Hlavní obsah

Ester Ledecká další medaili nezískala, při sjezdu vyjela mimo trať

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká na trati v Pekingu.

Reklama

aktualizováno •

V Pekingu se jel sjezd žen. Ester Ledecké ale závod nevyšel a skončila 27.

Článek

Ester Ledecké se další pokus o zisk olympijského zlata nevydařil. Při sjezdu žen v Pekingu vyjela z trati a přestože se dokázala vrátit, získala velkou ztrátu a nakonec skončila 27. Vítězkou se stala úřadující švýcarská mistryně světa Corinne Suterová. O 16 setin sekundy porazila obhájkyni zlaté medaile Sofii Goggiaovou z Itálie. Bronz získala další Italka Nadia Delagová.

Před závodem pro Ester platilo to samé, co před začátkem superobřího slalomu, v němž skončila na skvělém pátém místě. Jakékoliv umístění v první desítce bude pořád úspěch.

Co všechno tentokrát hrálo roli? Seznam Zprávy ještě před závodem oslovily experty, zejména šéftrenérku ženské reprezentace alpských disciplín Evu Kurfürstovou.

Zázračný návrat favoritky

Hlavní pravidlo zůstává stejné jako pro závod v SG. Ve srovnání se snowboardem je konkurence na lyžích obrovská. Mnohonásobně větší. Do hry se navíc téměř zázračně vrátila nejsilnější soupeřka Italka Sofia Goggiaová (těsně před olympiádou se zranila). Podle tréninkových jízd se zdálo, že je ve formě. Takže byly vlastně ve hře všechny favoritky s výjimkou Američanky Breezy Johnsonové (také se zranila před olympiádou).

„Goggiaová má nějakou vlasovou zlomeninu nohy. Můj názor je, že musí mít velmi moderní lékařskou podporu. Hodně se teď pracuje s kmenovými buňkami – je to samozřejmě povolené – a medicína se tím už pár let zabývá,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy Eva Kurfürstová. „Jinak by bylo téměř abnormální, aby se vrátila tak rychle. To by bylo proti fyziologickým zákonům. Špičková v oboru je shodou okolností klinika v Milánu. Dost novinek se dostává do dalších sportů z fotbalu, protože tam jsou velké peníze.“

Tréninková čísla jsou zajímavá jen navenek. My trenéři se tomu smějeme, zdaleka ne každý jezdí trénink naplno. Ani Ester.
Eva Kurfürstová

Ale pojďme zpět k Ester Ledecké. Co víme o tréninkových jízdách?

Výslednými časy nepropadla, ale ani nijak nezazářila. Zajela 7. a 12. místo. V pondělí při druhém tréninku vynechala jednu branku a tým ji pak radil, jak ji správně projet. Co to znamená a můžeme z toho něco vyvozovat? Eva Kurfürstová je přesvědčena, že běžný fanda lyžování se z toho moc nedozví.

„Tréninková čísla jsou zajímavá jen navenek. My trenéři se tomu smějeme, zdaleka ne každý jezdí trénink naplno,“ vysvětluje česká expertka. Ani Ester tak nejede. Především si testuje určité úseky, aby pak mohla dobře pracovat se stopou, najít tu ideální. „Není nic horšího, než když při závodě vjede do nějakého úseku podstatně rychleji a pak to vpálí do sítě, jako se jí to stalo před časem v Crans Montaně,“ zdůraznila Eva Kurfürstová.

Sjezdovku nikdo neznal

Česká sjezdařka proto nemusí „drtit“ celou trať naplno, zejména ne v rovných úsecích. Je zbytečné, aby byla po celou dobu v top aerodynamické pozici. Trenéři sledují její stopu a analýzu rychlosti jednotlivých úseků pak dostanou od oficiální časomíry FIS. „Tým Ledecké má také hodně dobře zmapovaná videa. Jsou schopni vylézt na strom a z kilometru z protějšího kopce si vše přiblížit a odhadnout stopu. Pak se podívají na video, jak jel soupeř a porovnají si to,“ uvedla česká expertka.

Výhodou pro Ester byla určitě sjezdovka, kterou dosud nikdo neznal. Všechny tak měly stejnou startovací pozici.

Jaký ženský sjezd vlastně byl? Jelo se na stejné trati jako mužský sjezd a také ženské SG. Jen oproti mužské trati byla ženská pista zkrácena a jelo se z nižšího místa. Trať je tak koncipována, že zejména v užší části nahoře i dole toho není moc co vymyslet. Prostřední část kolem Suger jumpu měly ženy pomalejší, ale v jiných pasážích jely skoro stejně rychle jako muži.

Rozhodující místa

„Je to zajímavá trať. Není lehká ani těžká, ale má těžší místa. Přitom není nebezpečná, jsou tam po sobě tři skoky, které mají dobrý tvar. Sjezdařky budou v letu kopírovat terén a nebudou dopadat do roviny, což je dobře i pro Ester. „Těžký je nájezd do ledového koryta i výjezd. V samotném korytu je to pak postavené trochu SG způsobem. Oblouky jsou přikloněné a tam je důležité, aby už při průjezdu kolem brány směřovala Ester na bránu další, jinak by točila proti svahu a zbrzďovala se. Bude velmi důležité, aby měla správné načasování oblouku. Ona to umí, byť právě tam je místo, kde v SG ztratila medaili,“ vysvětluje Kurfürstová.

Velmi důležitá bývá ve sjezdu i startovací pozice. Startovní číslo. 2 v SG pro Ester úplně dobré nebylo. Teď měla k dispozici čísla 1, 3 a 5 a vybrala si pětku. To není špatné, protože už bude mít informace z trati. „Je to dobré číslo, ale víte, jak to je, vždycky jde nakonec jen o nějaký kalkul,“ připomíná česká odbornice.

Až Ester Ledecká dojede, bude to ale nejméně půl hodina napjatého čekání. S číslem 19 totiž pojede Švýcarka Lara Gut-Behramiová a s dvacítkou Rakušanka Tamara Tipplerová, velké favoritky závodu.

Důležité bude i počasí. Zatímco v pondělí bylo znovu krásně, v úterý během sjezdu se má zatahovat a mohl by začít znovu padat sníh. Předpověď hlásí ráno -23 stupňů, na startu -18 a -10 v cíli.

„Všichni vymýšlejí to nejlepší, Švýcaři mají dokonce svého meteorologa, který hlásí počasí po minutě,“ řekl Seznamu Zprávy český reprezentant Kryštof Krýzl, který dojel v obřím slalomu na slušném 19. místě.

Všichni vymýšlejí to nejlepší, Švýcaři mají dokonce svého meteorologa, který sleduje počasí po minutě.
Kryštof Krýzl

I lyže na sjezd má už Ester Ledecká vybrané. Její dvorní servisman Miloš Machytka má z cca deseti párů připraveny dvoje až troje lyže. Ale v podstatě už ví, na kterých Ester pojede. Podle Evy Kurfürstové měl tým Ester určitě na výběr dost kvalitních párů. A trenér Tomáš Bank s lidmi od Atomiku měli čas je otestovat. Tým už má dost informací a nikde není psáno, že by nové lyže neměly frčet. „Mělo by to klapnout,“ soudí česká expertka.

Co se namazání týče, podle Evy Kurfürstové, je už vybraný pár určitě také namazaný. „Dokážu si představit, že je vosk ve více vrstvách. Základní je tvrdá a pak jsou méně a méně tvrdé. Nejstudenější jsou v základu a nejteplejší nahoře. Vrchní vrstva pak určitě nebude vosk fluorový, ten se na takové teploty nepoužívá.“

Reklama

Doporučované