Hlavní obsah

Největší návrat v dějinách sportu. Woods málem přišel o nohu, teď je zpět

Nezničitelný Tiger Woods se znovu vrací.

Reklama

Tohle je největší comeback v historii individuálního sportu. Nevadí, že ten druhý největší drží opět Woods z roku 2019. Až třetí zaznamenal před lety basketbalista Michael Jordan, když se vrátil po své baseballové eskapádě.

Článek

Od konce 90. let do začátku roku 2010 byl Tiger Woods středobodem golfového světa. Pozvedl tuto hru na jinou úroveň, udělal z ní globální show. Začal jako špičkový amatérský hráč ze Stanfordské univerzity, což by nebylo až tak výjimečné. Jenže pak získal více ocenění a titulů, než by se dalo spočítat. Od roku 1997 do roku 2010 byl světovou jedničkou 623 týdnů a vydělal přes 700 milionů dolarů.

Povedlo se mu něco neskutečného. Když si dnes většina lidí představí golf, první, co si vybaví, je jméno Tiger Woods. Najděte druhý takový sport. Nenajdete.

Tiger vyhrával a vyhrával, ale pak se něco zadrhlo. Od aféry kolem nevěry v roce 2009 to s ním šlo jako na horské dráze. Prošel si skoro vším: kromě rozvodu i zatčením za řízení pod vlivem alkoholu, autonehodami a zraněními. Během čtyř sezon dokonce nevyhrál jediný pořádný turnaj. Ze světové golfové jedničky se propadl na muže, který netušil, zda má jeho život na golfovém hřišti ještě vůbec nějakou budoucnost.

Ale Tiger Woods má tvrdý kořínek. V roce 2019 se vrátil a zázračně znovu vyhrál Masters. Bylo to jeho první vítězství na majors po 11 letech. Pro Tigera to byla strašně dlouhá cesta, ale jeho největší životní výhrou byl právě tento důležitý návrat.

Tiger Woods rád lidem dokazuje, že se mýlí.
Rory McIlroy

Teď se 46letý Tiger Woods vrací podruhé. Po těžkém zranění po vážné autonehodě, která ho před rokem v únoru málem stála pravou nohu. Rozhodnutím o hře na Masters vyslal do golfu obrovskou energii. Zdá se to neuvěřitelné, ale jakoby golf víc potřeboval Woodse než sám Woods golf. Atmosféra kolem Masters po oznámení o Tigerově účasti se dramaticky změnila. Přitom zřídkakdy jsme šli do prvního mužského majoru roku s tolika vzrušujícími mladými talenty.

Všichni si mysleli, že epické vítězství před třemi lety bylo absolutním vrcholem. 43letý veterán našel způsob, jak porazit ty nejlepší na světě se srostlými zády. Ale asi je třeba se pořádně probudit. Přidejte tři roky, několik titanových vzpěr a šroubů, které drží pohromadě Woodsovu pravou nohu. Ta se doslova roztříštila při ničivé nehodě jeho luxusního SUV Genesis, které se skutálelo z kopce na předměstí Los Angeles.

Vypadalo to na konec úžasné kariéry. Musel se znovu učit chodit, to byl první úkol. Správný drive, odpaly, pattování a dlouhá svižná chůze po hřišti, to byly až vzdálené vyhlídky. Po čase se už vědělo, že Woods má víc životů a že nakonec bude hrát. Málokdo ale věřil, že bude mít šanci stihnout superturnaj v Augustě. Červencový 150. otevřený šampionát ve skotském St. Andrews vypadal na soutěžní comeback mnohem realističtěji.

Jenže… „On rád lidem dokazuje, že se mýlí,“ poznamenal jeho dlouholetý soupeř Rory McIlroy. A trefil se.

Dnes je velmi nepravděpodobné, že se Woodsovo jméno nakonec objeví v horních patrech žebříčku turnaje v Augustě. Ale na tom nezáleží. Woods, pokud dohraje, dostane víc než „zelené sako“ vítěze. A stejně tak i celý turnaj, protože tyto chvíle se zapíšou do historie zlatým písmem a Woods se stane legendou legend.

Možná je to nespravedlivé, ale je to prostě tak. Nejdříve budou kamery zabírat Woodse. Jak si zavazuje tkaničky, mává publiku, odpaluje – bez ohledu na to, kam to poletí. Teprve pak si budou všímat favoritů turnaje. Třeba nové světové jedničky, nadějného Scottieho Schefflera, 25letého mladíka z Ridgewoodu v New Jersey. A možná se to i Schefflerovi podaří, i když historie říká, že pravděpodobnost „nováčků“ na vítězství je minimální.

Nic to však nezmění na tom, že sláva bude patřit tomu nevěrníkovi a mizernému řidiči Tigeru Woodsovi. Můžete s tím nesouhlasit, můžete protestovat, ale Augusta 2022 bude ve znamení největšího individuálního návratu v historii sportu.

Reklama

Doporučované