Hlavní obsah

Olympijský sen extrémně chudé čínské čtvrti se rozplývá. Udeřila pandemie

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek pořízený 28. prosince 2021 zobrazuje pódium pro slavnostní předávání cen v Čang-ťia-kchou.

Reklama

Ještě v roce 2019 byla čtvrť Čchung-li „extrémně chudá“. Při nadcházejících ZOH má být srdcem hlavního dění. Pandemie jí ale udělala čáru přes rozpočet. Pokud se diváci do areálu vůbec dostanou, fandit budou maximálně potleskem.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Svěřte zimní olympijské hry Číně a Si Ťin-pching se osobně zaručí, že budou „fantastické, mimořádné a skvělé“.

Psal se rok 2015. Vůdce Čínské lidové republiky vystoupil ve státní televizi a několik hodin před rozhodnutím Mezinárodního olympijského výboru o budoucím pořadateli zimní olympiády celému národu přednesl svůj slib.

Ambiciózní plán však nepočítal s pandemií covidu-19. Dnes už organizační výbor neplánuje víc než zefektivnit bezpečnost, omezit počet diváků a prosadit přísná pravidla sociálního distancování. Původní slib se tak přeměnil v „jednoduché, bezpečné a skvělé“ hry – na hony vzdálené od Siho představ z roku 2015.

Neproměněné ambice

Oficiálním hostitelským městem her je Peking. Spousta lyžařských a snowboardových akcí se ale bude konat v Čang-ťia-kchou, městě v provincii Che-pej ležícího asi 180 kilometrů od hlavního města.

Čang-ťia-kchou doufalo, že mu hry pomůžou prorazit na mezinárodní scéně a promění ho v přední centrum zimních sportů a zelené energie.

Městská hornatá čtvrť Čchung-li, kde sportovní akce proběhnou, byla až do května 2019 klasifikována jako extrémně chudá. Nyní však mezi horami ční řada luxusních hotelů, mezinárodních obchodních řetězců, sedm lyžařských středisek, dvě vysokorychlostní nádraží a čtyři dějiště vystavená speciálně pro zimní olympiádu.

Podle oficiálních údajů má přibližně každý pátý ze 105 tisíc obyvatel zaměstnání týkající se zimních sportů. „Bez zimních olympijských her by Čchung-li bylo stále pozadu a na současnou úroveň by se pravděpodobně dostalo až o tři desetiletí později,“ řekl Ťia Mao-tching, generální ředitel společnosti pro výstavbu a rozvoj olympijských sportů. Pandemie covidu-19 v kombinaci se sérií diplomatických bojkotů však ambice města narušila.

Cizinci se kromě sportovců a sportovních funkcionářů na hrách vyskytnou jen zřídka a Peking zatím nepotvrdil, zda umožní účast alespoň domácímu publiku.

Organizační výbor již zakázal vstup divákům ze zámoří. Minulý měsíc uvedl, že každý, komu bude povoleno her se zúčastnit, nebude smět povzbuzovat pokřikem. Podpora sportovcům se omezí jen na potlesk.

Čchung-li během předpandemické lyžařské sezóny od listopadu 2018 do dubna 2019 přivítalo téměř 3 miliony návštěvníků. V úterý 4. ledna se oblast uzavřela, a to včetně vysokorychlostního nádraží v srdci horské oblasti, které bude sloužit už jen potřebám sportovců. Zavřená bude až do 30. března – čtrnáct dní po skončení zimní paralympiády – kdy budou uzavřeny i všechny místní sjezdovky. Místní vláda v oznámení uvedla, že tyto „cílené kontroly“ „učiní mezinárodní mega hry bezpečnějšími“.

V současné době se všichni cestující před vstupem do oblasti musí předem zaregistrovat u místních úřadů, předložit doklad o negativním testu starém maximálně 48 hodin a poskytnout cestovní záznamy za předchozí dva týdny.

Pandemie také zbrzdila probíhající stavební práce. Novináři média South China Morning Post se do areálu vypravili na konci prosince, a přestože vláda před dvěma lety slibovala stihnout poslední stavební úpravy do roku 2021, zjevně není hotovo.

