Hlavní obsah

Stop transgender plavkyním. Většina nebude smět na elitní ženské soutěže

Foto: Profimedia.cz

Americká transgender plavkyně Lia Thomasová vyhrála hlavní americký národní vysokoškolský titul.

Reklama

Kdo projde mužskou pubertou, nebude se smět účastnit elitních ženských plaveckých soutěží. Nové nařízení plavecké federace tak vyloučí například americkou univerzitní šampionku Liu Thomasovou.

Článek

Mezinárodní plavecká federace (FINA) zakáže transgender sportovcům soutěžit v elitních ženských závodech, pokud prošli jakoukoli částí procesu mužské puberty.

Nové nařízení vyžaduje, aby sportovkyně dokončily změnu pohlaví do 12 let věku nebo neprošly vyšším než tzv. Tannerovým stadiem puberty č. 2 (kterým začíná fyzické dospívání), jinak se nebudou smět účastnit ženských plaveckých soutěží, píše BBC.

FINA uvádí, že se v budoucnu zaměří na vytvoření „otevřené“ kategorie pro plavce, jejichž genderová identita je odlišná od jejich pohlaví při narození.

Rozhodnutí předcházela početná setkání členů federace s předními odborníky z oblasti medicíny, práva a sportu. Nařízení schválilo víc než 70 procent členských federací na mimořádném kongresu během probíhajícího mistrovství světa v Budapešti, píše server ESPN.

„Přístup plavecké federace ke zpracování tohoto nařízení byl komplexní, vědecky podložený a inkluzivní, a především zdůrazňoval spravedlivou soutěž,“ uvedl Brent Nowicki, výkonný ředitel řídicího orgánu FINA.

Bývalá britská reprezentační plavkyně Sharron Daviesová, která se dlouhodobě staví proti účasti transgender sportovkyň v ženských soutěžích, uvedla, že je hrdá na plaveckou federaci i na svůj sport. Ocenila spravedlivý přístup k ženskému sportu a spolupráci se závodníky a trenéry. „Plavání přivítá každého bez ohledu na to, jak se identifikuje, ale férovost je základním kamenem sportu,“ dodala.

Naproti tomu skupina Athlete Ally, která bojuje za práva LGBT sportovců, nazvala nové nařízení „diskriminačním, škodlivým, nevědeckým a neodpovídajícím zásadám Mezinárodního olympijského výboru z roku 2021“.

Dopad nařízení pocítí například Američanka Lia Thomasová, která se v březnu stala prvním transgender plavcem, který vyhrál hlavní americký národní vysokoškolský titul. Od pondělí, kdy vstoupí nařízení v platnost, je jí ale zapovězena účast v ženské kategorii plaveckých soutěží.

Názor na účast transgender sportovců v ženských soutěžích se liší jak napříč odborníky, tak mezi veřejností. Mnozí tvrdí, že transgender ženy by neměly soutěžit v ženském sportu, jelikož mají fyzickou výhodu. Na druhé straně se však objevují názory, že sport by měl být inkluzivnější.

Reklama

Související témata:

Doporučované