Hlavní obsah

„Mohla za to italská vlajka.“ Ruský závodník hajloval, už přišel o licenci

Foto: instagram.com/artem.severiukhin/

Arťom Severjuchin při jednom ze svých závodů. Italský automotoklub už mu odebral licenci.

Reklama

Na nedělním šampionátu motokár v Portugalsku šokoval veřejnost ruský vítěz Arťom Severjuchin. Na stupních vítězů při slavnostním vyhlašování použil gesto připomínající nacistický pozdrav. Omluvil se, přesto mu hrozí problémy.

Článek

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zahájila v pondělí vyšetřování ruského závodníka motokár Arťoma Severjuchina, informuje britská BBC. Stalo se tak kvůli jeho chování při slavnostním předávání výhry uplynulou neděli v Portugalsku. Patnáctiletý mladík totiž po vítězství v prvním kole učinil urážlivé gesto připomínající hajlování, následně se začal smát.

Incident následně obletěl sociální sítě.

FIA označila jeho chování za nepřijatelné. „FIA potvrzuje, že začala vyšetřovat nepřijatelné chování pana Arťoma Severjuchina,“ napsala v prohlášení.

Kriticky se vyjádřil i jeho tým Ward Racing švédského majitele, který ho následně vyloučil. „Jednání Arťoma Severjuchina během slavnostního předávání cen 10. dubna 2022 bylo výhradně individuální a žádným způsobem nereprezentuje názory a hodnoty Ward Racing,“ uvádí se v prohlášení.

Severjuchin se následně za své chování na sociálních sítích omluvil a uvedl, že svého činu lituje. „Chtěl bych se omluvit za to, co se včera stalo na Evropském šampionátu motokár. Na pódiu jsem znázornil gesto, které mnozí vnímali jako nacistické gesto. Ale to není pravda. Nikdy jsem nacismus nepodporoval a považuji ho za jeden z největších zločinů proti lidskosti,“ cituje jeho slova britský The Mirror.

Předpažení podobající se hajlování ruský sportovec ospravedlňoval skutečností, že závodil pod italskou vlajkou. „Kluci před pódiem mi říkali, že v Itálii je v takových případech zvykem udeřit se do hrudi v oblasti srdce, abyste projevili vděčnost,“ cituje jeho slova server Eurosport.

Severjuchin závodil za italský tým, jelikož kvůli ruské invazi na Ukrajině nemůže nastoupit pod vlajkou Ruské federace. Italský automotoklub v úterý oznámil, že závodníkovi odebral sportovní licenci.

Reklama

Doporučované