Hlavní obsah

Scéna jak z laciného hotelu. Incident van der Poela s dívkami je i na videu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Případ Mathieu Van der Poele v Nizozemsku ostře sledují všechna média.

Reklama

aktualizováno •

Dvě videa a soudní dokumenty odhalují další podrobnosti o incidentu nizozemské cyklistické superstar Mathieu Van der Poela a dvou nezletilých děvčat v předvečer silničního závodu elitních mužů v Austrálii.

Článek

Incident, který zničil všechny šance jednoho z velkých favoritů na vítězství v Austrálii, je zejména v Nizozemsku považován za velký skandál a je pod drobnohledem médií. Ta mezitím odhalila další podrobnosti týkající se případu Van der Poela a dvou nezletilých děvčat v Austrálii v noci asi 10 hodin před startem klíčového závodu mistrovství světa.

Několik zdrojů zároveň sdílelo údajné videozáznamy incidentu.

Van der Poel byl v pondělí obviněn z napadení po noční hádce v nizozemském týmovém hotelu před nedělním mistrovstvím světa. Stalo se tak poté, co dvě dívky ve věku 13 a 14 let opakovaně klepaly na dveře jeho hotelového pokoje a utekly.

Nizozemský favorit po noci strávené na policii sice nakonec do závodu odstartoval, ale po cca 30 km raději vzdal.

Mathieu Van der Poel nebyl v laciném hotelu. Jak je možné, že se tam může něco takového dopustit, že děcka dělají neplechu ve 22.30? Cyklista potřebuje klid, má i své rituály. Zejména, když je to mistrovství světa a ještě tak daleko od domova.
Lubor Tesař

Van der Poel nejprve popřel, že by se dotkl kterékoli z nezletilých, ale u australského soudu se nakonec přiznal k běžnému napadení a dostal pokutu 1 500 australských dolarů (25 000 korun). V pondělí mu bylo dovoleno opustit Austrálii, ale dostal na tři roky zákaz vstupu do země.

Teď po přistání v Bruselu ale cyklista naznačil, že byl asi ve velmi komplikované situaci. „Příběh má dvě strany mince, a když jste v Austrálii, je těžké se s tím vypořádat,“ uvedl. Jeho právníci oznámili, že se proti rozsudku odvolají.

„Jak jsem řekl, držel jsem dívku za paži, rozhodně ne s úmyslem někomu ublížit. Každý, kdo mě zná, ví, že jsem nikdy nikomu neublížil. Koluje spousta příběhů o tlačení a podobně. To není pravda. Ne, to se nestalo.“

Na otázku, zda by však příště jednal jinak, odpověděl: „Rozhodně toho lituji… Měl jsem se chovat jinak. Bohužel se to stalo.“

Zprvu nebylo jasné, proč Van der Poel spal se svou partnerkou Roxanne Bertels v jiném patře hotelu než zbytek týmu. Reprezentační trenér Koos Moerenhout později vysvětlil, že jezdec dostal další pokoj, protože se po příjezdu do Austrálie trochu nachladil. Překvapivě vyznívá i skutečnost, že Nizozemci si objednali hotel až v Sydney, hodinu jízdy od Wollongongu.

„My jsme třeba měli hotel ve Wollongongu kilometr od tratě a tam jsme byli všichni a jen naše výprava,“ řekl Seznam Zprávám český cyklista Mathias Vacek, který získal stříbro v závodě mužů do 23 let.

Nizozemská, respektive belgická media Wielerflits a Het Nieuwsblad informovala o dvou videích, která kolovala po internetu. Novináři VeloNews viděli jedno z videí, které trvá méně než 10 sekund. Krátce ukazuje muže ve spodním prádle, jak honí dvě dívky na hotelové chodbě. Záběry jsou zrnité a zda se skutečně jedná o Van der Poela, nelze potvrdit. Výzdoba hotelu na videu nicméně odpovídá prostředí čtyřhvězdičkového Novotel Brighton Resort, kde k incidentu došlo. Wielerflits i VeloNews mezitím oznámily, že video nebudou sdílet, protože identifikuje jednu ze dvou mladých dívek.

Podle dalšího nizozemského listu Het Algemeen Dagblad si dívky nebyly vědomy, že je v místnosti profesionální cyklista. První video ukazuje muže, který vstoupil do místnosti, do které dívky po útěku běžely. Video se poté zastaví. Druhé video podle nizozemských medií zahrnuje hádku mezi Van der Poelem a rodiči dívek.

Přepis rozhovoru mezi Van der Poelem a matkou dívek

  • Mathieu Van der Poel: „Nikoho jsem se nedotkl.“
  • Matka: „Drž hubu, je to na kameře.“
  • MVDP: „Ukažte, žádný problém.“
  • M: „Nesmíš do mého pokoje.“
  • MVDP: „Nesmíte mi klepat na dveře zasr…né tři hodiny.“
  • M: „Vyhrožoval jsi nám.“
  • MVDP: „Tak zavolejte policii a řekněte jim o tom.“
  • M: „Už jsem to udělala. Jsou na cestě.“
  • MVDP: „Fajn, jste si jistá?“

Zdroj: Het Algemeen Dagblad

Další podrobnosti jsou uvedeny v soudních dokumentech, které získala nizozemská média. „Cyklista počkal, až oběti zaklepou na jeho dveře, a pronásledoval je do jejich hotelového pokoje, šel těsně za nimi,“ zněl úryvek ze soudních dokumentů.

Poté se tvrdí, že jedna z dívek vběhla do rohu jejich pokoje, přikrčila se a zakryla si obličej. Pak ji údajně Van der Poel chytil za obě paže, stiskl a přitlačil ke zdi a křičel na ni. Dívka údajně utrpěla lehké popálení od koberce na pravém lokti a zarudnutí levého předloktí.

Cyklista potom údajně viděl, jak se druhá dívka snaží opustit místnost, a oběma rukama ji přitlačil ke zdi. Poté opustil dívčí pokoj a vrátil se do svého.

Van der Poel ovšem popřel, že by se dívek fyzicky dotýkal.

Poelův tým: Všichni prohráli

V pondělí Van der Poelův tým Alpecin-Deceuninck vydal následující prohlášení: „Vzali jsme na vědomí události, které se odehrály ve Wollongongu za posledních 48 hodin. Netřeba zmiňovat, že zde všichni prohráli, a toho můžeme jen litovat. Zpočátku jsme se soustředili na poskytování právní pomoci na místě a na pomoc Mathieu van der Poelovi, aby se rychle vrátil domů,“ stojí v prohlášení.

„Chceme si udělat jasný obrázek o průběhu událostí nahlédnutím do kompletního spisu (zatím nemáme soudní dokumenty) a rozhovorem s Mathieu van der Poelem a dalšími členy nizozemského týmu. Na základě toho určíme, jaké další kroky podnikneme. Rádi bychom zdůraznili, že respekt k ostatním, uvnitř i vně pelotonu, je a vždy byl základní hodnotou Alpecin-Deceuninck. Proto na to chceme vhodným způsobem navázat. Teprve poté o tom budou náš tým Mathieu van der Poel znovu komunikovat.“

Bývalý český profesionální cyklista Lubor Tesař, bronzový na mistrovství světa 1993 okomentoval pro Seznam Zprávy, co se odehrává a co prožívají cyklisté před klíčovými závody.

„Mathieu Van der Poel nebyl v laciném hotelu. Jak je možné, že se tam může něco takového dopustit, že děcka dělají neplechu ve 22.30? Cyklista potřebuje klid, má i své rituály. Zejména, když je to mistrovství světa a ještě tak daleko od domova. Velmi důležitá je i mentální příprava. Probíhá až do startu, jezdec musí správně reagovat, být připravený mít spoustu variant. Poslední večer před spaním se to každému honí hlavou. A spousta lidí má problém usnout normálně, natož když jsou rušeni,“ uvedl Tesař.

Podle Tesaře, který cyklistiku stále pozorně sleduje a spolukomentuje i velké závody v televizi, si myslí, že Van der Poel není emotivní blázen. „I já jsem mírumilovný člověk, ale když něco nefungovalo, tak jsem byl fakt pes. Člověk má ty nejvyšší ambice a má na sebe nejvyšší laťku,“ řekl nositel bronzové medaile z mistrovství světa.

Stříbrný ze silničního závodu mužů do 23 let v Austrálii Mathias Vacek nám řekl, že kdyby ho někdo podobně otravoval, tak by nejspíš také vyletěl. „To by udělal skoro každý v okamžiku nejdůležitějšího závodu v sezóně. A on měl prý dobrou formu,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované