Hlavní obsah

Sdílená radost. Svět obletělo objetí ruského a ukrajinského sportovce

Foto: Profimedia.cz

Ruský akrobatický lyžař Ilja Burov, který skončil v olympijském závodu na třetí příčce, objímá ukrajinského závodníka Oleksandra Abramenka, který bral stříbro.

Reklama

Jeden získal stříbro, druhý bronz. Oba se ze svého životního úspěchu radovali před zraky médií společně. Země, odkud oba sportovci pocházejí, se přitom už týdny potácejí na hraně válečného konfliktu.

Článek

Při středečních oslavách Dne jednoty, který vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na spekulace o možném začátku ruské invaze (psali jsme zde), mohli Ukrajinci slavit i první medaili na olympijských hrách v Pekingu.

Vybojoval ji obhájce zlata z předchozích her z Pchjongčchangu, akrobatický lyžař Oleksandr Abramenko. Pozornost médií si ale získala především reakce jeho konkurenta, bronzového Rusa Ilji Burova, který Ukrajince radostí objal.

Stalo se tak v době, kdy se konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem nadále vyostřuje, obě země u hranice seskupují desítky tisíc vojáků a hrozí ozbrojený konflikt, jaký region nepamatuje.

„Jsem za tohle stříbro tak šťastný! A taky pyšný, že jsem vyhrál medaili pro Ukrajinu,“ citovala Abramenkova slova americká NBC. Fotografie vzájemně objímacích se mužů následně obletěla světová média i sociální sítě.

O něco dříve upozornil – vědomě – na hrách v Pekingu na probíhající konflikt ukrajinský skeletonista Vladyslav Heraskevič. Ten po dokončení svého závodu držel nápis „Ne válce na Ukrajině“. Své gesto následně okomentoval pro agenturu AP. „Je to můj názor… Jako každý normální člověk nechci válku… Chci mír ve své zemi a také ve světě. Je to můj názor a za něj bojuji. Bojuji za mír,“ řekl.

Podle deníku The New York Times se žádní další sportovci na olympiádě k politickému gestu v souvislosti s Ukrajinou neuchýlili. Většina forem protestu je navíc Mezinárodním olympijským výborem zakázaná. Heraskeviče však žádný postih nečeká.

Vývoj dění ve své zemi, připomněl na svých sociálních sítích i ukrajinský olympijský výbor, který apeluje na „jednomyslnou výzvu k míru“. „Přestože jsme tisíce kilometrů od naší rodné země, v mysli jsme s našimi rodinami a přáteli,“ stojí v prohlášení.

Pro pořádek dodáváme, že v závodě v mužském akrobatickém lyžování, kde druhý a třetí skončili Ukrajinec a Rus, zvítězil čínský závodník Čchi Kuang-pchu.

Reklama

Doporučované