Hlavní obsah

Mo Farah odhalil svůj skutečný příběh. Do Británie ho odvlekli, aby otročil

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Farah po vítězství v běhu na 10 km v Riu de Janeiru. Vytrvalec za svou kariéru posbíral čtyři olympijská zlata.

Reklama

Otec zemřel při násilnostech, matka zůstávala na farmě a mladého Moa Faraha nalákali na příslib lepšího života v Británii. Tam ale musel dělat sluhu a zpočátku ho nepustili ani do školy. Vyrovnat se s traumatem mu pomohl až běh.

Článek

Britský reprezentační běžec sir Mohamed „Mo“ Farah odhalil pro BBC Documentary svůj pohnutý životní příběh. Čtyřnásobný olympijský vítěz a držitel řádu britského impéria byl jako dítě propašován do Británie bez rodičů a pod falešným jménem, píše BBC.

Jméno Mohamed Farah mu přiřkla žena, kterou dříve neznal a s níž přicestoval do Velké Británie. Jeho pravé jméno je Hussein Abdi Kahin. Farahovi rodiče v Británii nikdy nebyli – jeho matka a dva bratři žijí na rodinné farmě v mezinárodně neuznaném Somalilandu, severní části Somálska, která vyhlásila samostatnost v roce 1991.

„Většina lidí mě zná jako Moa Faraha, ale to není mé pravé jméno, není to realita. Skutečný příběh je takový, že jsem se narodil v Somalilandu severně od Somálska jako Hussein Abdi Kahin. Navzdory tomu, co jsem řekl v minulosti, moji rodiče nikdy nežili ve Spojeném království,“ říká.

Když mu byly 4 roky, jeho otec Abdi se stal obětí násilností v Somálsku. V osmi nebo devíti letech ho prý odvedli z domu, aby žil s rodinou v sousedním Džibutsku. Následně odletěl se ženou, kterou nikdy předtím neviděl a s níž nebyl nijak spřízněn, do Spojeného království.

Bylo mu řečeno, že pojede do Evropy, aby tam bydlel s příbuznými, z čehož byl prý „nadšený“. „Nikdy předtím jsem neletěl letadlem,“ říká.

Žena mu řekla, aby tvrdil, že jeho jméno je Mohamed. Také měla u sebe falešné dokumenty s jeho fotografií, u níž stálo „Mohamed Farah“. Když dorazili do jejího bytu v západním Londýně, žena mu odebrala papír s kontakty na příbuzné a zničila jej.

„Přímo přede mnou ten papír roztrhala a hodila do koše. V tu chvíli jsem věděl, že jsem v průšvihu,“ říká Farah.

Mladý Mo byl poté nucen starat se o domácnost a o děti, pokud chtěl dostat jídlo. Žena ho varovala, aby o situaci nikomu neříkal, pokud chce ještě někdy spatřit své vlastní rodiče.

„Často jsem se jen zamkl v koupelně a plakal,“ říká.

Ovál jako vysvobození

Jeho nová „rodina“ mu nejprve neumožnila nastoupit do školy, avšak ve 12 letech se zapsal na Feltham Community College v Hounslow na předměstí Londýna. Jeho tehdejší učitelka Sarah Rennieová řekla BBC, že do školy přišel „neudržovaný a zanedbaný“, mluvil jen málo anglicky a byl „emocionálně a kulturně odcizeným“ dítětem.

Vše se obrátilo, když si chlapce povšiml jeho tělocvikář Alan Watkinson. Na atletickém oválu byl mladý Mo jako vyměněný a učiteli se nakonec svěřil se svou skutečnou identitou i původem a pověděl mu o rodině, pro kterou byl nucen pracovat. Watkinson následně kontaktoval sociální odbor a pomohl chlapci dostat se do jiné somálské rodiny.

„Pořád mi chyběla má pravá rodina, ale od té chvíle se všechno zlepšilo. Cítil jsem se osvobozen a konečně sám sebou. Tehdy se objevil Mo – ten pravý Mo,“ říká běžec.

Farah začal záhy vynikat jako atlet a ve 14 letech ho vybrali, aby soutěžil za anglické školy na závodech v Lotyšsku, neměl však žádné cestovní doklady. Jeho učitel Watkinson mu následně pomohl s vyřízením britského občanství, jež mu bylo uznáno v červnu roku 2000.

Sir Mo říká, že chce vyprávět svůj příběh, aby změnil veřejné vnímání novodobého otroctví a obchodování s lidmi.

„Neměl jsem tušení, že existuje tolik lidí, kteří procházejí přesně tím samým jako já. Ukazuje to, jaké jsem měl štěstí,“ říká. „To, co mě skutečně zachránilo, čím jsem se odlišil, bylo, že jsem mohl běhat,“ dodává.

Britské úřady by mu mohly teoreticky občanství odebrat, protože ho získal podvodem. Ministerstvo vnitra už ale ujistilo, že žádné kroky proti atletovi vzhledem k tomu, že byl do země zavlečen, nechystá. „Proti siru Moovi nepodnikneme žádné kroky a naznačovat opak je chyba,“ uvedlo podle agentury AFP tiskové oddělení úřadu.

Žena, jež přivedla malého Moa do Londýna, odmítla záležitost komentovat. Dokumentární film „Pravý Mo Farah“ odvysílá BBC ve středu.

Reklama

Doporučované