Národní centrum běžeckého lyžování v Čchung-li, které bude pořádat závody v běhu na lyžích a severské kombinaci, je podle Li Čen-lunga, správce zařízení, dokončeno z 90 procent. „V plánu skutečně došlo k určitým zpožděním, ale poslali jsme na místo více pracovníků,“ řekl Li.

Prozatím se předpokládá, že diváci kvůli pravidlům sociálního distancování zaplní polovinu z přibližně dvou tisíc míst. Místa na stání budou uzavřena, uvedl Li. „Pandemie je tak nepříjemná, že je světovým veřejným nepřítelem,“ řekl Ťia. „Vzhledem k nejistotě způsobené pandemií budou muset být kontrolní opatření flexibilní,“ dodal.

Podle čínského zpravodaje BBC Stephena McDonella budou sportovci mířící na ZOH po příjezdu do Číny žít jen ve své bublině, oddělení od ostatních budou i při cestě vysokorychlostními vlaky. Nebudou tak po příjezdu do Čang-ťia-kchou muset být v karanténě.

Dlouhodobější benefity

Kromě některých dekorací v místních parcích a pohledu na obří konstrukci ve tvaru létajícího talíře v horách s výhledem na Čchung-li – nově vybudované Národní skokanské centrum – se zdá, že má blížící se olympiáda na centrum města Čang-ťia-kchou jen omezený dopad.

Ekonomika města vzrostla během prvních třech čtvrtletí roku o 7,5 procenta, což je méně než celostátní průměr 9,8 procenta i průměr provincie 7,7 procenta, ukazují oficiální údaje. Přesto Ťia vyjádřil naději, že hry přinesou změnu v dlouhodobém horizontu.

Město v provincii Che-pej zamořené smogem například doufá, že mu hry pomohou přeměnit se na centrum čisté energie.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) čelí i otázkám o ekologických nákladech her. Sjezdovky totiž vyrostly v chráněné přírodní rezervaci. Podle propočtů Čína k vytvoření požadovaného množství umělého sněhu spotřebuje asi 181 milionů litrů vody.

„Mohly by to být ty nejneudržitelnější zimní olympijské hry, jaké se kdy konaly,“ řekla pro The Guardian profesorka Carmen de Jongová, geografka na Univerzitě ve Štrasburku. „Tyto hory nemají prakticky žádný přírodní sníh.“ Umělý sníh je podle ní náročný na vodu a energii, poškozuje zdraví půdy a způsobuje erozi.

Organizátoři tak k výrobě umělého sněhu plánují využít větrnou energii a zásoby dešťové vody. Recyklovatelný by měl být i materiál používaný k výstavbě nových olympijských míst.

Čang-ťia-kchou do olympijské zóny plánuje nasadit 655 vodíkových autobusů a v městských oblastech provozuje flotilu 444 autobusů, které dosud přepravily 62 milionů cestujících, uvádí státní agentura Sin-chua.

Výzkumný ústav vodíku a obnovitelné energie Čang-ťia-kchou provedl spolu s americkou energetickou nadací studii o provozu autobusů na vodíkový pohon v chladných oblastech, která prokázala, že mohou v těchto podmínkách fungovat efektivně.

Město také pracuje na tom, aby umožnilo výrobcům zimního sportovního vybavení vstup do průmyslového parku Zhangjiakou Ice & Snow Sports Equipment Industrial Park, zřízeného v srpnu 2018, kde nyní sídlí hlavní dodavatel vybavení pro severoamerickou NHL.

Po podepsání dohod se 48 společnostmi přilákal průmyslový park vládní investice ve výši přibližně 1,1 miliardy juanů (asi 3,8 miliardy korun) a usadilo se tam 22 společností, včetně čtyř zahraničních z Francie, Itálie a Švýcarska.

Zájem o přesun továrny projevil i americký výrobce snowboardů, ale plán se kvůli pandemii stále plně neuskutečnil, řekl novinářům během nedávného turné Paj Ťien-chaj, místní úředník odpovědný za průmyslový park.

Navzdory nejistotě Paj očekává, že se produkce do roku 2025 téměř zdvojnásobí. „Nyní máme větší ideály než zimní olympijské hry… Náš park začal plánovat postolympijskou ekonomiku,“ dodal.

Reklama

Doporučované