Hlavní obsah

Mobily nechte doma, varují země olympioniky. Bojí se čínské špionáže

Foto: Profimedia.cz

Maskot zimních olympijských her 2022.

Reklama

Němečtí olympionici dostanou pro blížící se hry nové mobilní telefony. Důvodem jsou pravděpodobně obavy ze špionáže čínských tajných služeb. Před špehováním varují i v dalších státech.

Článek

Mobilní telefony s nadsázkou na jedno použití zřejmě „vyfasují“ němečtí sportovci, kteří se chystají vyrazit na zimní olympijské hry do Pekingu. Kvůli riziku špionáže to doporučil Německý olympijský svaz (DOSB), píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Každý účastník her musí mít v mobilu nainstalovanou aplikaci My 2022 a už čtrnáct dnů před příletem do Číny do ní každý den zadávat svůj zdravotní stav a teplotu a také výsledky testů na koronavirus. Aplikaci na monitoring zdravotního stavu si ale němečtí sportovci nemají instalovat do soukromých telefonů, nýbrž do náhradních.

Telefony a počítače po návratu zničí

DOSB výslovně neuvádí jako důvod doporučení riziko špionáže. Konkrétně o něm ale mluví Britové a Nizozemci, kteří svým sportovcům doporučili stejný krok. Britský olympijský výbor varoval sportovce, aby si do Číny nebrali své soukromé telefony, a nabízí jim náhradní.

Bez soukromého telefonu i počítače pojedou z nařízení olympijského výboru Nizozemci. Náhradní zařízení, která dostanou speciálně pro hry, mají být navíc po návratu domů zničena, informoval tamní deník De Volkskrant. Stejně se v Nizozemsku dlouhodobě postupuje i po návratu diplomatů nebo úředníků z Číny.

Nizozemský výbor výslovně varoval před nebezpečím špionáže ze strany čínských tajných služeb. Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru odmítl varování Nizozemců komentovat.

Nizozemský deník připomíná, že sledování a odposlechy v místech ubytování sportovců, novinářů i návštěvníků her byly praxí čínských úřadů už při hrách v roce 2008.

Zimní olympijské hry bude Peking hostit od 4. do 20. února.

Reklama

Doporučované