Kanadě nebo Spojených státech chodí své favority povzbuzovat desítky tisíc diváků. Český závod ve Velkých Karlovicích na Zlínsku byl loni zrušen kvůli oblevě. Světový pohár má zastávky také v Japonsku, Finsku, Itálii, Rakousku nebo v Rusku.

Foto: Seznam Zprávy

Moskevský areál pro závody ice crossu.

Právě Rusko se v posledních letech snaží sport zpopularizovat, a proto jeho rozvoj podporuje jak ministerstvo sportu, tak ruská armáda. Vedle závodu v Petrohradě se 24. února konalo finále poháru ICL v moskevském Patriot Parku, který spadá do správy ministerstva obrany. Jde o jeden z nejpokročilejších areálů na ice cross ve světě s dlouhou dráhou, kde závodníci na start nechodí po schodech, ale jezdí výtahem.

„Do Moskvy jsme letěli v úterý 22. února, protože jsme nevěřili, že se něco takového stane,” říká Jakub Oudes s tím, že atmosféra v Moskvě, kam se závody často vrací, byla úplně normální a nic nenasvědčovalo, že se země chystá vytáhnout do války. Oba reprezentanti ve středu odjeli své tréninky, vrátili se na hotel a ve čtvrtek ráno se probudili překvapení zprávou, že Rusko napadlo Ukrajinu.

„Bavili jsme se, co uděláme, a oba jsme se shodli, že nedokážeme sportovat v zemi agresora, navíc na stadionu patřícím armádě,” říká Jakub, který se s kolegou vypravil na sportoviště pro své vybavení. Svůj postoj diskutovali s reprezentanty dalších zúčastněných zemí. Poláci, Francouzi, Američani ani Švýcaři nechápali, proč Češi nechtějí závodit. „Bylo vidět, že nečtou zpravodajská média a tím pádem ani nevěděli, o co jde, a naši reakci nechápali. I potom události na Ukrajině vnímali jako příliš vzdálené a neosobní, než aby si jimi nechali narušit start na jednom z nejvýznamnějších podniků sezóny,” říkají čeští reprezentanti, kteří se proti invazi ohradili jako jediní z více jak třicetičlenného startovního pole.

Rusové rozeslali omluvný dopis

Lhostejné to ovšem nebylo ruským pořadatelům. Všem sportovcům rozeslali omluvný dopis, v němž vyjádřili politování nad okolnostmi a uvedli i to, že zvažovali, jestli závod předčasně neukončit. K rozhodnutí nechat ho proběhnout až do konce přistoupili s ohledem na závodníky, kteří do Moskvy přicestovali z celého světa, a také sponzorům, bez nichž by sport nemohl existovat.

Čeští reprezentanti šli za pořadateli a omluvili se, že si váží jejích práce pro sport, ale vzhledem k okolnostem nemůžou startovat. „Jedna pořadatelka se rozplakala, že má kamarády na Ukrajině a že je to strašné,” líčí Jakub a dodává, že organizační tým musel závod dotáhnout už jen proto, že do něj ruská armáda napumpovala velké peníze. Živý přenos ze závodů pak normálně přenášela ruská televize.

Čeští reprezentanti odjeli na hotel, kde se dozvěděli, že jim aerolinky zrušily let domů. Důvodem byla omezení zavedená v reakci na postup Ruska. Čeští reprezentanti si zakoupili nové letenky, ale stejná situace se opakovala ještě dvakrát, než se jim podařilo vrátit domů přes italskou Pisu, kam si koupili letenku na poslední chvíli. „Co to znamená pro naši další kariéru? Jediné, čeho jsme se báli, byla reakce sponzorů, vůči nimž máme závazky, ale ti naše rozhodnutí respektovali,” říkají čeští sportovci a dodávají, že kdyby mohli vrátit čas, rozhodli by se stejně. „Věříme, že tahle nesmyslná válka co nejdřív skončí,” doufají.

Reklama

Související témata:

Doporučované