Hlavní obsah

Olympijská blamáž, kterou si nikdo nezasloužil. Ani ruská krasobruslařka ne

Foto: LEHTIKUVA/Jussi Nukari, ČTK

Kamila Valijevová během krátkého programu žen v Pekingu 15. února 2022.

Reklama

aktualizováno •

Pokud se nestane něco zcela mimořádného, patnáctiletý ruský talent Kamila Valijevová vybojuje v Pekingu olympijské zlato. Které možná dostane. A možná ne. V začarovaném kruhu s ní uvázly i další krasobruslařky.

Článek

Pamatujete si z letní olympiády v roce 2004 tu dojemnou chvíli, kdy česká atletka Věra Cechlová se slzami v očích a za potlesku diváků přebírala bronzovou medaili?

Jistěže ne. Nikdy se to nestalo. Diskařka, která jela do Atén ve famózní formě a patřila k adeptkám na nejlepší umístění, skončila nakonec s „bramborovou“ plackou. Až po letech ukázaly přesnější laboratorní testy vzorků odebraných medailistkám, že původně stříbrná běloruská závodnice si k výsledku dopomohla dopingem. Brala anabolické steroidy. Dodatečně ji diskvalifikovali a Cechlové přišla bronzová medaile poštou. Trvalo to devět let.

Z dodatečného zisku se radovala. Oslavila ho. Splnila si olympijský sen, pro který obětovala mnoho. Ale: „Mrzí mě, že mi nebylo dopřáno být tehdy na stadionu při vyhlášení vítězů a postavit se na ty stupně,“ svěřila se České televizi.

Krasobruslařky, které ve čtvrtek už začaly své jízdy ve finále olympijské soutěže v Pekingu, mohou jen doufat, že je nepotká stejný osud. Tedy že na případné medaile nebudou čekat léta. Už teď ale vědí, že je nečeká žádný květinový ceremoniál. Žádné stupně vítězů. Nepodají o nic horší výkon, ale slavnost, která je vyvrcholením let dřiny, odříkání a bolesti, se zkrátka konat nebude. Kvůli případu Valijevová.

Těžko vám nejskloňovanější dopingový skandál her v Pekingu mohl uniknout. Kamila Valijevová, patnáctiletý ruský supertalent, který skáče čtverné skoky, jako by to vůbec nic nebylo, a ještě u toho působí ladně jako Odetta z Labutího jezera, je v hledáčku vyšetřovatelů. Poté, co absolvovala týmovou soutěž, v níž sportovci Ruského olympijského výboru vybojovali zlato, přišla z laboratoře ve Stockholmu zpráva o pozitivním dopingovém nálezu. Konkrétně šlo o vzorek A odebraný 25. prosince 2021, v němž byl nalezen trimetazidin. Látka, jež se běžně využívá k léčbě anginy pectoris – zvyšuje průtok krve do srdce a omezuje rychlé výkyvy krevního tlaku. Na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA je od roku 2014.

Mezinárodní olympijský výbor kvůli nálezu pozastavil slavnostní ceremoniál, a tak své medaile nedostal ani ruský tým, ani druzí Američané, ani třetí Japonci. Kteří všichni prošli (a opakovaně procházejí) dopingovou kontrolou s čistým štítem.

O pár dní později tříčlenný panel Rozhodčího soudu pro sport (CAS) rozhodl, že Valijevové navzdory nálezu umožní startovat v individuální soutěži. Ale stejně jako u týmů ani v soutěži jednotlivkyň se žádné medaile předávat nebudou.

„Pokud slečna Valijevová skončí mezi třemi nejlepšími závodnicemi v soutěži, nebude se konat žádný květinový ceremoniál ani žádný medailový ceremoniál. (…) Mezinárodní olympijský výbor (MOV) po konzultaci s dotčenými sportovci a olympijskými výbory daných zemí zorganizuje důstojné medailové ceremoniály, jakmile bude případ slečny Valijevové uzavřen,“ stojí v prohlášení MOV.

Jak už jsme popsali, argumenty rozhodců, kteří dali Valijevové zelenou, se opírají o to, že stále chybí výsledky testu vzorku B odebraného na ruském šampionátu onoho 25. prosince. Nerozhodovali tedy o tom, zda Ruska porušila, či neporušila pravidla, ale zda je dost důkazů pro to, aby pravděpodobnou olympijskou vítězku vyřadili ze hry. A usoudili, že riziko „nenapravitelných škod“ je vysoké.

„Hlavní prioritou je blaho slečny Valijevové. Případ se stále vyšetřuje a není možné teď vyvozovat jakékoli závěry,“ citoval list South China Morning Post mluvčí MOV Marka Adamse. „Pokud je mi známo, vzorek B ještě ani nebyl otevřen. A ona už je v centru nejrůznějších spekulací, což pro ni musí být velmi těžké. Měli bychom být všichni velmi zodpovědní v tom, jak o celé záležitosti mluvíme.“

Druhá věc, kterou rozhodci vzali v potaz, je nízký věk závodnice. CAS uvedl, že Valijevová je podle regulí chráněnou osobou a vztahují se na ni trochu jiná pravidla.

