Hlavní obsah

Osvobozená basketbalistka je zpět v USA. Čeká ji lékař i světelná show

Video z propuštění Brittney Grinerové a z její cesty do USA.Video: AP

 

Reklama

Brittney Grinerová je po 10 měsících strávených v ruském vězení zpátky ve Spojených státech. Do Ruska se zase vrátil obchodník se zbraněmi Viktor But.

Článek

Letadlo s osvobozenou basketbalovou hvězdou Brittney Grinerovou přistálo na letišti v texaském San Antonio, informovala televize CNN. Do vlasti se sportovkyně vrátila den poté, co ji propustili z ruského vězení, kde byla kvůli obvinění z pašování konopného oleje.

Spojené státy ji ve čtvrtek vyměnily s Ruskem za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta (podrobněji zde).

Grinerovou by měl v San Antoniu prohlédnout lékař, který prověří její stav po deseti měsících v ruské trestanecké kolonii, píše BBC. Shledat by se měla také se svou manželkou Cherelle, která byla přítomná v Bílém domě, když prezident Joe Biden výměnu vězňů oznámil.

„Brittney musela přečkat neuvěřitelnou situaci, jsme nadšení, že je na cestě domů za svou rodinou a přáteli,“ uvedl v prohlášení představitel NBA Adam Silver.

V domovském Houstonu pak uvítají jednu z nejslavnějších amerických sportovkyň světelnou show, jak oznámil starosta města Sylvester Turner. Zatím ale není jasné, kdy se Grinerová do Houstonu dostane.

Jak vypadalo propuštění Grinerové?

Basketbalistka USA Brittney Grinerová byla ve čtvrtek propuštěna z ruského gulagu IK-2 Javas a vyměněna za ruského „obchodníka se smrtí“ Viktora Buta. Pokusili jsme se popsat klíčové okamžiky jejího propuštění.

Očekává se, že basketbalistka se zúčastní programu amerického ministerstva obrany PISA, který pomáhá bývalým zajatcům vrátit se do normálního života. Mluvčí americké diplomacie Ned Price už ve čtvrtek oznámil, že vláda bude se sportovkyní mluvit o jejích dalších potřebách.

Do své vlasti už se vrátil také „protějšek“ Grinerové – obchodník se zbraněmi Viktor But (o jeho významu pro Rusko jsme psali zde). „Zvládl jsem to, to je hlavní,“ řekl reportérům po přistání v Moskvě. Na letišti se přivítal se svou matkou a manželkou.

But vyjádřil Američanům vděčnost za to, jak s ním během výměny zacházeli, řekla jeho manželka Alla státní agentuře agentuře TASS. „Zacházeli s ním ušlechtile, s respektem. Nebyl spoutaný, chovali se k němu velkoryse, mluvili s ním. Všechno s ním probírali,“ vyprávěla Butová.

Podle ní Butovi jedna ze zaměstnankyň věznice koupila za vlastní peníze nové oblečení. Americká strana se mu údajně omluvila za to, že neměla dost času, aby na cestu připravila všechny jeho dokumenty a malby, které ve vězení vytvořil. Rodina doufá, že se k nim brzy dostane prostřednictvím ruské ambasády ve Washingtonu.

But se podle manželky po cestě cítil vyčerpaný. „Tři dny nespal. A to kvůli té cestě a emocionálním aspektům toho všeho,“ řekla Butová.

Reklama

Související témata:

Doporučované