Hlavní obsah

Blázinec a magořina, říká o Pekingu sjezdařský veterán. Nejen kvůli covidu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kryštof Krýzl na loňských závodech v Cortině.

Reklama

Sjezdař Kryštof Krýzl jede už na své čtvrté hry. Jeho největším úspěchem je 8. místo ve slalomu na MS 2009 a vítězství v národních týmech ve finále Světového poháru 2009/2010. Uběhlo 12 let, ale pořád má chuť a chce bojovat.

Článek

Kryštofe, jak se těšíš na hry?

Víš, že docela ano? Mohly to být už mé páté hry, ale přišel jsem o ty poslední kvůli úrazu kolena. O to víc se těším teď.

Už jsi v Číně lyžoval, budeš mít malou výhodu oproti ostatním. Jaké to tam je?

Byl jsem v Číně dvakrát, ne tak daleko do Pekingu a bylo to zajímavé. Je tam třeba úplně jiný sníh. Všechno tam vzniká jak na zelené louce, vše je nové, dělají jim to lidi ze zahraničí, kteří mají zkušenosti… Používají nejmodernější technologie. Když to srovnám s Ruskem, tam taky všechno dělali narychlo, nacpali tam velké peníze, ale bylo vidět, že to bylo „rusky“ nedodělané, vnímal jsi tu nepečlivost. Myslím, že Čína bude dotažená.

A celkově, vadí ti olympiáda v Číně?

Bude to magořina, blázinec. I s tím covidem… Olympiáda by měla být někde jinde, kde je historie, kam můžou přijít diváci, kteří ocení, že to je vrcholný závod. A tady to tak nebude, to mne mrzí. Nedostanou se tam ani fanoušci…

Foto: Archiv Kryštofa Krýzla, Seznam Zprávy

Český sjezdař Kryštof Krýzl.

Zmínil jsi covid. Jak se na to celé díváš?

Podívej, sám jsem očkovaný, ale nemám třetí dávku. Nekomplikuju to, nejsem hysterický a nejsem ani na jedné straně. Ale když jsem covid sám dostal, bylo mi hodně blbě. Tak jsem si řekl selským rozumem, jestli mi vakcíny pomůžou nedostat to znovu v horší formě, tak do toho jdu. Ale nemysli si, každé očkování jsem fakt cítil několik dní. A proto se třetí dávkou už počkám, aby mne to nějak neovlivnilo.

Co to znamená, že ti bylo blbě?

Měl jsem covid předloni na přelomu srpna a září. Dostal jsem šílený horečky, až halucinogenní stavy. A brutálně mne chytla záda, nemohl jsem se vůbec předklonit. Nechci to dramatizovat, neumíral jsem, ale týden jsem byl úplně hotový a jen jsem ležel.

Jak to s tebou teď vypadá? Na co se v Pekingu cítíš?

Ambice moc neřeším, chci předvést maximum. Vím, že chceš čísla, tak dobře, snad do 15. místa by to byla paráda. Mohly by tomu pomoc kvóty, které trochu omezují nejsilnější týmy. Uvidíme, sám si to nedovedu představit.

Program alpského lyžování na ZOH v Pekingu 2022

DatumČasKdoDisciplína
7. 2. (odloženo z 6.2., vítr)4:00 - 6:20mužiSjezd
7. 2.3:15 - 8:40ženyObří slalom - jízda 1 a 2
8. 2.4:00 - 6:15mužiSuperobří slalom
9. 2.3:15 - 9:00ženySlalom - jízda 1 a 2
10. 2.3:30 - 5:45mužiSuperkombinace (sjezd a slalom)
11. 2.4:00 - 6:00ženySuperobří slalom
13. 2.3:15 - 8:50mužiObří slalom - jízda 1 a 2
13. 2.3:15 - 9:00mužiSlalom - jízda 1 a 2
15. 2.4:00 - 6:00ženySjezd
17. 2.3:30 - 8:20ženySuperkombinace (sjezd a slalom)
19. 2.4:00 - 6:00muži i ženySoutěž družstev

Kompletní program ZOH v Pekingu naleznete ZDE.

Kde máš největší šance? V kombinaci nebo v obřáku?

Kombinaci bohužel nemůžu jet. To mne mrzí, protože olympijská sjezdovka je zajímavá. Sjezd mi připadá hezký, je členitý, v hezkém prostředí, skoky… mohlo by to být zajímavé. Stalo se to tak, že jsem nechtěl riskovat sjezdy, a tak jsem si nestačil vyjet účast. Je tam pravidlo, že v nějakém cyklu musíš absolvovat určitý počet startů v dané disciplíně. A to jsem nesplnil. Ta čísla jsou někdy trochu zvláštní, nepřehledná…

Dostal jsem šílený horečky, až halucinogenní stavy. A brutálně mne chytla záda, nemohl jsem se vůbec předklonit. Nechci to dramatizovat, neumíral jsem, ale týden jsem byl úplně hotový a jen jsem ležel.
Kryštof Krýzl

Takže se budeš těšit hlavně na obřák?

Jo. Obřák mi šel v poslední době pocitově dobře, konkrétně ve svěťáku. Jel jsem tři závody. Ten první v Söldenu se mi sice nepovedl, ale dva další už byly nadějné. Ve Val d'Isère jsem udělal chybu po startu a těsně mi utekl postup do druhého kola. V Adelbodenu jsem jel na postup a vypadl jsem blbou chybou těsně před cílem. Jinak to byl můj nejlepší výkon za několik posledních let. Na mezičasech jsem byl dobrý…

Měl jsi v poslední době i výborné výsledky v Evropském poháru…

To určitě, byl jsem 3. a 4., fakt se mi dařilo.

Jak to máš se slalomem?

Málokdy je všechno na 100 %. Já se trošičku zranil v momentě, kdy jsem se chtěl soustředit na slalom. Obřáky šly dobře, tam mne to nelimitovalo, ale slalomu jsem nemohl dávat tolik, co potřeboval. Začal jsem trochu pozdě a teď to doháním. Oproti ostatním mám najeto jen 80 % tyčí. A to se někde projeví.

Ale z těch velkých zdravotních problémů po úrazu kolena ses už úplně vyhrabal?

Koleno je naprosto perfektní. Jinak ta zranění vždycky byla a budou, tak to prostě je i všude kolem mne. Třeba Nor Braathen si loni urval vazy a teď vede slalom.

Sleduješ mimochodem taky tu obrovskou vyrovnanost zejména v točivých disciplínách? Co se to stalo?

Svěťák je moc zajímavý, je to super. Dnes je tam víc týmů, které mají profesionální zázemí a fungují na nejvyšší úrovni. Hodně se to vyrovnává. Absolutně fantastický je slalom, tak vyrovnaný snad nikdy nebyl. Vyhrávají lidi s čísly 30, 38…, je to teď mnohem zajímavější než v době Hirschera. To samozřejmě není nic proti němu.

Jak to bude s týmovým závodem?

Myslel jsem si, že bychom mohli překvapit, ale asi nepojedeme v nejsilnějším složení. Škoda. Visí otazník nad startem Dubovské i Ledecké… Možná by byla škoda tam nenastoupit v nejsilnější sestavě. Ten závod je taková zvláštní loterie, může se tam stát všechno.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované