Hlavní obsah

Šmicer ví, o co Ronaldovi jde: Chce, aby jeho rekordy nikdo nepřekonal

Velikán světového fotbalu Cristiano Ronaldo svou gólovou sbírku stále nedokončil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani ve 37 letech nemá fotbalový gigant Cristiano Ronaldo o motivaci nouzi. „Chce hrát každý zápas a chce nastřílet co nejvíc gólů. Aby rekordy, které ustaví, už nikdy nikdo nepřekonal,“ míní Vladimír Šmicer.

Článek

Někdejší fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer patří mezi nejúspěšnější české sběratele trofejí. Vyhrál Ligu mistrů, Pohár UEFA a spoustu dalších mistrovských či pohárových soutěží v Česku, Anglii i Francii.

Ale Cristiano Ronaldo je v tomto ohledu takříkajíc ještě vyšší liga, do které v současnosti patří vlastně jen on sám a Lionel Messi, argentinský zázrak, nyní ve službách Paris SG. V historických statistikách střelců je vídáme ve společnosti Josefa Bicana, Ference Puskáse či Gerda Müllera.

Na roli nejlepšího fotbalisty světa všech dob aspiruje Ronaldo po boku Messiho, Pelého či Diega Maradony.

Ani ve 37 letech ovšem Ronaldo nemá ani nejmenší problém s tím, kde najít motivaci k tomu, aby vstal z postele a zase tvrdě dřel. Zas a znovu. Ví, že to potřebuje. Je totiž posedlý myšlenkou být absolutně nejlepší ze všech. V ideálním případě navždy.

„Honí rekordy. Chce hrát každý zápas, touží v nich nastřílet co nejvíc gólů. Aby rekordy, které zaznamená on, byly už navždy nepřekonatelné,“ říká Vladimír Šmicer ve videu, jež si můžete pustit pod titulkem tohoto článku.

Z tohoto úhlu pohledu musí Ronaldo hodnotit uplynulý týden jako neúspěšný. Absolvoval v něm v portugalském dresu duely Ligy národů. V Praze skóroval jeho tým čtyřikrát, ale sám Ronaldo si připsal jen asistenci. V Braze potom jeho tým podlehl Španělsku 0:1.

Svou sbírku 117 branek nastřílených v dresu reprezentačního A-týmu tak Ronaldo nerozhojnil. Už teď je největší v dějinách. Druhý v tomto pořadí, kterým je Iránec Ali Daeí se 109 brankami, už kariéru ukončil, zato Lionel Messi (90 gólů) se má ještě stále čile k světu.

Haalandovi bude scházet MS v Kataru

Pro srovnání – Ferenc Puskás si zapsal 84 branek za Maďarsko a později za Španělsko, Brazilec Pelé zůstal na 77. A jediný gól už na něj ztrácí Polák Robert Lewandowski (76), další pak Brazilec Neymar (75).

Nejúspěšnějším českým střelcem v mezistátních zápasech je Jan Koller (55). A Vladimír Šmicer by se mohl při setkání s Ronaldem pochlubit 27 přesnými zásahy do sítí soupeřů.

Největší nebezpečí pro naplnění Ronaldova ideálu stát se nejlepším navždy se asi skrývá v norském supertalentu jménem Erling Haaland. Ve 22 letech už v reprezentačním dresu skóroval v 21 případech.

Jenže na blížícím se MS v Kataru Haaland žádné góly nepřidá. Norsko se na turnaj neprobojovalo. A přitom právě tyto velké turnaje skýtají pro superstřelce vítanou šanci až sedmi zápasů, ve kterých mohou své střelecké ego, potažmo bilanci, opět rozhojnit.

Cristiano Ronaldo skóroval už na 9 velkých akcích za sebou. Velkými akcemi přitom míníme světový či kontinentální šampionát. Pokud na MS v Kataru přidá na tuto famózní šňůru i desátý korálek, bude to počin, který bude opravdu těžké v budoucnu následovat. Ledaže by se snad frekvence těchto turnajů zrychlila. Nyní se ME i MS hrává jednou za čtyři roky.

Nedosti na tom, Ronaldo má jednoznačně v plánu zúčastnit se i dalšího kvalifikačního cyklu. Napřesrok se bude bojovat o účast na Euru 2024, jehož závěrečný turnaj uspořádá Německo. A Ronaldo si nejspíš dovede představit svůj start i na MS 2026, které uspořádají USA, Kanada a Mexiko. V té době bude Ronaldovi 41 let.

Dokáže si i v takovém věku udržet potřebnou výkonnost? A dokáže vůbec někdy nějaký stavitel portugalského týmu říct: „Promiň, Cristiano, ale už to nech jiným?“

Vladimír Šmicer k tomu říká: „Všichni vědí, že jednou ten moment, kdy přestane hrát pravidelně, nastane. Už teď ho nestaví v některých zápasech na hřištích soupeřů. Aby byl fit a co nejlépe připravený na ty domácí.“

Ronaldo bez Ligy mistrů

V klubovém dresu už se Ronaldova noční můra naplňuje. Individualisticky založený Ronaldo nesplňuje dokonale představy Erika ten Haga o týmové součinnosti, a tak už se mu CR7 v řadě zápasů nevejde do základní sestavy a naskakuje pak do hry jako střídající hráč.

Jako náhradníka si Vladimír Šmicer pamatuje Ronalda z jejich vzájemných zápasů v Premier League. Ronaldo přišel poprvé do Manchesteru United v roce 2003, Šmicer tehdy hrával za Liverpool.

„Alex Ferguson, manažer United, ho tehdy zapojoval do týmu postupně, dával mu obvykle 20–30 minut. Tenkrát byla v United obrovská konkurence, v útoku Yorke a Cole, na stranách Beckham s Giggsem,“ vzpomíná Šmicer.

S Beckhamem se ovšem Ronaldo na Old Trafford minul, přišel ze Sportingu Lisabon vlastně jako náhrada za něj. Měsíc poté, co se stal Beckham hráčem Realu Madrid.

Později ho stejným směrem následoval i Ronaldo. V United, Realu i později v Juventusu Turín budoval i další velmi úctyhodnou sbírku. V Lize mistrů nastřílel dosud 140 branek, opět nejvíc ze všech.

Ale velmi těžce nesl, když se United letos v květnu umístěním v anglické soutěži do Ligy mistrů nekvalifikovali. Cristiano Ronaldo dokonce usiloval o to, aby získal angažmá v klubu, který Ligu mistrů hrát bude, ale jednání byla bezvýsledná. A Ronaldo musí tiše trpět, když jeho konkurenti jako Lionel Messi (126 gólů v Lize mistrů) nebo Robert Lewandowski (89) mohou z jeho náskoku ukrajovat.

Experti se ale shodnou, že jestli někdo Ronalda právě v tomto žebříčku může zdolat, pak je to opět Erling Haaland, který je nyní na 26 zásazích. A je mu teprve 22 let.

Nahrávky & Nabíječky

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a  Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, se společně s moderátorkou SZ Byznys Zuzanou Hodkovou vydal na dva zápasy české fotbalové reprezentace proti Portugalsku a Švýcarsku. Politický komentátor a moderátorka jsou v patách Tomáši Vaclíkovi, Cristianu Ronaldovi i dalším fotbalovým osobnostem a své zážitky zachycují v sérii netradičně pojatých videí.

Partnerem série videí Nahrávky & Nabíječky je Hyundai, oficiální partner české fotbalové reprezentace.

Reklama

Doporučované