A tady už přicházejí nejasnosti. Protože antidopingová agentura takový výklad striktně odmítla a má jednoznačně za to, že Valijevová pokračovat neměla. „Jsme verdiktem zklamáni,“ uvedla WADA na svém webu. „Vypadá to, že se arbitráž rozhodla nepostupovat podle antidopingových pravidel. (…) Kodex WADA neumožňuje výjimky ze suspendací ani v případě nezletilých.“

WADA rozstřílela i další argument, který na stůl položil CAS. Totiž že pro Rusku bylo těžší se bránit, jelikož výsledek jejího pozitivního testu měl zpoždění 44 dnů. Problém je, že se o zdržení nejspíš „postarali“ sami Rusové. „Podle našich informací ruská agentura vzorky odeslané do laboratoře ve Stockholmu neoznačila jako prioritní. Laboratoř proto nemohla vědět, že je potřeba je vyhodnotit přednostně,“ píše WADA.

A jsou tu další přitěžující okolnosti. Jak napsala agentura AP, trimetazidin zjevně není jedinou podpůrnou látkou, která se dostala Valijevové do oběhu. Ještě než vypukla její dopingová aféra, zapsala do formuláře antidopingové kontroly dvě další jiné látky, jež se používají ke zlepšení srdeční činnosti. Obě jsou legální, povolené.

Jedná se o výživový doplněk L-karnitin a Hypoxen. „Hypoxen, lék určený ke zvýšení průtoku kyslíku do srdce, se nedávno pokusila Americká antidopingová agentura neúspěšně dostat na seznam zakázaných látek. L-karnitin je další zesilovač výkonu zvyšující kyslík. Ten je zakázán, pokud je podáván injekčně nad určité prahové hodnoty,“ napsala AP.

Není bez zajímavosti, že se druhá z látek stala ústředním bodem dopingové kauzy kouče vytrvaleckých hvězd Alberta Salazara. Trojnásobný vítěz newyorského maratonu, který trénoval například čtyřnásobného olympijského vítěze Mo Faraha či neméně hvězdnou Sifan Hassanovou, dostal nakonec za doping ve své skupině čtyřletý zákaz činnosti.

Kombinace těchto látek s 2,1 nanogramu trimetazidinu, léku nalezeného ve vzorku Valijevové z 25. prosince, je podle generálního ředitele Americké antidopingové agentury Travise Tygarta „indikací toho, že se děje něco vážnějšího“. „Všechno se to užívá ke zvýšení výkonu. Takže to zcela podkopává důvěryhodnost její obhajoby,“ uvedl pro AP Tygart.

V tomto kontextu je nutné dodat, že Spojené státy mají své medailové naděje a krasobruslení patří u diváků v USA k těm nejsledovanějším sportům. Ale mít tři látky v těle a tvrdit o té jedné nepovolené, že se do oběhu dostala jaksi omylem, protože Ruska byla v kontaktu s léky svého dědečka?

Přesně tím se tým kolem Valijevové u arbitrů hájil. „Její právníci přinesli několik důkazů, které vinu zpochybňují. Zakázaná látka se jí měla dostat do těla poté, co si omylem vzala dědovy léky na srdce,“ citovala agentura Reuters předsedu disciplinární komise MOV Denise Oswalda.

Ruská média zas psala o tom, že Valijevová omylem pila ze stejné sklenky jako její děda, který zřejmě právě tou zapíjel své léky. List The New York Times informoval, že Kamilin děda dokonce natočil video, v němž ukazuje balíček předepsaných prášků, které dostává na prevenci srdečních záchvatů. A Hypoxen? „Matka krasobruslařky ve stejné nahrávce uvedla, že její dcera užila Hypoxen kvůli variabilitě srdeční frekvence,“ napsal list.

Ať tak, či onak, vinit patnáctiletou dívku, že si sama naordinovala stimulující léky, nemůže nikdo. I největší kritici směřují své výhrady zejména na ruský krasobruslařský svaz a trenéry.

Ale stín pochyb, jak dobrá tedy Kamila Valijevová vlastně je, už se nad závodnicí vznáší.

Asi nejlépe to dokumentuje poznámka někdejší olympijské šampionky, americké krasobruslařky Tary Lipinské. Své zlato vybojovala v roce 1998 v Naganu a bylo jí tehdy – patnáct let. Dnes mimo jiné komentuje krasobruslařské závody pro NBC. Když viděla Rusku na ledě, opakovaně prohlásila, že je tou nejlepší krasobruslařkou, jakou kdy viděla. „Ale můžu to říct teď? Cítím se naštvaně. A dezorientovaně,“ uvedla Lipinská.

Ta spolu s jiným bývalým krasobruslařským šampionem Johnnym Weirem komentovala pro NBC i krátký program žen, který Valijevová v Pekingu ovládla. Jak upozornil server The Huffington Post, dva běžně velmi upovídaní komentátoři během vystoupení Rusky sotva řekli slovo. K výkonu se vlastně nevyjádřili. Ale své pocity nakonec dali najevo.

„Cítím, že k tomu mohu říct jenom to, že… tohle byl krátký program Kamily Valijevové na olympiádě…“ hlesl Weir. Lipinská: „A já cítím – kvůli všem ostatním krasobruslařům zde na olympiádě – potřebu zopakovat, že měla pozitivní test. A že jsme tuhle jízdu neměli vidět.“ Weir: „Ano. Je nám moc líto, že tohle zastínilo vaše olympijské hry.“

Reklama

Doporučované