Hlavní obsah

Pětinásobný mistr světa v biatlonu zahynul při havárii vrtulníku

Foto: Instagram/malinovskii__igor

Igor Malinovskij létání miloval. Zemřel při letecké nehodě ve věku 25 let.

Reklama

Do kokpitu ho ve třech letech poprvé vzal jeho otec, pilot vrtulníku. Úspěšný sportovec Igor Malinovskij se vydal v jeho stopách. Stroj, který pilotoval, v neděli havaroval na Kamčatce.

Článek

Při havárii vrtulníku na ruském poloostrově Kamčatka zahynuli tři lidé. Zprávu zveřejnilo ruské ministerstvo pro mimořádné události citované portálem Sports.ru s tím, že ohořelý vrak byl nalezen v neděli poblíž vulkánu Uzon.

Pilotem stroje byl pětinásobný juniorský mistr světa v biatlonu Igor Malinovskij, který přepravoval dva pasažéry.

Smrt špičkového sportovce posléze potvrdilo i Malinovského rodné město na Kamčatce.

Vrtulník se pohřešoval od soboty. Záchranáři podle ruských médií doufali, že se pilot rozhodl kvůli špatnému počasí let přerušit a počkat.

„Biatlonová komunita si bude Igora Malinovského pamatovat jako skvělého sportovce,“ citovala ruská státní agentura TASS prezidenta Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Olle Dahlina.

Pětadvacetiletý mladík byl pětinásobným juniorským mistrem světa, stejně tak mistrem Evropy.

Jak napsal před časem specializovaný Biatlonmag.cz, jeho sportovní kariéra připomínala pohádku.

V sezoně 2015/16 debutoval na mistrovství světa dorostenců v Cheile Gradistei a hned získal zlato a k němu dvě stříbra. „Další ročník už absolvoval jako junior. V Novém Městě na Moravě se stal mistrem Evropy a v Osrblie dokonce trojnásobným mistrem světa. O rok později přidal další tři evropské tituly v Pokljuce a dva světové. Žádný junior před ním nezískal pět zlatých medailí z mistrovství světa juniorů,“ uvedl autor článku Karel Halberštádt.

Jakmile dosáhl plnoletosti, usiloval o to, skloubit špičkovou sportovní kariéru s létáním. K tomu ho přivedl otec Vladimir, rovněž pilot vrtulníku, který syna bral do kokpitu od jeho tří let.

„Hned mi řekli, že profesionální sport je s povoláním pilota neslučitelný. Pokud ale člověk o něco hodně usiluje, může překonat všechny těžkosti. Létání je od dětství můj sen,“ citoval magazín Malinovského.

Sports.ru uvádí, že sportovec získal před třemi měsíci licenci na pilotování Mi-8 a začal postupně rozprodávat i sportovní vybavení, chtěl se plně věnovat letectví.

Vrtulník, v němž našel smrt, patřil společnosti Vzljot, kterou vlastnil Igorův otec.

Německý časopis Focus připomíná, že výlety helikoptérou jsou jednou z hlavních turistických atrakcí na Kamčatce. Málo rozvinutý tichomořský poloostrov je cílem milovníků přírody díky svým sopkám, gejzírům a termálním pramenům. Nehody vrtulníků ovšem nejsou výjimečné, příčinou bývají právě náhlé změny počasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované