Hlavní obsah

Skandál ve světě šachu. Zpětně podvod nedokážete, říká český šachista

Foto: Repro: GrandChessTour.org

Hanse Niemanna (na fotografii) obvinil z podvodu Magnus Carlsen, který už několik let drží titul mistra světa.

Reklama

Když světová šachová jednička obvinila svého soupeře z podvádění, rozpoutalo to nejedno vyšetřování. Podle toho nejnovějšího Hans Niemann, devatenáctiletý velmistr, možná podváděl při více než stovce online zápasů.

Článek

V šachovém světě je poslední měsíc živo. Vše odstartoval turnaj Sinquefield Cup 2022, ze kterého jakožto poražený odešel sám mistr světa v šachu Magnus Carlsen. Ten titul světové jedničky vlastní již několik let a až do zářijového turnaje se mu dařilo držet impozantní vítěznou řadu v podobě 53 nepohraných klasických partií nad šachovnicí.

O další vítězný „zářez“ připravil Carlsena devatenáctiletý americký velmistr Hans Niemann, který je podle údajů Mezinárodní šachové federace (FIDE) ve světovém žebříčku aktivních hráčů na 39. místě. Úřadujícího mistra, který v návaznosti na prohru z turnaje odstoupil, navíc mladík porazil s černými figurkami. S těmi hráč přichází o výhodu prvního tahu.

Šokující porážka a Carlsenovo následné odstoupení z akce, ke kterému z jeho strany došlo vůbec poprvé, následně rozpoutaly smršť komentářů i obvinění, že Niemann podvádí. Mladíkovo vysvětlení, že se mu zahájení, které norský velmistr zahrál, nějak podařilo uhodnout, mnohé neuspokojilo a kontroverze jen zesílila o dva týdny později.

Na turnaji Julius Baer Generation Cup se šachoví velmistři totiž utkali znovu. Partie tentokrát probíhala online a Carlsen utkání vzdal po jediném tahu. Okamžitého a jasného vysvětlení se však fanouškům nedostalo a počkat si na něj museli ještě několik dní. Oficiální prohlášení k uplynulým týdnům světová jednička zveřejnila až na konci září.

V textu Carlsen jasně obvinil Niemanna z podvodu. Američanův rychlý progres, kdy se z hráče, kterého nikdo neznal, během dvou let stala součást širší světové špičky, je podle Nora neobvyklý. Během zápasu na letošním Sinquefield Cupu prý navíc Niemann nepůsobil napjatě, ba dokonce se v kritických situacích na šachovnici ani neměl plně soustředit na hru.

„Z pozice černého mě přehrával způsobem, kterým to podle mého názoru dokáže jen hrstka hráčů,“ nechal se na twitteru slyšet úřadující mistr světa v šachu.

Niemann jakákoliv podezření již od začátku odmítal a uvedl, že je ochoten hrát nahý, aby dokázal, že neskrývá elektronická zařízení, která by mu umožnila podvádět.

(Ne)čistý štít

Navzdory urputnému odmítání podvodu v zápase s Carlsenem však Niemann přiznal, že se v minulosti k podvádění uchýlil. Nemělo k němu ovšem dojít při osobním zápase, nýbrž na internetu - poprvé ve dvanácti letech v online turnaji a o čtyři roky později při neoficiálních partiích, které streamoval na internetu.

Podle světového mistra však mladík podváděl mnohem více, než veřejně přiznal.

Za pravdu mu podle všeho dává i šachový server Chess.com, který v úterý zveřejnil rozsáhlou zprávu, podle jejíhož obsahu Niemann „pravděpodobně obdržel nedovolenou pomoc ve více než 100 online partiích“, a to i v soutěžích, v nichž šlo o finanční odměny.

Dokument se opírá o nástroje pro odhalování podvodů včetně porovnávání tahů hráčů s tahy doporučenými výkonnými superpočítači. List The Guardian upozorňuje, že jde o přesvědčivé důkazy založené na datech, které Niemannova dřívější tvrzení dramaticky popírají, nejde ale o závěry, které by se týkaly jeho partií u šachovnice.

Skandálem se nicméně rozhodl zabývat i FIDE, mezinárodní orgán sdružující jednotlivé národní šachové organizace. Ten minulý týden prohlásil, že svolá vlastní tříčlennou komisi, která obvinění více prozkoumá.

Niemann si však i nadále stojí za svým a Carlsen podle něj jen neumí unést prohru.

Mohlo by vás zajímat

Popularita šachů minulý rok prudce stoupla. Vděčí za to pandemii i populární minisérii Netflixu Dámský gambit.

„V šachovém světě za posledních x let nepamatuji nic závažnějšího. Přirovnal bych to k zápasu o titul mistra světa mezi Vladimirem Kramnikem a Veselinem Topalovem, kde došlo k podobné věci a Topalov obvinil Kramnika z podvádění. To už je ale 16 let,“ uvedl pro Seznam Zprávy Martin Petr, předseda Šachového svazu České republiky.

„Osobně jsem ale stále toho názoru, že podvody naštěstí příliš časté nejsou. Šachy jsou královská hra, hra rytířů a gentlemanů, a podvodníci jsou stále výjimeční,“ doplnil dále Petr.

Jak ale dodal později, pár případů podvádění přímo za šachovnicí už bylo zaznamenáno i v Česku. Jde ovšem o jev, ke kterému dochází jen „jednou za dva, nebo tři roky“.

Boj s podvody

Podvádění během šachové partie je - nepřekvapivě - snazší v online světě než v tom reálném. „Je to dokonce i jeden z důvodů, proč spousta hráčů online nehraje. Ty podvody jsou tam výrazně častější a mně samotnému se celkem často stává, že když hraji na internetu bleskovky pro zábavu, mého soupeře vyloučí za podvádění,“ vysvětlil předseda českého šachového svazu.

Bleskovka

V partii bleskového šachu musí hráč podle pravidel FIDE dokončit všechny své tahy ve stanoveném čase, který činí nanejvýš 10 minut. Na rozmyšlenou má tak velmi omezený čas a hra je dynamičtější a akčnější než klasický šach.

Základním opatřením, které platí u všech soutěží odehrávajících se při osobním setkání, je, že člověk u sebe nesmí mít mobilní telefon. Dříve pak podvádění bylo možné také u elitních turnajů, které byly v reálném čase přenášeny na internet. U těch pak mohl na scénu přijít komplic, který seděl doma a na dálku hráči radil další tahy skrze vysílací zařízení.

V poslední době je ovšem moderní zpožďovat přenos o 15 minut tak, aby případný komplic neviděl aktuální pozici, která je na šachovnici. Na zmiňovaných elitních turnajích jsou také přísnější kontroly, kdy jsou hráči skenováni podobným způsobem, jako když pasažéři na letišti prochází branou na odhalení kovů a elektroniky.

„To jsou úplně základní opatření, která se uplatňují třeba i na našem mistrovství republiky. Na špičkových turnajích - a občas to děláme i my - je pak zavedena spolupráce s FIDE, které je možné partie poslat a oni je prověří svým softwarem, který dokáže poukázat na to, že někdo hraje jako počítač. Z toho pak může vzejít podezření na podvod,“ přiblížil Petr.

Za oponou Dámského gambitu

Autorům úspěšného seriálu Dámský gambit pomáhal se scénářem i bývalý slavný šachový šampion Garry Kasparov. Televizní společnost Netflix si ho najala, aby šachové partie vypadaly reálně.

V partiích nad šachovnicí je tak důležité pachatele přichytit při činu; obvinit hráče zpětně není běžnou praxí. Zatímco u online zápasů je počítačová analýza jediným možným řešením, u těch „živých“ může jen pomoci vytipovat hráče, na jehož chování a hru je dobré se zaměřit při příštích partiích.

Prolínání světů

Právě propojení hry online a té nad šachovnicí je i zásadním bodem nejnovější kauzy. „Jako šachový svět si však musíme říct, jestli nám softwarová analýza dostačuje k tomu, abychom o někom řekli, že podvádí,“ vysvětlil dále předseda Šachového svazu ČR, podle kterého daná problematika ještě zdaleka není dořešena.

Co se totiž týče samotné legislativy FIDE, nečerpá zatím z dostatečného množství případů. Důvodem je fakt, že šachisté začali ve větším měřítku hrát online až s příchodem pandemie covidu-19. Niemannův příběh i jeho medializace by ovšem mohla pomoci k tomu, aby i v tomto směru došlo k vyjasnění.

Následky šachového podvodu

Martin Petr, předseda Šachového svazu České republiky, pro Seznam Zprávy:

„Hodně záleží na tom, co to je za případ. Když se podívám do minulosti, tak u nás byl nejznámější případ Igora Rausise, kterého chytli s telefonem a který za to, že podváděl, dostal distanc na šest let. To znamená, že po dobu šesti let nesmí hrát turnaje FIDE, kam jsou započítávány prakticky všechny, co se u nás hrají.“

„Pověst všech lidí, kteří byli nějakým způsobem chyceni, je pak v šachovém světě dost pošramocená. V praktické rovině ale jednoduše vždy jen dostanou nějaký distanc a po uplynutí té doby zase mohou hrát.“

Martin Petr navíc v rozhovoru upozornil také na to, že přenášení šachů do online prostředí se i nyní objevuje ve stále větší míře.

„Například Chess24, stránka, kterou víceméně vlastní Magnus Carlsen, dělá čím dál tím více velice dobře dotovaných online turnajů. Myslím si tedy, že určité propojení tam v budoucnu bude, a když někdo bude podvádět v online partiích, nějakým způsobem se to promítne také do jeho partií nad šachovnicí.“

Předseda českého svazu ovšem upozornil i na další zádrhel, který by kauza mohla mít. Celý případ by totiž vzhledem k již nastíněné problematice s prokazováním podvodů mohl zůstat pouze v rovině Carlsenových obvinění. Ta se navíc nemusí prokázat, a i když jiní už na takové činy doplatili, potrestat mistra světa by byl velmi odvážný krok.

„Celá tato kauza je mimořádně nešťastná, a to i ze strany Magnuse Carlsena. Kdybychom to totiž dělali tak, že mistr světa o někom řekne, že podvádí a odmítá s ním hrát, tak se nám ten šachový svět za chvíli rozpadne,“ uzavřel Petr. „Takhle to samozřejmě dělat nejde.“

Reklama

Související témata:
Magnus Carlsen
Hans Niemann

Doporučované