Hlavní obsah

Střet s realitou: Čína mění covidovou strategii pro olympiádu

Foto: Profimedia.cz

Žena v roušce prochází kolem olympijského maskota Bing Dwen Dwen.

Reklama

Model „nulové tolerance“ covidu-19 se pro ZOH v Pekingu ukázal jako neproveditelný. Organizátoři místo utopické strategie volí realističtější model „nulového šíření“, který by měl udržet v bezpečí čínské obyvatele.

Článek

Podle Briana McCloskeyho, vedoucího lékařského expertního panelu pro Peking 2022, dělá problémy zejména nakažlivější varianta omikron. Ukazuje se však, že takzvaná „uzavřená smyčka“, neboli izolační bublina, která udržuje olympijskou rodinu od zbytku země, svůj účel zatím splňuje.

Z přibližně 340 tisíc testů provedených mezi 4. a 22. lednem vzešlo 72 pozitivních případů. „Samozřejmě se obáváme, že bude mít význam varianta omikron,“ řekl McCloskey během online technického brífinku Mezinárodního olympijského výboru (MOV). „Po celém světě mimo Čínu sledujeme, jak rychle roste počet případů právě kvůli omikronu. Proto očekáváme, že bude pozitivních přibývat. Taková už je povaha nemoci.“

S každým dalším testováním v bublině ale nových pozitivních případů ubývá, dodal McCloskey. „Čísla nakažených sportovců jsou stále relativně malá, ale u ostatních zúčastněných jde zhruba o stejné počty, jaké jsme viděli na olympiádě v Tokiu, což jsme i očekávali,“ dodal. „Rád bych jen připomněl, že v uzavřené bublině nikdy nebylo cílem nula případů. Cílem je nulové šíření. Proto bublina existuje, to je to, co chrání obyvatele Číny před účastníky přijíždějícími z celého světa.“

První výsledky

Mezinárodní olympijský výbor a organizátoři Pekingu 2022 zveřejnili první statistiky týkající se covidu-19. V období od 4. do 22. ledna lékařský personál otestoval na pekingském letišti 2 586 lidí, potvrdilo se 39 případů. V rámci bubliny bylo provedeno 336 421 testů, z toho 33 bylo pozitivních. Nikdo ze 171 sportovců, kteří zatím do Číny dorazili, pozitivní nebyl.

MOV tvrdí, že všichni pozitivně testovaní skončili v izolaci a s jejich blízkými kontakty bylo naloženo v souladu s příručkami Pekingu 2022 o protikoronavirových opatřeních. MOV neuvedl, zda byla mezi 72 pozitivními detekována varianta omikron.

Všichni sportovci, funkcionáři a další, kteří budou do uzavřené bubliny vstupovat, musí být před odletem a po příjezdu do Pekingu testováni. Testování bude probíhat denně ve všech olympijských zónách. Dbát se bude také na to, aby se do olympijské bubliny nedostal nikdo s falešně negativním testem.

Přestože jsou případy v Číně jen nepatrným zlomkem nárůstu v zemích po celém světě, posledních pár čínských ohnisek bylo pro přísnou politiku „nulové tolerance“ zkouškou. Představitelé Pekingu v neděli uvedli, že nechají otestovat dva miliony obyvatel čtvrti, kde se nedávno objevilo několik pozitivních případů. Lidé z vysoce rizikových oblastí mají zakázáno vycházet z domu.

„Musíme vyvinout veškeré úsilí, abychom co nejrychleji zastavili šíření tím, že přijmeme pevná, přísná a rozhodná opatření,“ řekl na brífinku Sü Che-ťien, mluvčí pekingské městské vlády.

McCloskey také odmítl obavy vyjádřené některými německými trenéry začátkem měsíce, že by mohlo být s testy uvnitř uzavřené bubliny manipulováno. Testy mají provádět pekingští lékaři a vzorky zpracuje čínská laboratoř.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

„Všichni pracují podle dohodnutých mezinárodních standardů,“ řekl McCloskey. „Trasovací systém, který zajišťuje, že se správné výsledky vrátí správným lidem, je ten samý, který používáme při lékařských testech v nemocnicích po celém světě,“ dodal.

Olympijské hry, které začínají 4. února, se budou konat ve třech zónách v okolí Pekingu. Podle očekávání by se jich měly zúčastnit asi tři tisíce sportovců. V Pekingu proběhnou všechny disciplíny na ledě. O 75 kilometrů dál, v Jen-čchingu, pak sporty na saních, bobech a alpské lyžování. V Čang-ťia-kchou, 180 kilometrů od Pekingu, se uskuteční většina lyžařských a snowboardových disciplín.

Reklama

Doporučované