Hlavní obsah

Lyžařská sezona: dva grandiózní šampioni a jeden nevídaný talent

Foto: Profimeda, Profimedia.cz

Alexander Steen Olsen při posledním obřím slalomu sezony v Andoře.

Reklama

Byl to famózní světový pohár 2023 ohledně historických rekordů. Mikaela Shiffrinová překonala číslem 88 počet vítězství Ingemara Stenmarka, Marco Odermatt 2042 body Hermanna Maiera v jedné sezoně.

Článek

Na konci lyžařské sezony je zřejmé, že výkony Mikaely Shiffrinové a Marca Odermatta jsou velkými milníky. Rekord Ingemara Stenmarka čekal na překonání 34 let, než ho pokořila Američanka, Maierův pak 23 let.

Překvapením sezony 2022/2023 byl i odchod velkých hvězd Beata Feuze a Matthiase Mayera a konečně relativně slabší průlom mladých pušek do čela žebříčků.

Kdo však lyžování sleduje pozorně, jedno „nové“ jméno určitě zachytil – Alexander Steen Olsen z Norska. Jeho celkově deváté místo ve slalomu je v 21 letech mimořádný výkon. Hned pětkrát zajel ve světovém poháru do desítky a jednou – v americkém Palisades Tahoe – dokonce vyhrál slalom. Stal se mimochodem jedenadvacátým Norem, který vyhrál světový pohár.

Výbornou zlepšující se formu potvrdil i na MS Courchevel-Meribel 2023, kde dojel devátý ve slalomu, sedmý v parallelu. A byl to právě on, kdo výrazně pomohl norskému týmu ke stříbrné medaili v team parallelu.

„Mým letošním cílem bylo nějaké umístění v top 10. Vítězství jsem si neuměl představit,“ řekl Steen Olsen norskému webu NRK.

Energický, živý mladík ze sportovního klubu Kjelsas IL na severu Osla se už loni v zimě v kanadském Invermere stal dvojnásobným juniorským šampionem ve slalomu a obřím slalomu. Teprve po sezoně se ale plně zařadil do norského mužského týmu mezi takové hvězdy jako Kilde, Kristoffersen, Braathen či McGrath. I díky němu se drží mužský norský mančaft mezi absolutní sjezdařskou elitou před Rakouskem, Itálií, Francií. Jen Švýcaři jsou o málo lepší.

„Miluju sjezdové lyžování, když něco dobře ovládáte. Je to tak komplexní sport, v němž pořád můžete něco zlepšovat a pořád se něco učit,“ říkal perfektní angličtinou loni na letním soustředění norského týmu v italské Gardě.

Reklama

Doporučované