Hlavní obsah

Souboj titánů ve sjezdu vyhrál Odermatt. Poprvé

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tak slavil Marco Odermatt vítězství v nedělním sjezdu na MS v Courchevelu.

Reklama

Jeden z nejočekávanějších závodů MS sjezdařů ve Francii, mužský sjezd, se stal obří bitvou favoritů, kterou vyhrál příslušník nové generace. Po obrovském dramatu má Švýcar první titul mistra světa.

Článek

Marco Odermatt, nejtalentovanější lyžař současnosti, už vyhrál mnohokrát obří i superobří slalom. V obřáku má dokonce zlato z olympiády.

Jen ve sjezdu čekal 25letý Švýcar na svůj den. Ve Světovém poháru už byl v královské disciplíně sedmkrát druhý. Pravidelně zůstával těsně za Alexanderem Aamodtem Kildem či Vincentem Kriechmayerem.

Až v nejdůležitějším závodě sezony 2023 se Odermatt zmobilizoval a s náskokem půl vteřiny porazil svého největšího rivala Nora Kildeho. Je to už jeho třetí šampionát, ale první medaile vůbec.

Po první pomalejší sekci už bylo ve zbytku trati vidět, s jakou energií, odhodláním a zároveň technickou vyspělostí Odermatt jel. Tři čtvrtiny trati byl téměř o třídu lepší než jeho soupeři. Jeho přechody z oblouku do oblouku ve velké rychlosti v náročných sekcích byly ukázkové.

Švýcarsko tak slaví nástupce bývalého krále sjezdů Beata Feuze, který letos ukončil kariéru. Zároveň Odermatt vítězstvím už ve třetí disciplíně (sjezd, obří a superobří slalom) potvrdil, že je dnes nejuniverzálnějším sjezdařem světa, jenž bude letos znovu horkým favoritem na celkové vítězství ve Světovém poháru. Poprvé ho vyhrál už loni.

Narodil se a žije na břehu Lucernského jezera ve vesnici Buochs. Mluví švýcarským dialektem a vyznává švýcarské hodnoty – uctívá rodinu, na helmě nosí znak rodného kantonu Nidwalden. A závodí na švýcarských lyžích Stöckli, na nichž mnoho dalších výborných sjezdařů nejezdí.

V 25 letech už toho není moc, co by nevyhrál. Je olympijským šampionem, celkovým vítězem Světového poháru a teď i mistrem světa. Komu se tohle kdy v takovém věku podařilo?

Závod ve francouzském Courchevelu navíc potvrdil nástup mladíků vůbec. Kromě Odermatta byl třetí další 25letý muž, Kanaďan Cameron Alexander a pátý jeho rovněž 25letý krajan James Crawford.

Reklama

Doporučované